Reklama

Reklama

Sirotek: První oběť

  • USA Orphan: First Kill (více)
Trailer 1

Příběh zlovolné dívky Esther z hororu Sirotek dostává novou kapitolu. Vyšinutá žena Leena Klammer je pro dobro světa zavřená v ústavu pro duševně choré kdesi v Estonsku. Vysoce inteligentní, promiskuitní Leena je zlo v lidské podobě, trpí řadou psychických poruch a ve svých třiceti letech vypadá jako dítě. Jednoho dne se jí brilantním způsobem povede z blázince utéct a rozhodne se naplnit svůj neméně perfektní plán. Vydává se do Ameriky, kde se vydává za ztracené dítě Esther ze zámožné rodiny. To se jí podaří, ale její zmanipulovaný a vysoce spokojený život obyčejného děvčete se nečekaně zvrtne. Esther je následně vhozena do nervy drásajícího souboje se svou novou matkou, která je připravená udělat cokoliv a svou rodinu před vražedným dítětem ochránit. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (204)

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Aby sa neopakoval príbeh jednotky, scenáristi museli prísť s niečím novým, originálnym a odzbrojujúcim. Postupnú manipuláciu rodiny a ich neskoršie vyzabíjanie teda rovno vylúčili. Treba uznať, že twist, s ktorým vyrukovali, bol pomerne rýchly a skutočne neočakávaný. Vďaka nemu sa stal Orphan: First Kill brutálnejší, adrenalínovejší, ale zároveň menej psychologický s chýbajúcou hororovou atmosférou. Bohužiaľ, hlavná pointa bola tiež postavená na veľmi nelogickom správaní sa jednej z hlavných postáv. V jej prípade si určite množstvo divákov ihneď povie, že takto by sa v skutočnosti nezachoval nikto. I keď si film zvolil približne v polovicu cestu odľahčeného trileru s čiernym humorom, ani vtedy nebol taký zábavný, ako by som čakal. Bizarných podrazov od Esther mohlo byť viac a pokiaľ sa už chceli tvorcovia miesto napätia a atmosféry zamerať na vzájomné útoky a spory, mohli pritlačiť viac na pílu. Zdalo sa, ako keby sami filmári miestami nevedeli, či chcú ísť cestou zábavy alebo serióznosti. Aj preto záverečných desať minút pôsobilo priam neúmyselne smiešne a kvôli hlúposti vedľajších postáv som chtiac-nechtiac muse nadržiavať vrahyni Esther. Film ma v kine síce celkom bavil, zákernú Esther milujem, ale vysoko nepravdepodobný zvrat a jeho pokračovanie obrátili celé smerovanie Siroty naruby. 5/10 __ Viac v recenzii. ()

Sludger 

všechny recenze uživatele

Prvá polka filmu je vystavená na základe „Hitchock“ thrilleru/hororu (divák vie, kto je hlavná postava, ale ostatné postavy nie), príjemne buduje napätie, atmosféra slušne hustne, no následne príde zvrat, ktorý celú snahu rozmetá od základu. Jednak zmení tempo a tvár filmu; napätie sa úplne vytratí a o atmosfére už nemôže byť reč. Zároveň sa radikálne zmení aj žáner snímku, skočí do vôd čiernej komédie mixnutej s thrillerom. Ďalším problémom filmu je, že si sám sebe hodil polená pod nohy (twistom) a vďaka tomu mu logika škrípe. Scenárista sa tiež od kreativity nepretrhol a hlavne únik z ústavu si nesmierne uľahčil, až som neveriacky krútil hlavou. Aby som povedal celú pravdu, film má aj pozitívne stránky a to hlavne po hereckej stránke. Dominuje vražedkyňa Esther (Isabelle Fuhrman), ktorej verím každý jednu scénu. Film zabíja „twist“, ktorý mal byť najväčšou zbraňou tvorcu, no stal sa jeho inkvizítorom. Dokonca si myslím, že keby sa film držal cesty z prvej polovici, dopadlo by to oveľa lepšie. PS: Prečo sa to, sakra, volá prvá vražda, keď o tom film vôbec nie je? ()

Reklama

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Do poslednej chvíle som rozmýšľal, či mi ten kinozážitok za to stojí, ale tak keď už som vyhodil minulý týždeň peniaze za takú pičovinu ako Arthur, malédiction, tak som vedel, že horšie to byť určite nemôže. A napokon som sa prekvapivo bavil. Porovnávať to s prvou časťou nemá zmysel – tú totiž považujem za jeden z najlepších psychologických hororov všetkých čias. V „dvojke“ ubudlo napätie, pribudlo logických dier, ale aj humoru. Až mi bolo tej Esterky ľúto, namaskovať sa dokáže dokonale, ale zubnú protézu si poriadne upevniť nevie, takže jej to sem tam vyletí a je z toho odrazu komédia. Twist v polovici filmu nebudem chváliť ani kritizovať, proste sa tak rozhodli, a ja to beriem. Vlastne aj chápem, pretože bolo jasné, že v závere sa prekvapenia nedožijeme. Napriek všetkým nedostatkom mi našťastie Esther ako psychopatka a záporáčka stále príde dostatočne zaujímavá. Horor roka z toho nebude, ale ani prepadák, a kto nič nečaká, bude spokojný. ()

AffectedFace 

všechny recenze uživatele

Jednička byla překvapení, jelikož nikdo nevěděl oč se bude ve skutečnosti jednat. Dvojka je prostoduchá recyklace již viděného, leč lehce poupraveného scénáře (stejně to nemění fact, že se jedná o prequel, takže finále pro hlavní "hrdinku" musí dopadnout dobře). Takže jsem se na to podíval vesměs jenom kvůli killum... No ale i ty stály za hovno (málo gore a většinou se jednalo o již tisíckrát viděné bodání nožem a to ocením fakt jenom v akčňáku, nikoli u hororu, žádná kreativita!). Stopáž je dostačující, takže jsem se i přes některá hluchá místa nenudil. Zkráceně řečeno: Jedná se o úplně zbytečné "předpokračování", ale díky úspěchu jedničky se na počinu vytěží a to tvůrci jediné měli v palici při psaní scénáře. Navíc režie je na podprůměrné úrovni. Asi jsem jedinej, ale Ester mi přišla už dost stará v ksichtě, nechápu, kdo by jí to sežral. Silnější dvě hvězdy dám za výkon Isabelle, jinak nedoporučuju. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Svým způsobem je ta zápletka totálně praštěná, ale co očekávat od filmu, který se odehrává před prvním Orphan a hlavní dvacetipětiletou herečku staví opět do pozice dvanáctiletého dítěte. Všichni sice budou vyzdvihovat výkon Isabelle Fuhrman, za mě si ale První mord pro sebe totálně ukradla Julia Stiles. Hlava rodiny, co má koule. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (9)

  • Začátek filmu se odehrává v Estonsku v psychiatrickém ústavu v roce 2007, pak krátce v Rusku a zbytek v nejmenované vesnici v Connecticutu na východě USA. (noelcoward73)
  • Aby se Isabelle Fuhrman co nejvíce podobala Esther z předchozího Sirotka (2009), pokusili se jí tvůrci „omladit“ kombinací make-upu, souborem triků a prací s hloubkovou kamerou. Navíc měl štáb k dispozici dvě malé dublérky. (Robbi)

Související novinky

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

01.08.2022

Měli jste pocit, že letošní léto bylo, alespoň co se nabídky v kinech a na streamovacích službách týče, doposud poněkud chudé? Pak vás nejspíš potěší zpráva, že srpen v tomhle směru ledacos napraví.… (více)

Reklama

Reklama