Reklama

Reklama

Farma zvířat

  • Velká Británie Animal Farm (více)
Velká Británie / USA, 1954, 72 min

Předloha:

George Orwell (kniha)

Scénář:

Laurence Heath

Obsahy(1)

Farma Manor žije pod krutou nadvládou despotického farmára Jonesa. Jones necháva vyhladovať všetky zvieratá na farme. A tak zvieratá pripravia revolúciu a úspešne zvrhnú Jonesa. Je ustanovený nový režim, ktorý sa zo začiatku zdá byť skvelý, ale dobré časy netrvajú dlho. Prasa Napoleon za pomoci psov, ktorých sám potajme vycvičilo, prevzalo moc. Napoleon používa rôzne metódy demagógie a zvieratá si stále viac a viac podmaňuje. Nakoniec bez toho, aby si to uvedomili, sa majú horšie ako za vlády farmára Jonesa. Film je adaptáciou knihy Georga Orwella, ktorá je paródiou na komunizmus. (ethos)

(více)

Recenze (278)

N.Strauber 

všechny recenze uživatele

Dívali jsme se na to při dvouhodinovce angličtiny a já, i když jsem se ze začátku šklebil, že budeme zírat na animovaný film, musím nakonec dát 4* - ale tedy především za ten Orwellův nápad (alegorie na komunismus pomocí lidsky se chovajících zvířat). Ale pojmout jeho Animal Farm tímto způsobem rozhodně nebyla špatná myšlenka a v divákovi to zanechá přesvědčivý dojem. Pustili jsme si to v originále a bez titulků, ale fakt, že jsem nerozuměl úplně všemu (především kvůli horší zvukové kvalitě) nijak nesnižuje hodnotu díla a nevadilo mi to. Mimochodem, jedna z hlavních zvířecích postav - nebudu psát která - mi trochu připomněla populárního předsedu jisté naší oranžové politické strany...:-) ()

Cl3ricK 

všechny recenze uživatele

Takže tohle má být ta slavná Farma zvířat? Říkám, tak napůl. Určitě je tady zanecháno to hlavní poselství a tak, ale prostě mi tady toho hodně, hodně chybí. Knížka byla úžasná, takže jsem očekával temný film. Žel bohu je to film kreslený, tudíž určen pro mladší publikum, takže je to spíše taková pohádka. Jo jasně Napolen se pořád mračí, ale prostě vymizela úplně ta Orwellovská atmosféra. Ten komunismus, který z knihy přímo čiší, tady je jen okrajová záležitost. Strašně mi tady chybí, ten "věrný" Pištík, který všem radil, že to co dělají je pro dobro všech no. Ten konec ještě prohloubil mé zklamání. Na druhou stranu, tohle asi jinak natočit nešlo. ()

Reklama

MarekT 

všechny recenze uživatele

Už dlouho mě z nějakého animovaného filmu nemrazilo v zádech, jestli vůbec někdy. Dobré vystihnutí myšlenky Orwellovy předlohy, ku prospěchu jde i jednoduchá symbolika (hlásnou troubou lidu jsou ovce, vůdci představují prasata...) a líbí se mi i disneyovská roztomilost zvířecích hrdinů - kontrast se zdejšími "světlými zítřky" dělá pak dílo více působivým. Kvalitativně srovnatelné s hraným 1984. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Krásné a hlavně nadčasové, stejně jako Orwellovo dílo. Prasata jsou vůdci od začátku povstání zvířat. Fyzicky se moc neangažují, o to víc agitují verbálně. Po "revoluci" vůdci zůstali, tajně si vychovali i vlastní armádu, která jim pomáhala nastolit a držet totalitu. Velmi poučný snímek pro všechny, komu by se do revoluce kdy chtělo. Protože prasata žijí v každé době, i té dnešní. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

So Zvieracou farmou som mal menší problém. Dielo Georgea Orwella mám pre jeho vizionárstvo a nadčasovosť medzi obľúbenými knihami, ale ČSFD je určená na hodnotenie filmov a nie ich literárnych predlôh. Vzniklo príliš veľa mizerných filmov z výborných literárnych predlôh, než aby bolo možné tento aspekt prehliadať. Netvrdím, že film Zvieracia farma je nepodarený, iba podľa môjho názoru mohol byť lepší. Ak by si vyberal to dôležité z literárnej predlohy a nebol poplatný ideológii a politike v dobe nakrúcania. Keďže sa tak nestalo nemôžem dať viac ako tri hviezdičky, aj keď možných bolo päť. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (11)

  • Farma zvířat byla vyrobena na objednávku CIA, která takto v době studené války bojovala proti komunismu. (oje)
  • Farmu zvířat vytvářel sedmdesátičlenný tým v letech 1951-54. (hippyman)
  • Mnoho profesí animovaného filmu ve Velké Británii vzniklo poprvé teprve při výrobě tohoto filmu. (hippyman)

Související novinky

Andy Serkis zamíří na Farmu zvířat

Andy Serkis zamíří na Farmu zvířat

22.04.2022

Herec, režisér a producent Andy Serkis (Batman, Válka o planetu opic) po komiksovém blockbusteru Venom 2: Carnage přichází zřejmě našel svůj následující režijní projekt a nemá jít o nic jiného než… (více)

100: Bitva u pokladen

100: Bitva u pokladen

03.01.2009

Asociace českých filmových klubů vás už tradičně zve na filmovou přehlídku Projekt 100. Letos startuje 15. ledna, potrvá do 31. května a diváci budou moci na velkých plátnech shlédnout několik… (více)

Reklama

Reklama