Reklama

Reklama

V roce 2035 jsou roboti součástí každé domácnosti a lidé jim důvěřují. Až na jednoho – trochu paranoidního detektiva Dela Spoonera (Will Smith). Ten je přesvědčený, že zločin, který právě vyšetřuje, spáchal robot. Vyšetřování ho přivede k odhalení děsivé hrozby pro lidskou rasu... Společně s psycholožkou Susan Calvenovou vyšetřují smrt doktora Milese Hogenmillera, vědce, který pracoval s roboty pro U. S. Robotics. Příčinou smrti byla sebevražda, ale Spooner je přesvědčený, že vědce zavraždil robot. Tři zákony robotiky však zaručují, že taková věc je nemožná… (TV Prima)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (1 075)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Shlédl jsem tento filmeček od jednoho z mých oblíbených režisérů Alexe Proyase a byl jsem více než spokojený. Will Smith a Ti druzí.... Will je cool policajt v botách z roku 2004, který nemá rád nic robotického. Ti druzí... Roboti. Krásný design robotů spojen s jejich realistickým vložením do obrazu, který nemá žádnou chybu. Hudba je skvělá a perfektně podtrhuje dech beroucí akční scény. Ať už Will a demolice baráku nebo Will v autě (mimochodem krásné Audi ;-)) a roboti na něm (ti už tak krásní nejsou ;-)). Will a závěrečných asi 15 minut akce akce a ... chvíle napětí....akce. Souboj robot VS robot je celkem zajímavý, i když nepřináší nic přelomového. Kamera je vynikající!!! Létající a obtáčející se kamera není zázrak, ale je velmi působivá. Pohled na město 2035 je zajímavý, ale velmi podobný Minority report. Osobně jsem očekával, že Alex zvolí větší podobu k Dark city. Temné město osvětlené jen umělým světlem, klidná tajemná hudba dotvářející noir atmosféru by z filmu jistě udělala hodně zajímavou podívanou. Tento film nebude kultovní. Za 5 let si na něj možná vzpomene jen málokdo, ale je to jistě lepší film a zábava než ostatní blockbustery tohoto léta (Van Helsing, Troy apod.jsou opravdu špatné filmy!!!). Málem jsem zapomněl na hezkou psycholožku robotických mozečků. PS: po třech letech ... Beru zpět, já si na tento film vzpomněl a díky HBO jsem zjistil, že jeho kvality čas nedokáže změnit. PPS: scénáristé odvedli slušnou práci ohledně přepracování povídkové sbírky Já, robot od Isaaca Asimova. Mnoho nápadů a některé zásadní zvraty jsou z jednotlivých příběhů sbírky zručně vyjmuty a zakomponovány do filmu. Dobrá práce. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je dost mozna jedno z nejlepsich sci-fi minimalne roku 2004, timhle se Proyas fakt vytah. Pribeh je tak akorat inteligentni, aby dokazal zaujmout a byl originalni, ale ne aby se v nem clovek ztracel a Will to odlehcuje svejma cool hlaskama. Za zminku mozna jeste stoji Shia, kterej tu je celkem tak pet minut, ale jeho postava je zabavna. Jinak film je v podstate nepretrzita jizda - exhibice Willa Smithe a to vse podporeny az na par vyjimek bezchybnejma trikama. Fakt nevim, co filmu vytknout, uz jsem ho videl asi ctyrikrat, ale vzdy si ho rad pustim znovu. ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Efektný, technicky dokonalý akčňák pre mainstreamových popcorňákov, vstrebateľný aj náročnejšími divákmi. Ale reči o vysoko inteligentnej zábave typu Minority Report sú kaleráby. Scenár filmu je prostoduchý, jednoduchý, s banálnymi dialógmi a notnou dávkou klišé. Na úroveň kvalitnej zábavy povyšuje scenár iba režisér Alex Proyas, vďaka ktorému je výsledok dosť dynamický na to aby nenudil a dosť paranoidný a znepokojivý na to, aby pohltil. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Formálne vycibrený, ale technofóbiou ovplývajúci príbeh, ktorý žiaľ s narastajúcimi minútami postupne produkuje viacero logických lapsusov ústiacich do nezmyselného a premršteného finále. Ako letný blockbuster fajn, dokonca potešia aj po celom príbehu roztrúsené tak formáne ako aj voľné myšlienkové narážky na staršie, žánrovo spriaznené diela od Votrelcov, cez Terminátora, Matrix až po 2001:Vesmírna odysea. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Možná nastal čas na opětovné zhlédnutí, nicméně spojení solidně natočené sci-fi s drobným přesahem mi v tomhle případě úplně nesedlo. Will Smith nikterak nesdílí nadšení z robotů, kteří se starají o blahobyt lidí, a zdá se, že kují nepěkné pikle. Tvůrci se snaží, leč občas zapínají autopilota a hlavně mohli být mnohem drsnější a temnější (přitom za kamerou stál specialista na temné vize Alex Proyas, nicméně Minority Report je v tomhle srovnání někde úplně jinde) než volit cestu letního limonádového blockbusteru. Přitom několik velmi slušných náběhů tam bylo, jen těch vyloženě drsných pomrknutí mělo být víc. Navíc se osvědčí příliš nepřemýšlet, mohlo by to blbě dopadnout. Rozpohybovaní roboti každopádně příjemně potěší, tak trochu umělá atmosféra nikoliv. Nicméně s ohledem na drsnější ražení v druhé polovině čtvrtou hvězdu přihodím. ()

Galerie (155)

Zajímavosti (40)

  • Automobil Audi RSQ, který byl ve filmu použit, má pod kapotou desetiválcový motor o objemu 5,4 l. Hlavní zvláštností tohoto vozu jsou unikátní kulovitá kola "spheres", která nabízí řidiči okamžitou a rychlou akceleraci všemi směry, tedy i do boku. (epicride)
  • Spoonerova (Will Smith) babička (Adrian Ricard) cituje biblický verš, konkrétně "Žalm 16., verš 8.": "Hospodina před oči si stavím. Je mi po pravici, nic mnou neotřese." (Kuny27)
  • I když snímek není přímo zpracováním žádného konkrétního příběhu Isaaca Asimova ("Já, robot" je slavná sbírka z roku 1950, obsahující devět povídek), autorovy slavné tři zákony robotiky v něm důležitou roli hrají. Jsou zformulovány takto:
    1. Robot nesmí ublížit člověku nebo svou nečinností dopustit, aby bylo člověku ublíženo.
    2. Robot musí uposlechnout příkazů člověka, kromě případů, kdy jsou tyto příkazy v rozporu s prvním zákonem.
    3. Robot musí chránit sám sebe před poškozením, kromě případů, kdy je tato ochrana v rozporu s prvním, nebo druhým zákonem. (imro)

Související novinky

Ocelové jeskyně míří do kin

Ocelové jeskyně míří do kin

28.07.2016

Isaac Asimov vymyslel tři zákony robotiky a napsal stovky knih, takže je docela fascinující, že se dočkal jen dvou hollywoodských filmů. Chris Columbus natočil Pozitronového muže (aka Andrew - člen… (více)

Jaime Lannister jako mstivý egyptský bůh?

Jaime Lannister jako mstivý egyptský bůh?

07.06.2013

Další urostlý blonďák v roli nebešťana, který sestoupí mezi smrtelníky a předvede jim, zač je toho kladivo? I když v tomto případě spíš kopí, bitevní palici nebo efektní dvojzubec. Nikolaj Coster… (více)

Alex Proyas a sci-fi od tvůrce Hvězdné pěchoty

Alex Proyas a sci-fi od tvůrce Hvězdné pěchoty

15.04.2012

Po rozsáhlých přípravách mu studio Warner na poslední chvíli zrušilo biblickou akční fantasy Paradise Lost. Tvůrce Vrány, Já, robot a Proroctví tudíž hledá náhradní projekt. Zřejmě se jím stane… (více)

Nový Proyas, nový Cage a starý Poltergeist

Nový Proyas, nový Cage a starý Poltergeist

23.08.2008

Tři značně odlišné projekty v dnešní novince spojuje fakt, že osobnosti, které za nimi stojí, nedávno spolupracovali na mysteriózním thrilleru Knowing. Především je tady režisér Alex Proyas, tvůrce… (více)

Reklama

Reklama