Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V lese nedaleko jednoho z předměstí Los Angeles přistane kosmická loď. Drobní mimozemšťané se vydají z lodi na průzkum a odebírají vzorky pozemských rostlin. Brzy je však vyruší skupina lidí a mimozemšťané se v panice vrátí do kosmické lodi a odletí. Jednoho z nich, který se nestačil vrátit včas, tu však zapomenou. Trosečník najde skrýš v kůlně domu, kde bydlí desetiletý Elliott se sourozenci. Elliott si tvora všimne a tajně ho přiláká do svého pokoje a začne mu říkat E.T. Ten se z televize naučí několika pozemským slovům. Z různých hraček a věcí běžné potřeby začne podomácku vyrábět komunikační zařízení a současně se sbližuje s citlivým Elliottem. Chlapci využijí halloweenového průvodu masek a pomohou zamaskovanému mimozemšťanovi nepozorovaně proniknout do lesů za město, kde se E.T. uprostřed noci pokusí navázat spojení. Agenti, kteří po něm pátrají, se zmocní vyčerpaného mimozemšťana a v mobilní laboratoři ho podrobí sérii testů. Zatímco Elliott se jakoby zázrakem uzdraví, zdravotní stav E.T. se rychle zhoršuje. Nakonec jeho život vyhasne. Vědci se ho rozhodnou pitvat, dovolí však Elliottovi, aby se rozloučil. A tehdy chlapec zjistí, že mimozemšťan žije a jeho stav byl nutný k navázání spojení. Společně s bratrem se zmocní auta a spolu s kamarády dopraví E.T. na místo, kam si pro něj přiletí jeho druhové. (TV Nova)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (658)

castor 

všechny recenze uživatele

Hřejivé, hravé, spielbergovské. A nijak výjimečné. Ale prostě se to tehdy dokonale trefilo do vkusu diváků všech generací. Velká touha vrátit se domů, jedno velmi netradiční přátelství, jedno neskutečné dobrodružství a oblíbené motivy velkého dítěte z Hollywoodu. Legendární hudební motiv Johna Williamse a spousta schopných dětských herců k tomu. Právě proto, jak zásadní je ve filmu dětská perspektiva, dal si Spielberg s jejich výběrem záležet. Výsledek překonal očekávání: po premiéře se o tomhle kosmickém ztroskotanci šířila velmi silná zvěst a diváci utráceli ve velkém. A E. T. láká vlastně dodnes. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Spielbergova tradičně geniální režie ve spojení s proslulou hudbou Johna Williamse dokázala i z celkem naivistického a infantilního příběhu stvořit nezapomenutelný film, který i po letech dokáže pobavit a dojmout jak školou povinného caparta, tak i dospělého, životem protřelého cynika. Krásná klasika, která si svou vysokou pozici mezi nejúspěšnějšími filmy všech dob rozhodně zaslouží. 90 % ()

Reklama

Anthony 

všechny recenze uživatele

Steven Spielberg je Bůh! Toto je jedno z klíčových děl jeho kariéry - dokonalost sama. Každý záběr kamery je dokonalý, každá nota od rovněž božského Johna Williamse je dokonalá, všichni herci (především ti dětští) jsou dokonalí - zkrátka jeden z filmů, kde vše sedí, kde nic nechybí a nic není přebytečné. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

To, že tento film nie je tu na čsfd v prvej cca dvadsiatke, nedokážem pochopiť. Dnes (7.2.08) som to videl znovu (asi desiaty krát) a zase som sa celý čas priblblo usmieval a na konci rumádzgal ako dážď. Ten film je proste filmová mágia v tej najrýdzejšej a najdokonalejšej forme. Najlepší detský film všetkých čias. Najsympatickejší emzák, aký sa kedy objavil na plátnach kín. Jedna z najlepších hudieb, aké kedy John Williams zložil. A rozhodne najlepší film s Drew Barrymore... ;-D ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Já jsem tento film viděl poprvé až ve čtrnácti na německém satelitním kanále, aniž bych uměl německy, tak není divu, že můj první dojem z filmu nebyl nejlepší. Ani o mnoho let později, na tzv. 20-tileté výroční edici s trochou pochybných "vylepšení", mě film nedostal. Jde jistě o zdařilý film pro menší diváky, ale o žádnou revoluci se nejedná. ()

Galerie (144)

Zajímavosti (158)

  • William Kotzwinkle, autor filmové novelizace, napsal i pokračování s názvem "E.T.: The Book of the Green Planet", které pojednává o E.T.ho touze vrátit se na Zemi i navzdory zákazu ostatních členů jeho druhu. (DaViD´82)
  • Film bol celosvetovo veľmi úspešný, ale v Škandinávii ho označili za nevhodný pre malé deti. Švédska rada pre filmovú cenzúru sa rozhodla zakázať premietanie filmu deťom mladším ako 11 rokov - dôvodom bolo, že film zobrazuje dospelých ako nepriateľov detí. Nórska certifikácia účinne zakázala film pre deti mladšie ako 12 rokov, zatiaľ čo Fínsko obmedzilo prístup k filmu pre divákov vo veku od 8 rokov. (Raccoon.city)
  • Dětští herci měli problém s pohledem do očí E.T.ho loutky ve společných scénách, jelikož byly daleko od sebe. Problém vyřešili tak, že si pro každou scénu vybrali jedno oko, do kterého se dívali. (DaViD´82)

Související novinky

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

19.04.2024

Od roku 2022, kdy Steven Spielberg představil fandům svůj Zlatým Glóbem ověnčený osobní film Fabelmanovi, jsme moc netušili, k čemu se chce jeden z nejslavnějších režisérů všech dob příště… (více)

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Hvězdné války i Jurský svět na jednom pódiu

Hvězdné války i Jurský svět na jednom pódiu

28.09.2018

Koncert filmové hudby SCI-FI se představí v Rudolfinu již 13. 10. 2018. S blížícím se datem koncertu odhaluje Filmová filharmonie novinky programu. Bude to nabitý večer! Program zahájí E. T.… (více)

ČNSO zahraje hudbu z filmů Stevena Spielberga

ČNSO zahraje hudbu z filmů Stevena Spielberga

10.03.2018

Český národní symfonický orchestr 3. dubna v pražském Obecním domě zahraje hudbu z filmu Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy. Koncertem s filmovou projekcí začíná mezinárodní projekt Symphonic… (více)

Reklama

Reklama