Reklama

Reklama

VOD (1)

John Lennon, Paul McCartney, George Harrison a Ringo Starr na velmi ulítlé cestě pomalovaným autobusem s hosty a hlavně a parádními písněmi. Jedou odnikud nikam, ale rozhodující je tady pěkná hudba.
Po filmech Perný den (1964) a Help! (1965)z iniciativy Paula McCartneye, který se po smrti manažera Briana Epsteina v srpnu 1967 stal vedoucím souboru, Beatles natočili televizní film Magical Mystery Tour s mimořádně úspěšnými písněmi Hello Goodbye a All You Need is Love, ale zazní zde i Penny Lane a Strawberry Fields Forever. Pozoruhodné je obsazení hostů této podmanivé hymnické písně: All You Need Is Love: George Martin – piano, Mick Jagger, Keith Richards, Marianne Faithfull a další – vokály. Píseň Fool on the Hill vysoce oceňoval Leonard Bernstein ve svém pětadvacetidílném TV cyklu Koncerty pro mladé publikum (v ČT bylo uvedeno jako „Leonard Bernstein o hudbě"). Premiéra filmu o vánocích sklidila plno záporné kritiky, která „muzikál“ zákonitě proslavila.
Stejnojmenné gramofonové album vyšlo 27. listopadu 1967 ve Spojených státech a 8. prosince 1967 jako dvojité EP, obsahující šest písní, i ve Spojeném království. První strana alba je soundtrackem ke stejnojmennému filmu. Druhá strana pak obsahuje písně ze tří singlů, vydaných v roce 1967 (skladba I Am the Walrus se objevila jak ve filmu, tak jako B-strana singlu Hello Goodbye). Na prvním místě žebříčku v USA se album drželo osm týdnů a v roce 1968 Magical Mystery Tour bylo nominováno na Grammy za nejlepší album. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (17)

  • Paul McCartney o filmu prohlásil: „Magical Mystery Tour byl tak trochu... no, ať už to dopadlo jakkoli... bylo to samo o sobě takové tajemné, jako třeba Rock and Roll Circus od Rolling Stones. Však víte, co se s ním stalo. Docela rád bych viděl, kdyby to takhle dopadlo i s tímhle filmem. Chce to trpělivost. Všechny tyhle věci nakonec fungují. Myslím, že to byla dobrá show. Jeho dny teprve přijdou. (ryccoly)
  • George Harrison i John Lennon byli od počátku proti natáčení filmu Magical Mystery Tour, ale podle vlastních slov měli pocit, že jej divákům tak nějak dluží. (ryccoly)
  • Skladba „The Fool on the Hill“, která se ve snímku také objevila, vznikla v Paulově hlavě na základě skutečného příbehu společne s prvky fantazie. Po jednom bujarém večírku a požití lehkých drog se šel Paul s kamarádem brzy ráno projít na nedaleký kopec. Kromě jich dvou nebyl nikdo v okolí, až se najednou podle Paulových slov zjevil tajemný pán v černém kabátě. Řekl jim jen pár slov o počasí a než se nadáli, byl zase pryč. Do kopce ho neviděli přicházet a za pár vteřin by údajně nedokázal jen tak zmizet bez povšimnutí, protože z místa, kde se setkali, byl dokonalý výhled na všechny strany. Paul byl přesvedčen, že nešlo o sen, ale že se stali svědky zázraku. (kosticka7)
  • Natáčení probíhalo mimo jiné i v jižní Francii a byla to jedna z nejdražších scén celého filmu. Paul McCartney totiž vyrazil na kontinent bez patřičného vybavení a dokonce i bez pasu. Na letišti Heathrow namluvil pasové kontrole, že s doklady na něj čeká manažer v Paříži, tam zase pro změnu tvrdil, že pas mu přiveze zvláštní kurýr z Londýna. Díky svému věhlasu se dostal až na místo natáčení a volal osobního asistenta Beatles Petera Browna, aby mu urychleně poslal peníze a filmovou techniku. Snový záběr, v němž Paul poskakuje nahý v dvojexpozici s jakýmsi kopečkem vyšel filmové oddělení firmy Apple na tři tisíce liber. (Robbi)
  • Album "Magical Mystery Tour" v době premiéry filmu ve Velké Británii nevyšlo, písničky z filmu se objevily pouze na dvou EP deskách. Elpíčko v USA vydal Capitol Records a na ostrovech se prodávalo v obchodech s importovaným zbožím. Teprve v roce 1976, v rámci velké vlny reedicí desek Beatles, pustila společnost Parlophone na trh i LP "Magical Mystery Tour". (Robbi)
  • Film měl televizní premiéru o Vánocích 1967. Prakticky všechny recenze v časopisech a denním tisku byly negativní, jediný New Musical Express jej ohodnotil příznivě. Tisk také neopomněl připomenout Paulu McCartneymu jeho sebevědomé prohlášení, že "... dělat film není tak těžké, je to víceméně záležitost zdravého rozumu." Kritici po premiéře směřovali k baskytaristovi Beatles dotazy, kolik rozumu tedy má, když zplodil takový nesmysl. (Robbi)
  • Při takřka muzikálové scéně, při níž Beatles za zvuků "Your mother should know" sestupují ze schodiště, má Paul McCartney jako jediný v klopě černý karafiát, zatímco ostatní členové skupiny mají červené. Tento fakt se všeobecně považoval za jeden z důkazů ve známé kauze "Paul je mrtev". Totéž prý dokazoval i kostým mrože, ve kterém je Paul oblečen v písni "I am the Walrus" (v severských zemích je mrož považován za symbol smrti). (Robbi)
  • John Lennon vždy tvrdil, že text k písni "I am the Walrus" vznikl díky dopisu jednoho školáka. Chlapec mu psal, že je učitel nechal rozebírat texty Beatles. John přiznal, že do písničky namlátil všechny nesmysly, co ho zrovna napadly, a poté potměšile poznamenal, ať tenhle text někdo zkusí rozebrat. (Robbi)
  • Nápad k realizaci "Magical Mystery Tour" se zrodil v hlavě Paula McCartneyho při letu z amerického Denveru do Londýna. Vracel se z oslav narozenin své tehdejší přítelkyně Jane Asher. Tvrdí se ale, že mu s vymýšlením hodně pomohl bývalý cestovní manažer Beatles Mal Evans. (Robbi)
  • Přestože to tak místy nevypadá, film měl napsaný přesný scénář, podle nichž se natáčela většina scén. Pouze při záběrech v autobusu měli herci volnou ruku k improvizaci. John Lennon a George Harrison se netajili nechutí k natáčení, proto většinu času strávili spaním nebo se vyhýbali kamerám. (Morien)
  • Scéna, kdy John Lennon tlusté dámě nakládá lopatou špagety, se zakládala na Johnově skutečném snu. (Morien)

Reklama

Reklama