Reklama

Reklama

Král sokolů

  • Slovensko Sokoliar Tomáš (více)
TV spot

Obsahy(1)

Královský sokol, co hrdě létá v modrých výškách nad hřebeny divokých hor, učaroval hradnímu pánu Baladorovi. Kdo toho sokola chytí a vycvičí, ten dostane zámek na Dunaji… Nechme se společně zavést do středověku, do prostředí krásných, ale divokých hor, kde žije čtrnáctiletý Tomáš (B. Holiček) se statečným srdcem, v němž se právě probouzí doposud nepoznaný cit i touha po svobodě a volnosti. V lesích pod hradem mocného Baladora (J. Kukura) žije společně se svým otcem (V. Jedlovský), panským podkoním, dědečkem Metodějem a sestřičkou Agátou klidně až do chvíle, než otec tragicky zemře. Proto musí odejít prosit o práci na hrad, kde právě probíhají zásnuby Baladorovy dcery, půvabné Forminy (K. Jandová) a mladého šlechtice Ostrika (J. Žvásta). Nechtěně se zaplete do intriky, kterou připravil zlý Iver (J. Langmajer) svému odvěkému rivalovi, sokolníku Vaganovi (W. Kownacki). Ten je pomluven a musí prchnout. Má ale za spojence Tomáše, který rozumí řeči zvířat a ptáků a zná nejedno tajemství přírody… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (155)

Matematicka 

všechny recenze uživatele

U této pohádky jsem výrazně změnila názor v průběhu času. V době jejího vzniku jsem byla teenager a tato pohádka mě vůbec neoslovila. Nedávno jsem ji viděla znovu ve slovenské verzi a opravdu mě okouzlila, a to hned z několika důvodů: krásná příroda a mnoho zvířat, pěkný a promyšlený příběh, spíše jde tedy o "pohádkový příběh z nedávné minulosti". Možná je to až překombinované, jak se tolik detailů skládá dohromady (některých souvislostí jsem si všimla až při druhém zhlédnutí), a děti určitě celý příběh nepochopí. Jde ale o nejoblíbenější porevoluční pohádku naší tříleté dcery, a to právě pro to množství zvířátek :-) Herci asi nejsou nijak úžasní, ale ústřední dvojice mi přišla docela sympatická. Dabing se mi líbil více slovenský než český. Postupně dávám za pravdu všem, kromě těch, kdo hodnotí jako odpad - Pokud vás tato pohádka vyloženě nenadchne, neměla by vás ale určitě urazit. Zajímavé komentáře: klerik, Lynn, flanker.27, Amarcord_1, Smok, Ilicka ()

1mArc0 

všechny recenze uživatele

Slovenská tvorba posledných dvoch desaťročí znamenala pád do tmy, z ktorej sa tvorba začala zotavovať posledné dva roky. K filmu: Sokoliarstvo je veľmi zastaralý a vážený druh chovu, v minulosti sa len zopár skúseným a vyvoleným podarilo dostať takúto pozíciu. Hovorila sa niekedy o sokoliarov: „Ten, kto vládol nebu, vládol všetkému, nad zemou, dotýkal sa samotného Boha.“ Tento film mal určenú skupinu, tvorcom nešlo o to vytvoriť skvost česko-slovenskej kinematografie, bolo potrebné použiť niečo do sobotňajšieho vysielania. V jesennom období bolo možné dosiahnuť lepšiu farebnú škálu. Rozprávka ako žáner, má nastavené svoje panely, ktoré sa nesmú nikdy prekročiť, tu porušili jedno základné pravidlo, kde princezná neplakala každú minútu, ale spravili z nej uvedomelú mladú dámu. Klára Jandová- aj keď nepatrí medzi najlepšie české herečky, v čase nakrúcania jej 20 rokov, to zahrala na slušnej úrovni). Pochvalu si zaslúžia scenéria a scénografia- pre výber krásnych kútov Slovenska (Oravský hrad, okolie Spiša, Krásna Hôrka- predtým než ju spálili Rómovia), o lepší vizuál by bolo určite dobre pri rozprávkach je podstatné navodiť snovú atmosféry, ak by kameraman Emil Sirotek použil viac filtrov, vizuál mohol vyzerať omnoho lepšie. Ku príkladu uvediem uvediem film Kytice od českého kameramana a režiséra F. A. Vrabca, že možné vytvoriť kvalitnú rozprávku a možno vytvoriť dostatočne estetické dielo. Má to atmosféru každá predstavuje zlatý stred medzi komerčnosťou a umeleckou poctivosťou. Bol by hriech napísať, že táto rozprávka vyslovene nudila diváka, ale mohlo sa z toho vyťažiť omnoho viac, ale bohužiaľ tvorcovia prispôsobili všetko zámernému účelu. /50 %/ ()

Reklama

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Strašně zdlouhavé tempo a nezajímavý děj dělají z Krále sokolů úmornou podívanou. Proč Václav Vorlíček na stará kolena natočil tady tohle? Po pokračování Saxany je tohle jeho nejhorší pohádka a sama o sobě je vůbec tou nejnudnější, jelikož v Saxaně se aspoň něco dělo. [7142. hodnocení, 143. komentář, 58%] ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

"Král sokolů" je jedna z mých nejoblíbenějších pohádek, vůbec nechápu, proč má na CSFD tak nízké hodnocení. Nádherná kamera a výprava, výborně hudebně podbarvená, sympatický příběh (ano, vychází z klišé, ale v rámci daného žánru to zas takový prohřešek není), roztomilý hlavní hrdina, o kterém se ale nebojím tvrdit, že má skutečně talent a spousta nádherných zvířat, pro která mám slabost. A jako třešnička na dortu charismatický Juraj Kukura, který si svoji roli prostě užívá. Jistěže by se chybičky našly...já ale nejsem škarohlíd a rejpal a tahle pohádka mi jednoduše přirostla k srdci. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (19)

  • Vhodnú čriedu koní sa podarilo nájsť až v Odoríne vzdialenom 200 km. 40 koní nemali filmári kde ustajniť, tak boli týždeň v ohrade a poľovníci ich museli strážiť, lebo sa tam potuloval medveď. Vyplatilo sa - zábery bežiacich koní patria vo filme k tým najpôsobivejším. (krasomama)
  • Braňovi Holíčkovi sa veľmi páčila scéna s bahnom, lebo použili zmes rašeliny a teplej vody. Keď zistil, že je v nej príjemnejšie ako vonku, nemohli ho z nej dostať. (krasomama)
  • Povesť o sokoliarovi Tomášovi pochádza zo 14. storočia a Jozef Cíger-Hronský ju literárne spracoval. (krasomama)

Reklama

Reklama