Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Svěrákův příběh (na scénáři se podílel s Martinem Dostálem) je takřka průzračný a vychází z velmi obehraných premis. Jedná se o českou road movie, aneb jak praví popisek: Svobodný film o dvou chlapcích, jedné dívce, zeleném kabrioletu a horkých letních hrách. Radek (Radek Pastrňák) a Franta (Jakub Špalek) si na začátku zakoupí zmíněný automobil, trochu svérázným způsobem ho upraví a rozjedou se vstříc volání dálek a dobrodružství. Cestou přiberou trochu vyplašenou a trochu provokující dívku Annu (Anna Geislerová), kterou zpovzdálí sleduje její žárlivý přítel v černém opelu. A pak už jen jedou, užívají si bezstarostné pohody, aniž by tušili, že v souladu s pravidly žánru bude mít jejich uvolněná jízda dost dramatický konec. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (400)

honajz 

všechny recenze uživatele

Film, který podle mne drží nad vodou písničky a letní pohoda. Jinak Geislerová je mi i zde herecky krajně nesympatická, a celkový příběh by se vešel do bakalářské povídky. Navíc je to celé takové prázdné - včetně těch lidí na plátně. Postavy mi jsou zde zkrátka ukradené jako nikdy. Ale jo, mladej Svěrák je zručný rejža, když tomu dokázal dal kabátek coolovosti. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Pro mě to není bůhvíjaká kultovní záležitost, ale "jen" příjemný, pohodový film. Svěrák ani při ultralaciném natáčení nerezignoval na různé filmařské kousky, kterými ozvláštňuje jinak až příliš jednoduchý a přímočarý film. Příjemní jsou civilní herci (i když Geislerovou nemusím) a hudba od Buty. Tu neminul Český lev, stejně jako kameru F.A. Brabce. Neproměněny zůstaly nominace na film, režii a pro Geislerovou (tehdy vládlo Díky za každé nové ráno). ()

Reklama

ivishka 

všechny recenze uživatele

Celkem jsem se divila, že se mi to líbilo. Začátek v bazaru aut celkem divný a chtělo se mi to vypnout ,ale pak jsem si nakonec řekla: za zkoušku nic nedám a počkám ještě chvíli...Líbilo se mi jak se divák s tímhle filmem může nechat vést po lesích a krajích s dvěma (posléze 3mi) blázny. Vždy jsem měla v plánu někde sehnat levné auto a projet křížem krážem alespoň tuhle malou zemičku a všechno zdokumentovat, potom projet celý svět atd..Nejde mi ovšem na mysl jak je možné, že si slečna nastoupí bez kalhotek ke dvěma pánům do auta,kteří vypadají celkem podezřele a přes všelijaké plány, které spolu kluci měli se na nic nezmohli..Konec "dobrý" :-D Anna Geislerová tehdy ještě pískle hrála velmi nepřesvědčivě.. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Pro mě Jízda zůstává nejlepším Svěrákovým filmem, i když Vrátné láhve se mi také velmi líbily, ta svoboda, dobrodružství, nezávislost a pohoda, která dýchá z Jízdy, je nepřekonatelná. Myslím si, že i herci si natáčení náležitě užily a vzpomínám si, že Geislerová v jednom rozhovoru vyzdvihovala, že nejhezčí filmové zážitky má spojené právě s Jízdou. A nesmím zapomenout zdůraznit vynikající písničku Mám jednu ruku dlouhou. ()

jahol 

všechny recenze uživatele

Film, který se silou svého působení a vystavěnou atmosférou zcela vyrovná americkým trhákům (které mám taky moc rád). Jeden z nejatmosféričtějších českých filmů vůbec....a nejlepší road movie, kterou znám...líbil se mi víc, než kultovní Bezstarostná jízda....možná proto, že silničky jižních Čech jsou mi přece jen bližší než široké pláně amerického snu....A konec je hodně silný, rád se jím nechám znovu zasáhnout. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (43)

  • Poznávací značka Opelu Filipa Renče je přichycena v plastovém držáku. V záběru na zdemolované auto v závěru filmu již však značka přichycena držákem není. (Terva)
  • Honzík (Filip Renč) ve filmu stíhá svou přítelkyni Aňu (Anna Geislerová) ve voze Opel Vectra první generace. (lskala)
  • Snímek byl natočen během letních prázdnin roku 1994. (Pierre)

Související novinky

Karlovarský festival startuje se Zátopkem

Karlovarský festival startuje se Zátopkem

19.08.2021

55. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary začíná již zítra. Odstartuje světovou premiérou nového českého filmu režiséra Davida Ondříčka Zátopek, který je věnován legendárnímu atletovi… (více)

Reklama

Reklama