Reklama

Reklama

Bitva v ústí Šeldy

  • Nizozemsko De Slag om de Schelde (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Bitva v ústí Šeldy, jedno ze zlomových střetnutí druhé světové války, svede tragickým způsobem dohromady pilota kluzáku, nacistického vojáka a zdráhavou odbojářku. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (113)

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

Pokaždé když se objeví nadějně vypadající film ze druhé světové války (jevil se tak jednoznačně i tento snímek) s nějakou dříve nezfilmovanou bitvou, tak mám hodně vysoká očekávání. Tématika tohoto válečného konfliktu už totiž vypadá, že je zmapovaná od A až do Z jak ve filmovém i herním průmyslu. Těšil jsem se i zde, ale bohužel se zázrak nekonal - trochu mě zpočátku zarazil střih a časté přeskakování do různých dějových linií, ale vše postupem času začne dávat smysl. Ta hrstka bojových scén zde nebyla natočená špatně - především top kamera, ale nižší rozpočet (vím, že jde o nejdražší Holandský film, ale je to myšleno na poměry Hollywoodu) se rozhodně projevoval. Nějak jsem si ani nevytvořil vztah k postavám během filmu a dostavil se i pocit nudy. Neříkám, že film je vyloženým zklamáním, ale mohlo to být o dost lepší - takhle to je jen průměrný válečný film, na který si časem (v záplavě mnoha lepších snímků z období největšího válečného konfliktu natočených v minulosti) ani nevzpomenu...6/10. ()

Maximilianus 

všechny recenze uživatele

Tento film mal potenciál a niektoré scény pôsobili veľkolepo,  ale celkovo mi to pripadalo ako televízna produkcia a bolo vidieť, že sa niekde šetrilo. Ako spracovanie takmer neznámej bitky veľmi dobré, ako vojnový film tiež,  ale jednoducho mi tam niečo chýbalo. Každopádne za mňa fajn netflixovské prekvapenie. 7,6/10. ()

Reklama

DAPDO 

všechny recenze uživatele

Nebýt tak vysokýho hodnocení, asi bych do holandskýho válečnýho dramatu nikdy nešel. Příběh, kterej dává hlavu a patu sleduje tři postavy - britskýho pilota kluzáku, německýho vojáka a dívku, jejíž otec pracuje jako lékař pro němce a bratr je v odboji. Ono je to spíš drama než válečnej film, jediná pořádná bitva je až v poslední čtvrtině filmu, ale právě za tu bitvu na mostě, která byla precizně natočená, dávám hvězdu navíc. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Něco jsem se naučil. Pokud je lež dost velká a opakuješ ji dost často, tak jí lidí začnou věřit. Víš, kdo to řekl? Ministr propagandy, Joseph Goebbels.“ Už úvod mě vtáhl. Tahy s vlaječkami jsou možná až primitivně jednoduché, ale i diváka neznalého dobových reálií během chvilky zpraví o vývoji. A dokonce i na to seznámení s postavami, které mi zpočátku nepřišlo úplně dostatečné, postupně dojde. Líbilo se mi vizuálně ladění filmu, to pochmurno, šedo a blátivo ke snímku báječně sedne. Holanďani si dali záležet a na výpravě to jde poznat, ostatně i samotné válečné scény mi přišly velmi dobře zpracované, daří se jim diváka přemístit do ohniska dění (do kokpitu při letecké scéně, do zákopů při ústupu před sovětským tankem či při dobývání/bránění „Hitlerovy pevnosti“). K postavám si postupně najdete cestu a fandíte jim. A s vnitřním napětím vnímáte jejich odvážná a závažná rozhodnutí, které ovlivňují nejen je, ale i všechny okolo. A stejně ve výsledku zůstává jen pocit zmaru, žádné oslavy s vlaječkami…až na pár drobných výtek dám solidní 4*. ()

Warhorr 

všechny recenze uživatele

Rok a půl jsem se těšil, že dostanu pořádnou válečnou nálož. Navíc když se jedná o nejdražší holandský film. Nemůžu se však zbavit dojmu, že do toho Heijningen nepraštil se vším všudy. Bitva v ústí Šeldy, neboli také v angličtině Zapomenutá bitva. Zapomenutá dá se říct opravdu je. Prostý člověk, jenž se o tuto tématiku nezajímá, tak se s touto bitvou setká poprvé a samotná, v češtině dostupná, literatura vesměs snad neexistuje. Už proto jsem byl tak neskutečně natěšen, že se tuto událost rozhodl někdo zfilmovat. Antverpy, jenž byly spojenci osvobozeny, se nemohly naplno a bezpečně využívat, dokud nebyly protější, vzdálenější břehy vyčištěny od nepřítele, a které byly pod neustálou nepřátelskou palbou. Ale dost historie. Sledujeme osudy tří lidí. Holandskou příznivkyni odboje, holandského kolaboranta bojujících v řadách Německa a pilota kluzáku se svoji posádkou. No a hned tady nastává kritický okamžik. Na tu stopáž je to místy děsně, ale děsně utahaný. Pokud bychom sledovali pouze příběh z jedné strany ( kolaborant ) a druhé, například jen odbojářky, mohlo to být rozhodně daleko zajímavější. Takhle se tu přeskakují scenérie jednotlivých postav, někdy jen na pár minutek a mě to prostě nebavilo. Navíc to putování přeživších po mokřadech a zatopených pláních ze sestřeleného kluzáku, to je prostě zabitých 20 minut. Já dle traileru doufal, že budeme svědky válečné vřavy, která s námi pořádně zalomcuje. Taky jsem čekal nějaký, alespoň trošičku globálnější pohled na celou operaci, nějaký rozbor. Nic takového rozhodně nečekejte. S Bitvou o Šeldu to má společný opravdu jen název. Pokud by někdo film pojmenoval jinak, asi bych si netipl, že se o tuto bitvu vážně jedná. Akce je tady pramálo ale zase stojí zato a jsou velmi dobře natočeny. Chválím i kameru, která je obzvláště při bojových scénách skvělá, a za kterou by se nemusel stydět ani Deakins s Kaminskim. Po technické stránce snad nemám výhrady. Od techniky po uniformy, tady si tulipáni dali záležet. Ten rozpočet jde značně cítit. Za víc jak tři hvězdy ale prostě hodnotit nemůžu. Škoda, čekal jsem, že vystřelím z gauče jak u Černé knihy. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (35)

  • Na obloze je ve velké výšce vidět trysková čára moderního proudového letadla. (Johnny.ARN)
  • Spojenečtí vojáci pocházejí z Kanady a Velké Británie. Přesto mají vozidla zobrazená ve filmu hvězdu americké armády. (Johnny.ARN)
  • Animovaná mapa bitvy/fronty zobrazená na začátku filmu ukazuje kanadské vojenské jednotky s červenobílou vlajkou s javorovým listem. Tato vlajka se stala kanadskou vlajkou až v roce 1965. V roce 1944 byla kanadskou vlajkou červená vlajka (převážně červená vlajka s Union Jackem v jednom rohu a erbem). (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama