foto

Richard Krajčo

  • nar. 1.6.1977 (38 let)
    Ostrava, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Richard Krajčo se narodil 1. 6. 1977 v Ostravě. V mládí se věnoval hodně fotbalu, který mu byl útěkem před šikanou spolužáků, jelikož byl "příliš odlišný". Jeho život změnilo setkání s kytarou, kterou dostal poprvé do rukou ve 14 letech. Toto setkání poznamenalo jeho další život, fotbal se stal pasé a Richard začal měnit svůj šatník a veškerý volný čas věnoval hraní.

Již na střední škole v roce 1993 založil punkovou kapelu THE Kryštof. Vyučil se elektrikářem a chtěl pokračovat ve studiích na VŠ báňské v Ostravě, obor informatika. Studia ale kvůli přijetí na Janáčkovu konzervatoř v Ostravě (dramatický obor) nadobro zanechal. O rok později vyhrál konkurzna moderování hudebního pořadu Medúza, jímž se dostal poprvé na televizní obrazovky (působí zde dodnes). Jeho divadelní kariéra začala v roce 1999 angažmá v Divadle Petra Bezruče v Ostravě – dostal roli Hamleta. O rok později obdržel cenu za talent roku. V současné době se střídavě objevuje v inscenacích Národního divadla v Praze (od 2003) a ostravském Divadle Petra Bezruče.

V roce 2001 už proráží i jako hudebník, jeho kapele Kryštof vychází první deska, která se stává bestsellerem. Jako první si dovolil upozornit na televizní playback, když si na předávání Slavíků během svého vystoupení na TV Nova zalepil pusu lepící páskou. O rok později (2002) sklízí se skupinou plody svého snažení - pět nominací na ceny Akademie populární hudby. Skupina ceremoniál opět bojkotuje a v přímém přenosu prostřednictvím manažerky otevřeně a ostře napadá TV Nova, která přenos vysílá. Na podzim téhož roku mu vychází druhé album a Krajčo a spol. si opět odnášejí čtyři nominace Anděly. O rok později získává Richard opět Anděla, tentokrát za skladbu roku.

Tímto rokem (2003) se mu otevřela také cesta na stříbné plátno. S režisérem F.A. Brabcem natáčí během jedné noci (na Silvestra) krátký filmeček s názvem Krysař, kde si zahrál jednu z hlavních rolí. V roce 2003 se objevil v úspěšnějším filmu Nuda v Brně. Jeho dalším počinem byla jedna z hlavních rolí ve filmu Post Coitum, objevil se také jako správný Ostravák ve fotbalovém filmu Non Plus Ultras. Rok 2005 znamenal vrchol jeho kariéry s rolemi v Sametových vrazích a povedené komedii Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště, kde stvárnil hlavní roli pomatence s předkusem.

6. srpna 2005 se Richard oženil se zpěvačkou Ivou Frühlingovou. Bohužel, začátkem roku 2006 se jejich manželství rozpadlo.

Martin "blues" Daneš

Herecká filmografie

2016 Bratříček Karel
2015 Vraždy v kruhu (TV seriál)
2013 Křídla Vánoc
2011 Znamení koně (TV seriál)
2009 Hrubeš a Mareš Reloaded
Jánošík - Pravdivá historie
2008 Nemocnice na kraji města - nové osudy (TV seriál)
Rudý baron
2007 Hraběnky (TV seriál)
2005 Comeback (TV film)
Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště
Sametoví vrazi
2004 Non Plus Ultras
Post Coitum
2003 Krysař
Nuda v Brně
2002 Kráska a netvor (TV film)
Trosečníci (TV film)
Udělení milosti se zamítá (TV film)
Z rodinného alba (TV film)
2001 O ztracené lásce (TV seriál)
2000 Nikdy nebude konec (TV film)

Dokumentární

2014 Olé olé Kryštof
2013 Kryštof: Inzerát Tour (koncert)
2012 Legendy: Ostravský trhák (TV film)
2011 Kryštoff/On
Kryštof - Kryšt off/on Kinotour (koncert)
2009 Neobyčejné životy (TV seriál)
2008 Bouše, Bendl, Cvach a další (TV film)
Kryštof Akustik Best of Tour (koncert)
Světový unikát v Ruprechtově (TV film)
2007 Ohlédnutí za seriálem Hraběnky (TV film)
2006 ČT Live - Kryštof (koncert)
2005 Kryštof - Ži(v)je (koncert)
Marta Kubišová 2005 (koncert)
2004 Akce Kryštof - 10 let (TV film)
Pre coitum filmu: Post Coitum (TV film)
2002 Příběhy slavných (TV seriál)

TV pořady

2016 Ceny Anděl 2015 (TV pořad)
Černá hvězda aneb 60 let vysílání z Ostravy (TV pořad)
2015 Kombo (TV pořad)
2014 Ceny Anděl 2013 (TV pořad)
2013 Ceny Anděl 2012 (TV pořad)
Ceny Thálie 2012 (TV pořad)
Český slavík Mattoni 2013 (TV pořad)
60 pečetí (TV pořad)
2012 7 pádů Honzy Dědka (TV pořad)
2011 Ceny Anděl 2010 (TV pořad)
Všechno nejlepší (TV pořad)
2009 Kniha mého srdce (TV pořad)
2008 Interview B.T. (TV pořad)
2007 Ceny Thálie 2006 (TV pořad)
2006 Čétéčko (TV pořad)
2005 Ceny Thálie 2004 (TV pořad)
Všechnopárty (TV pořad)
2004 Uvolněte se, prosím (TV pořad)
2002 Ladí neladí (TV pořad)
2001 Český slavík - Mattoni 2001 (TV pořad)
2000 Krásný ztráty (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
Noc s Andělem (TV pořad)
1994 Eso (TV pořad)
1992 Medúza (TV pořad)

Hudební videoklipy

2016 Kryštof - Tak pojď hledat břeh (hudební videoklip)
2015 Kryštof: Srdcebeat (hudební videoklip)
Kryštof - Ty a já (hudební videoklip)
2013 Kryštof ft. Tomáš Klus: Cesta (hudební videoklip)
Kryštof: Zatančím (hudební videoklip)
2012 Kryštof: Inzerát (hudební videoklip)
2002 Daniel Landa: Tajemství (hudební videoklip)
2001 Kryštof: Cosmoshop (hudební videoklip)
Kryštof: Lolita (hudební videoklip)
Kryštof: Ženy (hudební videoklip)

Skladatelská filmografie

2013 Křídla Vánoc
2009 Proč bychom se netopili (TV seriál)
2008 Bobule

Režijní filmografie

Hudební videoklipy

2013 Kryštof ft. Tomáš Klus: Cesta (hudební videoklip)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(156)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace