Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Svěrákův příběh (na scénáři se podílel s Martinem Dostálem) je takřka průzračný a vychází z velmi obehraných premis. Jedná se o českou road movie, aneb jak praví popisek: Svobodný film o dvou chlapcích, jedné dívce, zeleném kabrioletu a horkých letních hrách. Radek (Radek Pastrňák) a Franta (Jakub Špalek) si na začátku zakoupí zmíněný automobil, trochu svérázným způsobem ho upraví a rozjedou se vstříc volání dálek a dobrodružství. Cestou přiberou trochu vyplašenou a trochu provokující dívku Annu (Anna Geislerová), kterou zpovzdálí sleduje její žárlivý přítel v černém opelu. A pak už jen jedou, užívají si bezstarostné pohody, aniž by tušili, že v souladu s pravidly žánru bude mít jejich uvolněná jízda dost dramatický konec. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (402)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Tahle česká road movie mě nijak zvlášť nedostává, byť je to na pohled velice zajímavý film se slušnými herci a dobrou atmosférou. Jenže krom notoricky známé úvodní písničky a pocitu jízdy "odněkud nikam" ve mně nezůstalo tařka nic, snad jen jakýsi dozvuk letní pohody a pár podivných Pastrňákových hlášek. Dobrý film, ke kterému se ale nebudu vracet... ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Pohoda je naprosté a dostatečné vystižení tohohle filmu, na rozdíl od stejnojmennýho softwaru na účtování, co ve mě vzbuzoval přesně opačný pocity. A sehnat takovou perfektní trojici lidí od neuvěřitelných sympaťáků Pastrňáka a Špalka po Aňu Geislerovou tak sladkou, že už to víc ani nejde, to je panečku výkon. K tomu dnes už legendární hudba. A že film vzbudí "pouze" chuť udělat úplně to samý, sbalit se s autem a kamarádem a jet někam, je jedno kam a užívat si každou sekundu "jízdy"? Pro mě je to víc, než dost. Ale tak to bejvá, když se točí film bez vyšších ambicí s jednoduchým nápadem, kolikrát vznikne perla větší, než když film spolkne 150 milionů a řeší se v něm tisíc životně důležitých problémů. Svěrák je machr. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Bože jak jsme tehdy byli mladí... ! Jízda je mojí srdeční záležitostí. Jednak jsem v době kdy hrály Buty, Mňága, Brutus a další dá se říci provinční bandy tyto kapely poslouchal a pak dobře znám (zbožňuji) Krumlov, Zlatou Korunu i kraj rybníků a luk kolem Třeboně... Při sledování filmu se člověk vrací mimoděk zpět do pro mne krásných devadesátých let.... Pokud se zaměřím výhradně na film, tak je to asi jedna z našich nejlepších roadmovie vůbec. Svěrák si vystačil s minimem herců, u Radka Pastrňáka dokonce neherců :-). Radek i Jakub Špalek se dobře doplňují a z mladičké Aňi létají na všechny strany erotické jiskry... No a k tomu to léto... Zvlášť v zimně se na tuhle letní pohodičku kouká skoro s utrpením. A aby toho nakonec nebylo málo, tenhle film přispěl také svým dílem do databáze filmových zlidovělých hlášek dalšími perlami. - ,,Jedeme zadarmo!!'' - a - ,,Budeme si něco mejt? '' - ! * * * * ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

"Podívej se, jak se ta figurka hezky směje, a vy se tady hádáte" ... Mazec! Jan Svěrák je jeden z těch mála přemála českých režisérů, který snese srovnání se zahraničím a který by mohl mít úspěch i v jiných zemích. Tahle jeho absolutně pohodová road movie, kterou dokázal natočit s naprosto minimálními prostředky ale s maximálním výsledkem, je toho důkazem. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Tři rozbouřené živly, které bych v reálném životě rozhodně nechtěl znát, ale ve filmu jsem je pozoroval až fanaticky. Všichni mě štvali, ale nálada, ve které se hned v prvních minutách snoubí hudba, léto, volnost, nespoutanost a hlavně devadesátky, měla navrch. V libovolném období před nimi nebo po nich by se z Jízdy pravděpodobně stal vyprázdněný kamarádský klip, takhle má i skoro po třiceti letech pořád co říct. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (43)

  • Film získal na filmovém festivalu v Karlových Varech Velkou cenu. (Lynette)
  • Hoci je Jízda nezávislý film, v kinách si ho pozrelo 200,000 divákov. (Jello Biafra)
  • Komparzista, ktorý hral muža na bicykli, bol miestny premietač kina a za odmenu dostal od filmárov večeru v reštaurácii. (Raccoon.city)

Související novinky

Karlovarský festival startuje se Zátopkem

Karlovarský festival startuje se Zátopkem

19.08.2021

55. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary začíná již zítra. Odstartuje světovou premiérou nového českého filmu režiséra Davida Ondříčka Zátopek, který je věnován legendárnímu atletovi… (více)

Reklama

Reklama