Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dávná pověst o muži s píšťalou nemá začátku ani konce. Krysař po staletí putuje od města k městu a jeho tvář má nesčetně podob. V tajemných ulicích starobylé Prahy ožil jeho příběh jen na jediný den a možná jen proto, aby se stal filmem. Objevil se na přelomu jednoho roku jako přízrak a stejně tak i zmizel. Hned při prvních krocích městem spatřil Agnes, Kristiána a budoucí svědky jejich manželského slibu, jak v otevřeném červeném kabrioletu objíždí kostely a prosí o svatební obřad. Dívka s věnečkem ve vlasech, nosí pod srdcem nový život. Ale všude jsou odmítáni. Muž s fujarou a v dlouhém plášti, nadaný podivuhodnou schopností přinést lidem očistu, až dosud lásku nepoznal. Pro něj i pro Agnes je jejich setkání jako blesk z čistého nebe. Marně Kristián volá jméno své milé, marně jim ďábel nastražuje léčky. V té zběsilé silvestrovské noci se zrodilo pouto, které je ale třeba vykoupit. Každý tu něco ztrácí, každý se musí něčeho vzdát

Krysař, který nalezl inspiraci ve stejnojmenné předloze Viktora Dyka i v muzikálu Daniela Landy, je osobitou a originální filmařskou reflexí staré legendy. Na otázku, proč byl film točen vlastně "v přímém přenosu", v průběhu 24 hodin, F. A. Brabec - spoluscenárista, kameraman a režisér v jedné osobě - odpověděl. "Snažil jsem se najít klíč na zpracování Krysaře tak, aby zůstal silný emotivní příběh o lásce a zároveň abychom nevytvořili 'jen' klasickou 'dobovku'. Extrémní podmínky natáčení, kde musí všichni ze sebe dostat opravdu všechno, pomohly umocnit emotivní proniknutí pod kůži všech hrdinů. Faleš nebyla možná, nebyl na ní čas. Zahráli jsme si s přirozeným vyčerpáním, se zimou i s povinností něco dokončit.Věřím, že jsme v hraných scénách dosáhli větší autentičnosti a expresivnosti,.a že divák bude vtažen do děje se stejným nasazením jako celý filmový štáb." (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (192)

IvcaSammet odpad!

všechny recenze uživatele

Předpokládám, že byl zřejmě celý filmový štáb zhulený, jinak si nedokážu vysvětlit, jak jinak by dokázali něco takového natočit ... Kdybych se na film nedívala ve společnosti, dávno bych ho vypla a ani se nedodívala, ale bohužel, musela jsem. Každopádně mě nehorázně vytáčela nejen kamera, to příšerné kuželovité světlo a scénář, ale nejhorší na tom byl ten dav zfetovaných uječených demetů v červených barvách ... Už nikdy, NIKDY!!! Tak nehorázně zkazit tak krásné dílo :( Jeden z největších odpadů filmové historie, a to jsem špatných filmů viděla hodně!! ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Film natočený za 24 hodín a k tomu ešte zápis do Guinessovky. Dobré.Ale položme si otázku,či tento komerčný ťah filmu prospel?! ... Asi nie, ... tu v tomto prípade stokrát platí: Práca kvapná , málo platná.Nesympatické postavy bez charakterových vlastností boli tu iba obyčajnými figurkami bez ovládania.Scenár, to bola vec, na ktorej sa dalo ešte pred prvou klapkou tiež aspoň trochu zapracovať,veď s týmto výtvorom si poradil aj taký (ne)herec ako je Petr Jákl.Ďalšia vec, ktorá mi vadila bola práca hlavného kameramana , ktorý takmer vôbec nevyužíval asistentov ,ale hlavné technické oko bolo v mono-úlohe F.A.Brabca.Tento filmár je určite zaujímavým počinom českej kinematografie , čo sa týka celkovej réžie, či samotnej kamery ,ale predsa zábery s približovaním a vzdialovaním s minimálnym počtom strihov a s osvetlením jednej reflektorovej lampy pôsobí až príliš amatérsky. ...Žiadna chvála, samé zápory.Prečo teda 2*? :za výbornú hudbu Daniela Landy a za pokus o niečo iné, o experiment , ktorý síce nevyšiel ,ale pri troche racionálneho myslenia s vedomím , že nejde o megafilm ála America s miliónovým rozpočtom,ale o snahu vniesť osobitý žáner do kinematografie , zaslúži si aspoň uznanie. ()

Reklama

topi80 

všechny recenze uživatele

Film má nejlepší předpoklady k tomu, abych se nechal unést svou předpojatostí. F.A.Brabec, Krajčo, Geislerová, to už je dobrá záminka k nejvyšší ostražitosti. A přesto se tak nestane. Mně se ta podívaná líbila, a to bez ohledu na to, jak rychle byla natočena. Banda dementních frajírků, podivný a pro mě nepochopitlný absurdní svět silvestrovského veselí, všechno vytvořilo atmosferickou mozaiku, při které jsem nelitoval času stráveného před obrazovkou (a to i opakovaně). Nepřipojím se ani ke kritice Petra Jákla, mě jeho Krysař docela chytnul a vzbudil ve mně všechny emoce, které vzbudit měl. Pořád váhám, jestli tři nebo čtyři hvězdičky. ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Brabec si asi řekl, že když se mu nepodařilo úplně zmrcasit Kytici, musí si to někde vynahradit. No, ale byl to experiment, takže: ZADÁNÍ: Natočit film o moderní době s využitím staré legendy. POMŮCKY: filmařské leccos, pár ucházejících herců, Praha POSTUP: Hlavně rychle, schnell, schnell! ZÁVĚR: Rychlost není vše. Nicméně jako jeden z produktů vzniklo skutečně něco jako film a ne úplně nezajímavý. ()

solskjaer 

všechny recenze uživatele

Nevím nevím jestli jsem koukal na to co vy, ale mě to naprosto stačilo a musím uznat, že ačkoliv jsem Brabce již dávno odepsal tak navzdory velice špatné kritice , jsem byl mile překvapen. Kamera byla senzační, Krajčo byl nadprůměrný a exteriéry z naší milované Prahy budou snad v každém filmu nádherné. Ano jde o experiment no a co? A že se film točil jen jeden den? To přeci filmu také neubere pokud je dobře zvládnutý. Já prostě musím být štědřejší než většina recenzentů zde. Za hudbu hvězda, za kameru hvězda (i když se moc často opakuje stejně je nadprůměrná ), za atmosféru silvestrovské Prahy hvězda a za Krajča půl hvězdy. Vychází mi to na 3 a půl ale dávám 3, neboť bych tu vypadal jako úplný blb. S čím ale nesouhlasím je hodnocení horší než 2 hvězdy , protože ačkoliv Jákl je přece jen lepší judista a Ester mě také nijak výrazně neokouzlila, přece je tu ta hudba a ta je perfektní a nejenom ta, záběry osvětlené lampou jsou přeci něčím novým a nevypadají vůbec špatně. Nemůžu si prostě pomoci , dýchla na mě atmosféra, která se mi vážně líbila. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (5)

  • Film je natočen podle knížky Viktora Dyka. (HappySmile)
  • Pro Richarda Krajča to byl první Silvestr strávený v Praze. (HappySmile)
  • Film se natáčel od 31.12.2002 10:00 do 1.1.2003 9:45. Natáčení tedy trvalo necelých 24 hodin a jde o nejrychleji natočený film na světě, zapsaný v Guinnesově knize rekordů. (zigot7)

Reklama

Reklama