Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Spielbergův film je inspirující, epický příběh malého chlapce za druhé světové války. Očima mladého Brita Jima Grahama, jehož nezdolný duch se dokáže povznést vysoko nad ostnaté dráty japonského internačního tábora, poznáte fascinaci a hrůzu války. Dětství končí v okamžiku, kdy se jediným smyslem života stává přežití. Říše slunce podle bestselleru J. G. Ballarda je vůbec první produkcí hollywoodského studia natočenou v Čínské lidové republice. Film získal roku 1987 cenu kritiky za nejlepší film, režii a zároveň zvláštní uznání pro Christiana Balea (Jim) za výkon v dětské roli. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (385)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Potvrzeno: Tenhle film mě dojme úplně vždycky. Za ohromný zážitek, který mi Říše slunce pokaždé připraví, může určitě i moje fascinace letadly (při scéně "cadillac of the skies" mě vždycky zamrazí, imaginární letecká bitva v havarovaném letadle nemá nejmenší chybu.... atd.), ale největší podíl má stejně Spielbergova preciznost, Williamsův hudební doprovod a Bale s Malkovichem. K málokterému filmu se přídavné jméno "krásný" hodí tak jako sem. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Tom Stoppard .. Destrukce dětské duše. Už třináctiletý Christian Bale byl neskutečně oslnivý herec. Pravda, někdy je jeho chování iritující a špatně se mi jeho postava dostávala k tělu, ale v šíleném prostředí je těžké chovat se podle norem. Zvláště když jde o dítě, které tráví dospívání odloučené od rodičů v zajateckém táboře a jeho sny dostávají ve střetu s hrůznou realitou zcela jinou formu. Tohle všechno podal Bale s velkou grácii, byť byl nejspíš hodně dobře vedený režisérem. Právě Spielberg se zase ukázal jako výtečný obrazový vypravěč, na výpravě a dobových reáliích se nešetřilo a mnoho scén stojí na dlouhých expozicích a vyobrazených emocích. Velice mě potěšilo vyobrazení vzdáleného dopadu atomové bomby, zase jinak a v kontextu děje opravdu působivě! Škoda, že se nepodařilo najít optimální míru stopáže, na můj vkus se mohlo ledacos zkrátit, alespoň o trošku - hlavní myšlenka by stejně neutrpěla. ()

Reklama

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Nádhernej a dokonale natočenej příběh. Spielberga mám docela zmáknutýho a můžu říct, že je to machr. Všechny jeho filmy dostaly většinou plněj počet, u některých výjimek čtyři hvězdy, ale jenom tímhle filmem mě absolutně dostal a dokázal, že válečný téma mu sedí ještě o chlup víc, než sci-fi. Nádherná hudba, pěkná kamera, výbornej Christian Bale. EDIT 4.2.2015: Ku příležitosti vydání filmu v nádhernym blu-ray steel-booku - kterej už zdobí mojí sbírku - jsem si film pustil znova a? Je naprostá radost na to koukat. Ten typ filmu, kdy vám hrčí slzy nejen blaha. Nejlepší Spielbergův film s nejlepším soundtrackem Johna Williamse! ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Poněkud hůře jsem se stotožňoval s hlavním dětským představitelem, protože mi připadal trochu jako blázen, ale herecký výkon Christiana Balea je obdivuhodný. Občas mi nějaké scéna přišla oproti realitě až příliš přikrášlená, ale panu Spielbergovi bych to rád odpustil, jelikož kreslí opravdu nádherně poetické obrázky. Vždyť kterému režisérovi se podařilo vtisknout krásu takové hrozné věci jako je výbuch atomové bomby? ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Spielberg tyhle příběhy umí vyprávět jako nikdo jiný (v tomhle případě dokonce tak dobře, že se divím, že nebyl oceněn zlatou soškou) a neuvěřitelným způsobem dokázal zachytit atmosféru druhé světové války z pohledu, který jsem snad ještě neviděl. Christian Bale hned svou první rolí ukázal, že od něj můžeme čekat velké věci a že to za těch dvacet let zvládl dokazují jeho dnešní role. Navíc John Malkovich a Joe Pantoliano tvoří vynikající dvojku a když se ukázal Ben Stiller nemohl jsem věřit vlastním očím. Je to docela zábava sledovat starší filmy s novými hvězdami. ()

Galerie (118)

Zajímavosti (25)

  • Filmový debut Christiana Balea. (Kulmon)
  • Paul McGann sa vyjadril, že väčšina scén s jeho postavou bola nakoniec vystrihnutá. (beso74)
  • Poslední film Ralpha Michaela. (Kulmon)

Související novinky

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Reklama

Reklama