Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mrazivý příběh skupiny vědců, kteří v hermeticky uzavřené laboratoři zkoumají smrtelně nebezpečný mikroorganismus. Ten se na Zemi dostal při pádu vesmírné sondy a během krátké doby vyhladí obyvatele malého městečka. Záhadným způsobem se podaří přežít pouze nemocnému kojenci a starému alkoholikovi. Je vyhlášen stav ohrožení, oblast je neprodyšně uzavřena a do akce je povolán tým specialistů. Ten je ve složení biologa Stonea, mikrobioložky Leavittové, chirurga Halla a patologa Druttona uzavřen ve speciální laboratoři, umístěné v podzemí nevadské pouště, aby tu prozkoumal sondu i starce s nemluvnětem, kteří přežili, ačkoli spolu nemají na první pohled vůbec nic společného. Laboratoř je rozdělena do pěti na sobě nezávislých patrech, které lze neprodyšně oddělit a všechna jsou ovládána počítačem, který má v případě úniku nebezpečných látek zamezit jejich rozšíření na povrch.

Na sondě je objeven mikroorganismus odlišný od všech známých pozemských forem života. Je nazván Andromeda a podroben dalšímu zkoumání. Vědci zjistí, že se živí energií a včas zabrání pokusu armády zapečetit místo dopadu lokální jadernou explozí. Vyjde najevo, že organismus rozkládá zdravou krev a přestože postupně mutuje do lidského organismu neškodné podoby, je stále velmi nebezpečný, protože mu zůstala schopnost narušovat a rozkládat veškeré plastické hmoty. Z těch se skládá také část bezpečnostního systému, což vede k tomu, že počítač spustí destrukční program, který má zabránit úniku látky mimo laboratoř. Vědcům zbývá velmi málo času, aby se pokusili proniknout k dobře chráněnému počítači a vypnout odpočítávání. (Allan)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (167)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Vědomě jsem nikdy ve svém životě nezkoumal žádnou mimozemskou entitu a pokud se jedná o žánr sci-fi, tak jsem fandou spíše akce než hlubokomyslných úvah o vesmíru. Přesto si čtveřice vědců při svém bádání získala mou pozornost a jistou dávku napětí tomu také nemohu upřít. Přesto, kdyby nebyla nejméně čtvrtina filmu věnována očistě při vstupu do objektu a kdyby mi koncovka nepřipadala poněkud pitomá, tak bych si to určitě užil o něco víc. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Trvalo to mnoho let, než jsem zase jednou viděl hodně kvalitní sci-fi, které skoro nikdo nezná, ale to rozhodně neubírá na kvalitách díla. Kmen Andromeda je perfektně napsaný a natočený snímek o tom, co by se jednou mohlo stát při našem hraní si na Bohy. Michael Crichton dokazuje své velké kvality a přehled. Celý snímek je velmi netradiční, dokonce dojde na "rozdělování obrazu", které filmu velmi pomáhá a činí ho zajímavým i po technické stránce, protože v době natočení, 1971, nebylo zrovna běžné používat digitální triky a tak určitě část publika ocení starý, ale příjemný vzhled triků. Nevím, co bych měl Kmenu Andromeda vytknout a v podstatě ani nechci. Jedná se o jedno z nejvíce podceňovaných a neznámých děl sci-fi, které by nikomu, kdo tento žánr má rád, utéct. Opravdu velmi kvalitní film, který překvapí mnoha svými vlastnostmi. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Robert Wise /Run silent, run Deep/ natociol nadherny film, ktory ma hodne do sci-fi. Takato tematika smrtiaceho virusu, ktory sa dostane na zem, ma dost fascinuje. Rezia je vyborna, herci na urovni, a ja, ako mylovnik starych filmov 30., 40., 50., 60., a 70. rokov musim ist sakra vysoko : 94 % ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Sci-fi s velkým potenciálem, ovšem velice průměrné. Má ovšem dobrou atmosféru a celkem ucházející herecké výkony, mě bohužel tento film moc nezaujal. Předlohu jsem nečetl, takže nemůžu srovnávat, ale věřím, že je lepší. Filmu dávám 60%, bylo to sice dlouho, co jsem to viděl naposled, ale pamatuju si to dost živě. Nic moc. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Nebyť čačkaním sa s hi-tek nástrojmi kvôli bezpečnosti a na detekciu vírusu, pôsobil by tento film oveľa realististickejšie. Vo svojej dobe to možno vyzeralo cool, no dnes vieme, že takéto ani podobné neexistovalo v tej dobe, a vlastne ani v dnešnej, zbytočne to odvádza pozornosť od samotného deja. Zápletka je ale zaujímavá a pekne vygradovaná, záver má silu aj po toľkých rokoch. A nakoniec, originalita filmu veru nechýba. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (13)

  • Výroba interiérů laboratoří stála přes 300 000 dolarů a svého času byly považovány za jedny z nejvěrohodnějších. (-bad-mad-wolf-)
  • Scéna, kdy opice umírá v křečích na nespecifikovanou intoxikaci, byla natočena za pomoci oxidu uhličitého, který ji byl puštěn a kterým se zadusila do bezvědomí. Ihned po skončení natáčení záběru byl na místě člověk, který opici zase oživil. (Burdock)
  • Film se v době svého uvedení setkal s vlažným ohlasem. Při relativně vysokém rozpočtu 6,5 milionu amerických dolarů si z amerických kin přišel na 12 milionů dolarů a dalších 8 milionů po vydání na VHS a stal se tak 1. nejvýdělečnějším filmem roku 1971. (HellFire)

Související novinky

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

08.02.2022

Ve věku 79 let opustil filmový svět mistr speciálních efektů, vynálezce, filmový režisér a producent Douglas Trumbull. Informaci médiím předala jeho dcera Amy. Uznávaný hollywoodský tvůrce, který má… (více)

Zemřel autor Jurského parku

Zemřel autor Jurského parku

05.11.2008

Je tomu tak – rok 2008 je mimořádně „bohatý“ na pády hvězd z filmového nebe. Ledger, Heston, Newman, Minghella... a teď Michael Crichton. Ten se proslavil hlavně jako bestsellerový spisovatel, ale… (více)

Reklama

Reklama