foto

Jane Asher

  • nar. 5.4.1946 (72 let)
    Marylebone, Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jane se narodila 5. dubna 1946 v Londýně. Otec Richard Asher byl uznávaným psychiatrem a matka Margaret se věnovala výuce hry na klavír. Jane od malička tíhla k divadelním rolím, ale paradoxně první větší průlom se jí povedl až na stříbrném plátně. Ve svých sedmi letech se v roce 1952 objevila ve filmu MANDY, kde ztvárnila hluchoněmou dívku Mandy Garland. Následně se rodiče rozhodli rozvíjet její herecký talent a Jane se stala studentkou prestižní Queen´s College.

Brzy se Jane stala moderátorkou show Juke Box Jury. Během rozhovoru s legendární skupinou Beatles navázala vztah s Paulem McCartneyem. Jane, která krátce po seznámení s Paulem dokončila film MASKA RUDÉ SMRTI (1964), odmítala jakkoliv omezit svou kariéru a už vůbec nechtěla být s Beatles spojována. Jane si často stěžovala na popularitu, kterou jí přinesl vztah s Paulem. Sledovaný pár se ale roku 1968 rozešel.

Na začátku 70. let se Jane objevila ve dvou filmech, které kritika přijala velmi příznivě. Ve snímku DEEP END (1970) ztvárnila cynickou Susan, kterou baví milostné trýznění mladšího muže. O dva roky později si zahrála v klasickém dramatu JINDŘICH VIII. A JEHO ŠEST ŽEN třetí manželku Jane Seymour. Jednalo se o poslední velkou roli Jane.

Jane následně zatoužila po rodině a dětech. V roce 1971 se seznámila s výtvarníkem a grafikem Geraldem Scarfem (proslavil se animacemi pro album a film The Wall skupiny Pink Floyd), vzali se a měli tři děti. Přesto však jejich vztah skončil roku 1984.

Absenci ve velkých filmech si Jane kompenzovala novou činností – našla zálibu v návrzích svatebních dortů. Z koníčka si dokonce udělala živnost a založila firmu. Občas se nechá přemluvit k malé televizní roli, mohli jsme ji tak vidět v seriálu NÁVRAT NA BRIDESHEAD či v sérii SLEČNA MARPLOVÁ nebo HERCULE POIROT.

Markéta "Cherish" H

Herecká filmografie

Filmy

2015 Dokud nás smrt nerozdělí
2013 Drunk on Love
Dávám tomu rok
2007 Horší než smrt
2006 Projekt Andromeda (TV film)
Tirant Lo Blanc
1993 Closing Numbers
1988 Paris by Night
1985 Bright Smiler (TV film)
Dítě snů
1984 A Voyage Round My Father (TV film)
Success Is the Best Revenge
1983 Útěky z dětství
1982 East Lynne (TV film)
1981 Prinz und der Bettelknabe, Der
Rece do góry
1973 Recruiting Officer, The (TV film)
1972 Hedda Gabler (TV film)
Jindřich VIII. a jeho šest žen
Stone Tape, The (TV film)
1970 Deep End
The Buttercup Chain
1967 Winter's Tale, The
1966 Alfie
1964 Maska rudé smrti
1963 Girl in the Headlines
1962 The Prince and the Pauper (TV film)
1961 The Greengage Summer
1956 Charley Moon
1955 The Quatermass Xperiment
1954 Adventure in the Hopfields
Dance Little Lady
1952 Mandy

TV seriály

2015 Pompidou (TV seriál)
Bez hranic (TV seriál)
Penalty (S03E11)
Recoil (S03E05)
2010 Hercule Poirot (TV seriál)
Tragédie o třech jednáních (S12E01)
2009 Old Guys, The (TV seriál)
2008 The Palace (TV seriál)
2007 Dobrodružství Sarah Jane (TV seriál)
Co se stalo se Sarah Jane? - 2. část (S01E08)
Co se stalo se Sarah Jane? - 1. část (S01E07)
2004 Slečna Marplová (TV seriál)
Vražda na faře (S01E02)
2001 Crossroads (TV seriál)
1997 Good Living (TV seriál)
1995 Choir, The (TV seriál)
1987 Wish Me Luck (TV seriál)
1985 Mistress, The (TV seriál)
Time for Murder (TV seriál)
1982 Love Is Old, Love Is New (TV seriál)
1981 Návrat na Brideshead (TV seriál)
Orphans of the Storm (E09)
Brideshead Deserted (E08)
1978 Hawkmoor (TV seriál)
1970 Wicked Women (TV seriál)
1968 Journey to the Unknown (TV seriál)
1965 BBC Play of the Month (TV seriál)
Knock on Any Door (TV seriál)
1964 The Brothers Karamazov (TV seriál)
1954 Summer Playhouse (TV seriál)

Dokumentární

2017 Brian Pern: A Tribute (TV film)
2011 George Harrison: Living in the Material World - a.z.
2010 Deep End: Cesta k filmu
2007 British Film Forever (TV seriál)
Cinemassacre's Monster Madness (TV seriál) - a.z.

TV pořady

2009 Hračky Jamese Maye (TV pořad)
2007 The Alan Titchmarsh Show (TV pořad)
1967 Our World (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace