Reklama

Reklama

Bitva v ústí Šeldy

  • Nizozemsko De Slag om de Schelde (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Bitva v ústí Šeldy, jedno ze zlomových střetnutí druhé světové války, svede tragickým způsobem dohromady pilota kluzáku, nacistického vojáka a zdráhavou odbojářku. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (112)

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Tak Nizozemci mě dost tímto válečným snímkem překvapili! Z traileru jsem očekával celkem koukatelnou záležitost, ale vyklubalo se z toho mnohem více. Hlavním plusem filmu je bezesporu téma. O bitvě v ústí Šeldy jsem toho doposud moc neslyšel, takže moje osobní stránka mající ráda historii tohle nadšeně přivítala s otevřenou náručí. Líbilo se mi, že se zde rozehrály tři hlavní dějové linky (nizozemský mladík v nacistické armádě, britský pilot, též se zabrousilo i do odbojářů). Po technické stránce precizní záležitost, ty peníze zde byly vidět na každém záběru, v tomhle ohledu skoro dokonalá podívaná. Pořádných hutných přestřelek se zde divák moc nedočkal, ale nějak to filmu zazlívat podle mě vůbec nedává smysl (závěrečná třicetiminutovka skvělá!). Co film povyšuje nad většinu žánrově podobně laděných filmů je jednoznačně silný příběh, jenž v závěru dokáže emocionálně šokovat. Víc takových projektů. Za mě 8/10 ()

DAPDO 

všechny recenze uživatele

Nebýt tak vysokýho hodnocení, asi bych do holandskýho válečnýho dramatu nikdy nešel. Příběh, kterej dává hlavu a patu sleduje tři postavy - britskýho pilota kluzáku, německýho vojáka a dívku, jejíž otec pracuje jako lékař pro němce a bratr je v odboji. Ono je to spíš drama než válečnej film, jediná pořádná bitva je až v poslední čtvrtině filmu, ale právě za tu bitvu na mostě, která byla precizně natočená, dávám hvězdu navíc. ()

Reklama

Lischai 

všechny recenze uživatele

Na to, že je to evropský film, to vypadá vlastně docela fajn. Ale bohužel se tu místy uhýbá takové televizní filmovosti na úkor realističnosti. Budete si říkat "proč tam leze?", "proč se neschová?", "proč mu to říká!" Postavy s tajnými dokumenty v kabelce chodí sem a tam přes checkpointy, paragáni v nepřátelském území přes noc chlastají a zapalují ohně, nikdo nestaví hlídky a Američan, který se dostane ke kanadské jednotce, vyfasuje jejich uniformu. Nechci být zlej, ale libovolné dva díly Band of Brothers o válce řeknou víc než tohle. ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Válečný filmy jsou až někde v pozadí mojí žánrový oblíbenosti. Šeldu jsem si pustil , protože to má vynikající hodnocení, a s nizozemskýma filmama se až tak často nesetkávám. Vypadá to docela nákladně. Příběh to má taky slušnej, což je v případě válečňáků super, protože většinou to bejvá jen bezduchý střílení. Celkově mě to ale nijak moc nezaujalo. 50%. ()

Maximilianus 

všechny recenze uživatele

Tento film mal potenciál a niektoré scény pôsobili veľkolepo,  ale celkovo mi to pripadalo ako televízna produkcia a bolo vidieť, že sa niekde šetrilo. Ako spracovanie takmer neznámej bitky veľmi dobré, ako vojnový film tiež,  ale jednoducho mi tam niečo chýbalo. Každopádne za mňa fajn netflixovské prekvapenie. 7,6/10. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (35)

  • Německý voják páchající sebevraždu má hlavu zakloněnou tak daleko, že pokud se kulka náhodou neodrazí od zubů nebo lebky, nepoškodí mu mozek a pravděpodobně ho okamžitě nezabije. To je něco, co se čas od času stává i ve skutečném životě, ale výsledek by byl jiný, než jak byl zobrazen ve filmu. (Johnny.ARN)
  • Německého těžkého kulometu MG-42 se spojenečtí vojáci všeobecně obávali. Dokázal vystřelit 1 500 ran za minutu a přezdívalo se mu „Hitlerova bzučící pila“, protože jeho palebná síla dokázala snadno roztrhat těla. Když se zvukař Herman Pieëte dozvěděl, že přeživší veteráni popisují jeho zvuk jako „trhání plátna“, přimíchal do zvukové stopy skutečné zvuky trhání plátna a papíru. (Johnny.ARN)
  • Výroba filmu byla dokončena těsně předtím, než vstoupila v platnost druhá výluka kvůli pandemii covid-19 v roce 2020. Film byl původně naplánován na prosinec 2020 ve snaze zvýšit klesající výsledky nizozemských pokladen, ale opětovný nárůst počtu pacientů s covid-19 si vynutil uzavření kin v den plánované premiéry filmu. Producenti museli premiéru odložit na květen 2021. (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama