Reklama

Reklama

Epizody(3)

Obsahy(1)

Třídílná minisérie Des sleduje jeden z nejnechvalněji proslulých případů v historii britského zločinu, který se točí kolem sériového vraha Dennise Nilsena. Seriál, vyprávěný očima tří mužů – Dennise Nilsena (David Tennant), hlavního vyšetřovatele Petera Jaye (Daniel Mays) a spisovatele Briana Masterse (Jason Watkins) – zkoumá, jaké jsou osobní i profesní důsledky setkání s člověkem jako je Nilsen. Mezi lety 1978 a 1983 zavraždil Nilsen ve svém bytě řadu chlapců a mladých mužů. Pět let následně unikal odhalení. 9. února roku 1983 byl však vrchní inspektor Peter Jay vyslán na Cranley Gardens do domu s číslem popisným 23, aby prozkoumal zbytky lidské tkáně a kostí v ucpané kanalizaci. Právě tehdy si policie uvědomila, že má co dočinění s masovým vrahem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (67)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

“Číslu 12 som urobil omeletu. Neviem či ho zabila omeleta, alebo Ja, ale omeleta mu asi nespravila tie červené čmuhy na krku”. “Des” je další z rady mini krimi TV-seriálov od Britov, ktorý sa tematicky opiera o skutočný príbeh sériového vraha, tentokrát: Dennisa Nilsena. Za mňa jedno výborné spracovanie, ktoré by si zaslúžilo celovečerák, v dokonale temnom šate. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Je to příběh dalšího sériového vraha se zvláštním přístupem k vyprávění o svých činech. První díl má ucházející atmosféru a děsivost, později už vše upadá do stereotypu snad až na lehce znepokojující soudní proces. Seriál se povrchně otře o dobové vnímání gayů britskou společností a postava spisovatele - životopisce bude i přes občasný "ušlechtilý" odpor vnímána spíš jako směs kariérních ambicí a morbidní zvědavosti. Jako podzimní jednohubka to ujde, ale v paměti dílo neutkvěje. ()

Reklama

zahadum 

všechny recenze uživatele

Dennis Nilsen, sériový vrah ktorý desil Anglicko v minulom storočí a lapenie ktorého bola neskutočná náhoda. Atmosféra tej doby zachytená ako vždy precízne a pomalé budovanie napätie graduje až do súdnej siene. Nečakajte akčné sekvencie, všetko je to skôr o dôslednej práci vyšetrovateľov ktorých životy sú jeden veľký stres a tona cigariet. Vrah je veľmi inteligentný a mätie stopy aby skomplikoval súdny proces. Chválim výborného Davida Tennanta, ktorý ako keby skutočnému vrahovi z oka vypadol. Páčila sa mi aj rola životopisca, ktorý sa držal pri zemi. Tento druh seriálu - true crime veľmi môžem a toto dielo rozhodne odporúčam. 80 % ()

anderson 

všechny recenze uživatele

O prípade Nilsen som kedysi dávno čítal. To znamená, že som poznal úvod, jadro aj záver. Navzdory tomuto zdanlivému hendikepu ma táto trojdielna séria okamžite vtiahla do deja a bez problémov udržala moju pozornosť. Pritom sa jedná len o absolútne pragmatický popis celého príbehu jednej odpornej ľudskej bytosti. Napriek tomu to bohato postačuje na skvelý dramatický oblúk a obrovskú oporu má aj vo veľmi presnom hereckom obsadení. Takže za 4 doživotia. (19.12.2020) ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jsou filmy a seriály, které mají v žánru uvedeno i slovo horor, a já často nechápu, proč tomu tak je, Des v popisce tento termín nemá, ale vůbec bych se tomu nebránil. Na rozdíl od mnohých "hororů" tady tvůrci ignorovali krveprolévání a záběry na nakouskovaný lidský interiér, zato dobře napsanými dialogy a skvělým hereckým projevem Davida Tennanta zajistili až mrazivou atmosféru a taky to, že se mi na minisérii nedívalo příliš příjemně (v tomto případě je to ale rozhodně pochvala). Byl to zážitek. ()

Galerie (221)

Zajímavosti (2)

  • „Des“ je Nilsenova přezdívka, kterou si sám vymyslel a kterou požíval pro označení jeho „temné persony“, která lákala mladíky do svého domu, aby je zabila. (IvcaSammet)

Reklama

Reklama