Reklama

Reklama

Duel

(TV film)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Spielbergův film, který byl původně natočen pro televizi. V Evropě ho však uváděli v kinech. Obchodní cestující Mann jede po arizonské poušti na jednání se šéfem. Cesta probíhá poklidně do té doby, než se objeví cisterna řízená tajemným řidičem. Začne Manna vytlačovat ze silnice, chce ho dostat pod vlak, atd. Jaký má důvod? Spielberg natočil film s rozpočtem 350 000$ za dva týdny podle historky Richarda Mathesona z Playboye, který říkal že to sám zažil. (woody)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (394)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Plno kamerových kousků a nápadů dělá z jinak nicotného námětu něco víc. Pocit neznámého a nevysvětleného nebezpečí funguje skvěle a je vemi zábavné pátrat po něčem, na což vlastně nečekáme odpověď. Spielberg dopředu prokázal, že umí točit i bez milionových rozpočtů a skvělého štábu plného známých jmen. Duel je povedená jednorázová podívaná, na kterou si víceméně nejde stěžovat. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

tak překvapivě dobrý film. Čekal jsem přeci jenom něco jiného. Tedy horšího, nedávno jsem viděl Rest stop a tak nějak jsem upustil od těhlech thrillerů, a navíc jsem se poměrně bál když tohle byl jeden z prvních větších Spielbergových filmů, ale nakonec to dopadlo výborně. Jak tady každej říká Spielberg měl skvělej nápad neukazovat řidiče, tahle věc totálně dopomohla utvořit atmosféru. Herec Weaver byl dokonalej a scéna v restauraci mi díky němu utkvěla v hlavě. Dobrý film. ()

Reklama

Trellíno 

všechny recenze uživatele

Tak tomu říkám napínák jako hrom. Takhle nervózní už jsem u filmu delší dobu nebyl. Perfektní honička, kterou se zřejmě inspiroval nejeden film v současnosti. Steven prostě umí a uměl i na začátku své režisérské kariéry. Minimalistická hudba, až skoro smrtící střih a dobré obsazení. A ty závěrečné, skoro westernem dýchající souboje. Pastva pro oči. ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

V roku 1971 natočil televízny režisér Steven Spielberg nenáročný, nízkorozpočtový TV film Duel, ktorý sa stal nečakaným hitom, dostal sa do kín a celosvetovo zaujal. Jedná sa o napínavú, atmosférickú thrillerovú drámu, pri ktorej pozeraní si človek vo viacerých scénach spomenie na mnoho jej následovníkov (Joy Ride, Hitcher, Breakdown, Hush...) a uvedomí si, ktorý film dal právoplatný základ road suspense thrillero-horrorom. Bola to bomba vtedy a je to bomba aj teraz, takže pokiaľ vás neodpudzujú staršie kúsky a obľubujete napínavé road-movies, rozhodne odporúčam. ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Spielberg za kamerou ještě jako mladý pionýr, daleko daleko do Indiana Jonesů a do Jurského parku. Ovšem za Duel by si bobříka za originalitu a napínavost zasloužil, to je fakt. Námět filmu sám o sobě jest stejně složitý jako kontrukce propisky na jedno použití a v rukou leckterých režisérů by z něho vzešel nekoukatelný spektákl. Jenomže Steve je Steve a ten by i z písečné duny vydoloval diamant, takže máme tu čest s napínavou podívanou, nervy dráždící hudbou, v které se smyčce zařezávají přímo do vašich nervů. Skvělá kamera, stylistika záběrů, střih, prostě hohle všechno vás silně vtahuje do děje a psychologický boj muže za volantem běžného osobního automobilu neznámé značky s řidičem náklaďáku děsivého vzezření vás rozhodně nenechá znuděně sedět v křesílku. Souboj Davida s Goliášem, Trabantu a Cadilaku, koloběžky a endura. Zkrátka jestli vám vůně beznzínu a rozpáleného asfaltu není cizí, no a nejenom vám, tohle stojí za tu hodinu a půl investovaného času....... ()

Galerie (68)

Zajímavosti (31)

  • Když se Carey Loftin, jenž tahač řídil, ptal Spielberga, jaký má motiv k pronásledování řidiče Plymouthu, režisér mu odpověděl: „Jsi prostě mizerný, zlý a zkažený bastard.“ Loftin spokojeně odpověděl: „Chlapče, najal sis toho pravého.“ (Cherish)
  • Přestože byl snímek určený pro televizní vysílání, byl nominován na Zlatý glóbus. [Zdroj : Cinema] (Terva)

Související novinky

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

28.01.2021

Britský herec Jamie Dornan (Synchronic, Anthropoid) byl obsazen do hlavní role v připravované koprodukční limitované sérii s jednoznačným názvem The Tourist. Natáčení šestidílného seriálového… (více)

Reklama

Reklama