Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dávná pověst o muži s píšťalou nemá začátku ani konce. Krysař po staletí putuje od města k městu a jeho tvář má nesčetně podob. V tajemných ulicích starobylé Prahy ožil jeho příběh jen na jediný den a možná jen proto, aby se stal filmem. Objevil se na přelomu jednoho roku jako přízrak a stejně tak i zmizel. Hned při prvních krocích městem spatřil Agnes, Kristiána a budoucí svědky jejich manželského slibu, jak v otevřeném červeném kabrioletu objíždí kostely a prosí o svatební obřad. Dívka s věnečkem ve vlasech, nosí pod srdcem nový život. Ale všude jsou odmítáni. Muž s fujarou a v dlouhém plášti, nadaný podivuhodnou schopností přinést lidem očistu, až dosud lásku nepoznal. Pro něj i pro Agnes je jejich setkání jako blesk z čistého nebe. Marně Kristián volá jméno své milé, marně jim ďábel nastražuje léčky. V té zběsilé silvestrovské noci se zrodilo pouto, které je ale třeba vykoupit. Každý tu něco ztrácí, každý se musí něčeho vzdát

Krysař, který nalezl inspiraci ve stejnojmenné předloze Viktora Dyka i v muzikálu Daniela Landy, je osobitou a originální filmařskou reflexí staré legendy. Na otázku, proč byl film točen vlastně "v přímém přenosu", v průběhu 24 hodin, F. A. Brabec - spoluscenárista, kameraman a režisér v jedné osobě - odpověděl. "Snažil jsem se najít klíč na zpracování Krysaře tak, aby zůstal silný emotivní příběh o lásce a zároveň abychom nevytvořili 'jen' klasickou 'dobovku'. Extrémní podmínky natáčení, kde musí všichni ze sebe dostat opravdu všechno, pomohly umocnit emotivní proniknutí pod kůži všech hrdinů. Faleš nebyla možná, nebyl na ní čas. Zahráli jsme si s přirozeným vyčerpáním, se zimou i s povinností něco dokončit.Věřím, že jsme v hraných scénách dosáhli větší autentičnosti a expresivnosti,.a že divák bude vtažen do děje se stejným nasazením jako celý filmový štáb." (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (192)

solskjaer 

všechny recenze uživatele

Nevím nevím jestli jsem koukal na to co vy, ale mě to naprosto stačilo a musím uznat, že ačkoliv jsem Brabce již dávno odepsal tak navzdory velice špatné kritice , jsem byl mile překvapen. Kamera byla senzační, Krajčo byl nadprůměrný a exteriéry z naší milované Prahy budou snad v každém filmu nádherné. Ano jde o experiment no a co? A že se film točil jen jeden den? To přeci filmu také neubere pokud je dobře zvládnutý. Já prostě musím být štědřejší než většina recenzentů zde. Za hudbu hvězda, za kameru hvězda (i když se moc často opakuje stejně je nadprůměrná ), za atmosféru silvestrovské Prahy hvězda a za Krajča půl hvězdy. Vychází mi to na 3 a půl ale dávám 3, neboť bych tu vypadal jako úplný blb. S čím ale nesouhlasím je hodnocení horší než 2 hvězdy , protože ačkoliv Jákl je přece jen lepší judista a Ester mě také nijak výrazně neokouzlila, přece je tu ta hudba a ta je perfektní a nejenom ta, záběry osvětlené lampou jsou přeci něčím novým a nevypadají vůbec špatně. Nemůžu si prostě pomoci , dýchla na mě atmosféra, která se mi vážně líbila. ()

Brodyman odpad!

všechny recenze uživatele

Proboha co to sakra je? Však ještě tři roky po prvním shlédnutí při vyslovení slov Brabec a Krysař se třesu hrůzou, začínám projektálně zvracet a prosím o odpuštění. Je sice opravdu krásné, že pan Brabec získal rekord o nejrychleji natočený film (který už mimochodem ztratil), ale občas je lepší si dát na čas, a pokusit se vytvořit FILM, né zbraň hromadného ničení. ()

Reklama

Davson 

všechny recenze uživatele

Ano, tento film byl natočen za 24 hodin a dostal se tak do Guinessovy knihy rekordů. Ovšem, stálo to za to? Na co je film, který sice drží světové prvenství, ale je nudný a neuvěřitelně špatný? Tady se skutečně potvrdilo staré rčení: "Práce kvapná, málo platná." Roztřesená neustále kmitající kamera (to jako kdyby to točil náhodný chodec svou osobní kamerou, Brabec asi naprosto zapomněl na svou původní profesi), podivný scénář, naprosto nedostačující ochotnické herecké výkony a (pro mě) děsně iritující jeden reflektor osvětlení. Jediné co se mi líbilo je hudba od Daniela Landy, kterého mám rád a proto ta 1*. Mimochodem, sám Landa by se v roli Krysaře vyjímal daleko lépe než dřevěný necharismatický Jákl. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Je vidět, že film je natočen záměrně za jediným cílem, a to tím dostat se do Guinessovy knihy rekordů, což se mu nakonec podaří. Jen na tom všem nechápu to, proč to ještě cpou do kin, protože na tohle jít do kina, tak mi je toho kilča líto. Rozhodně to nezaujme každýho, a rozhodně se to nebude líbit každýmu, spíš to ocení fakt jen člověk, který se o tento typ filmů zajímá a těch zrovna příliš není. Netvrdím, že by to bylo fakt strašný, až na odpad ohodnotitelný, fascinuje mě, že tvůrci dokázali něco takového za jeden den vůbec natočit, a docela mě udivuje to, že do filmu dokázali vpravit jistou atmosféru, která se táhne celým filmem. Ale kvalita se na tom filmu opravdu hodnotit nedá, za kvalitou to ani mířený nebylo, a tak oceňuju hlavně to, že to natočili, a že se do toho vůbec pustili. Mezi "obyčejnými" českými filmy tohle bude dozajista unikát na který si plno lidí vzpomene, když bude proč, jinak nevidím důvod se k tomu znova vracet. ()

Kapybara odpad!

všechny recenze uživatele

Označení "film" je v tomto případě zavádějící. Příběh 0, atmosféra 0, celkové vyznění 0. U některých patetických dialogů jsem se s chutí zasmála, ale to tvůrci zřejmě neměli v úmyslu. Jináč jsem se celou dobu mohla udrbat nudou. Nějak jsem nepochopila, co tam dělal ten paňáca ve zvonici a proč chtěl tolik tu čarodějnou fujaru. Zbytek se mně slil v rozmazanou šmouhu, kdy Krajčo s Geislerovou popojížděj zasněženou Prahou, kolem nich poskakujou maškary v červeným a do toho tam hudrá nějaká rádobymoudra chlápek s pytlem přes hlavu. Potom Krajčo foukne do fujary a zemře. Geislerová odejde s tím zakuklencem, který dá fujaru paňácovi a ten se strašně raduje a poskakuje nadšením ve zvonici. Tak to je celé. Kdyby se to aspoň netvářilo tak vznešeně, takhle mi to připomíná obdobně "hluboké" snímky Kamenný most a Zpráva o putování studentů Petra a Jakuba, které se také urputně snaží předat jakési důležité "poselství". Zkrátka řečeno, chcete-li ztratit hodinu svého drahocenného času, podívejte se na Krysaře. Zcela určitě budete litovat! ()

Galerie (8)

Zajímavosti (5)

  • Film se natáčel od 31.12.2002 10:00 do 1.1.2003 9:45. Natáčení tedy trvalo necelých 24 hodin a jde o nejrychleji natočený film na světě, zapsaný v Guinnesově knize rekordů. (zigot7)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v Prahe v časti Staré Mesto. (dyfur)
  • Snímek produkovala matka Petra Jákla ml. (LEGACY)

Reklama

Reklama