Reklama

Reklama

Epizody(6)

Jeden pochází z průmyslnické rodiny ze Severu, druhý z rodiny jižanských plantážníků. Oba jsou absolventy West Pointu a jejich nezlomná loajalita jim pomohla přežít mexicko-americkou válku. Jejich vztah ale čeká horší zkouška. Problémy, které dělí Sever a Jih, mohou postavit i přítele proti příteli. Ceněný výkonný producent David L. Wolper uvádí výpravný šestidílný seriál o bouřlivých letech, která předcházela občanské válce, a jež byl natočen podle bestseleru Johna Jakese. Pětiměsíčního natáčení, které probíhalo v pěti státech, se účastnilo celkem 140 herců, tisíce statistů, 100 členů štábu, 8 700 kostýmů a 15 000 rekvizit a dekorací. Díky tomu fascinující historie – a strhující drama – ožívají! (Magic Box)

(více)

Recenze (54)

pipapa 

všechny recenze uživatele

Snad nejčervenější ze všech červených knihoven, jaké jsem kdy na plátně viděla. Chvílemi, s prominutím, až k zblití. Tady se hraje na city diváka/čtenáře velmi laciným a odporným způsobem. Vše do sebe zapadá dle autora předlohy a pak i filmařů jako ozubená kolečka pomocí spousty záměrně nesmyslných/nereálných náhod, momentů a situací, jen aby byl seriál za každou cenu líbivý/vlezlý a srdcervoucí. Řada bitev, ve kterých se vojensky neškolený divák pomalu ani nevyzná. Řada zbytečných líbaček a cicmání, které jdou postupem času na nervy, protože jen zdržují a oddalují konec, kterého jsem se už nemohla dočkat...Jedna hvězda za milého Billyho Hazarda (John Stockwell) z první knihy a za proradnou Ashton (Terri Garber), která celou tu nereálnou přeslazenost alespoń trochu nakopla...Děkuji, už nikdy více!...Komentář platí pro kompletní seriál. ()

GaleW 

všechny recenze uživatele

Tento pozoruhodný seriál jsem viděla, už když ho dávali kdysi v devadesátých letech v české televizní premiéře. A dodnes patří mezi to nejlepší, co americký televizní průmysl vyprodukoval. Jde o nejlépe zpracované období civilní války, které jsem kdy viděla. Osudy dvou rodin, které se mají rády navzdory tomu, že by se měly nenávidět. Líbí se mi nejen napínavý děj, ale i krásné kostýmy, obrovská precizní výprava a pak samozřejmě i herecké výkony, v popředí s Patrickem Swayzem a Jamesem Readem ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čekala jsem ledasco. U nás v rodině máme rádi mini sérii Scarlett, takže bych spíš předpokládala, že to bude vzhledem ke stáří horší, ale světe div se, seriál s Patrickem Swayzem v roli hrdého Jižana je boží a maratonovatelný. Kvalitní, napínavý, poučný. Herecky skvělé výkony kam oko jen dohlédne, nejlepší je pak s přehledem Kirstie Alley jako bojovnice za zrušení otrokářství a nejkrásnější lyrická hrdinka Lesley-Anne Down. Už se těším na další série. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velkolepě pojatý seriál o osudech dvou rodin z opačných stran klíčící americké občanské války. Skvěle propracovaný příběh začíná v r. 1842, kdy dva mladící - Orry Main a George Hazard - vstupují do vojenské akademie West Point. Zde vzniká přátelství na celý život, které je však později podrobováno těžkým zkouškám, pramenícím z odlišného společenského prostředí, z nichž oba hrdinové pocházejí - jeden z otrokářského Jihu a druhý z velké části abolicionistického Severu. V šesti epizodách je vyprávěn příběh plný přátelství, vášně, lásky, ale též nenávisti, intrik... Každá postava je v podstatě specifickým vyobrazením určitého lidského charakteru - od fanatické abolicionistky Virgilie Hazard až po sadistického rasistu Justina LaMotte. Především však je divákovi zprostředkováno klima, které v zemi panovalo v rozmezí osmnácti let před zvolením Abrahama Lincolna prezidentem USA, vystoupením Jížní Karolíny z Unie, útoku jižanských vojáků na pevnost Fort Sumter a faktického vypuknutí války Severu proti Jihu... Seriál je vyšperkován skvělými hereckými výkony a výborným scénářem, které dohromady způsobí, že dychtíte po začátku další epizody... Po zhlédnutí se naskýtá o důvod víc opovrhovat nekonečnými seriály, které se na nás neustále z TV valí v obrovském množství, ale v žalostné kvalitě - z nichž smrdí lacinost, neschopnost vyprávět silný příběh a snaha vychovat z diváka pouhého pasivního konzumenta. ()

velkyvezir 

všechny recenze uživatele

Televizní klasika, na kterou se teď (2011) dívám hlavně proto, že je tam Patrik Swayze ve vrcholné formě těsně před Hříšným tancem a posléze Bodem zlomu. A Davic Carradine je tam záporák par excellence, ani bych se nedivil, kdyby právě tento seriál dovedl Tarantina k myšlence obsadit jej jako Bila v Kill Bill. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (7)

  • Podľa monografie Kirstie Alley (Vigrilia) sa herečka a Patrick Swayze (Orry) počas natáčania seriálu do seba zamilovali. Ale obaja už mali svojich zákonných partnerov, ktorých nechceli podvádzať. (misterz)
  • V rámci prípravy na rolu Georga Hazarda strávil James Read niekoľko týždňov na ranči Patricka Swayzeho (Orry Main), kde ho ten učil jazdiť na koni. (misterz)
  • S výnimkou vojenských uniforiem alebo odevu zamestnancov nenosila žiadna z hlavných postáv v seriáli dvakrát rovnakú vec. Jedinou výnimkou je Ashton (Terri Garber), ktorá mala oblečené fialové šaty pri príchode aj odchode z Mount Royal. (misterz)

Reklama

Reklama