Reklama

Reklama

Dětská hodinka

  • USA The Children's Hour (více)
Trailer

Stačí nevinná dětská lež a váš život je v troskách... Karen a Martha jsou blízké přítelkyně z dětství a zároveň úspěšné ředitelky dívčí internátní školy. Na tamější školní kolektiv má však velmi negativní vliv rozmazlené děvče jménem Mary. Když je vztahovačná dívka přistižena při lži a následně potrestána, v touze po odplatě pomluví ředitelky školy z tajného milostného vztahu. Křivé nařčení způsobí velký společenský skandál a pobouření rodiče kvapně odebírají ze školy své děti. Kvůli falešnému obvinění se tak oběma ženám rychle rozpadá nejen dlouholetý sen o vlastní dívčí škole, ale i jejich komplikovaný osobní život. Silná a zdrcující zápletka snímku znázorňuje, jak snadno se z křivého nařčení může stát noční můra. Jedná se o adaptaci stejnojmenné hry dramatičky Lillian Hellmanové, částečně založené na skutečných událostech v jedné skotské škole. Pro zajímavost lze zmínit, že režisér William Wyler natočil remake vlastního snímku Vražedná lež z roku 1936. V hlavních rolích se zaskvěly hvězdné herečky Audrey Hepburnová a Shirley MacLaineová. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (98)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Myslím, že Einstein kedysi povedal, že zničiť klebetu je ťažšie, ako rozbiť atóm. A William Wyler o tom nakrútil skvelý film podľa úspešnej divadelnej hry Lillian Hellman (podľa predlohy ktorej nakrútil výborné Lištičky). A aj keď Audrey Hepburn je mojou najobľúbenejšou herečkou, uznávam, že Shirley McLaine tu podala jeden z najlepších výkonov vo svojej kariére. Háklivosť témy, ktorá mi pripomenula Vintenbergov Hon nakrútený o polstoročia neskôr, vytvorila gradované napätie a nútila postavy meniť k nej podľa aktuálnej situácie svoje postoje. A puritánske, pokrytecké prostredie, ktoré nie je špecialitou amerických malomiest, vytvorilo k dramatickému príbehu ľahko načrtnuté kulisy. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Tematicky chvalbohu neaktuálne. Filmársky stále skvelé. Vedel som, že sa mi ten film bude páčiť ale nečakal som, že až tak veľmi ma rozoberie. Bez výnimky fantasticky napísané a zahrané postavy (a Audrey prekvapivo nedominuje) podporené na svoju dobu neuveriteľným drivom a Wylerovou istou režijnou rukou . Posledných 20 minút je strašné emočné žrádlo. 10/10 ()

Reklama

Douglas 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od vynikající Vražedné lži mě tento remake iritoval stylově (neustálé otravné ostré prostřihy po ose z celků na polocelky a polodetailů na detaily), narativně (nekonečné vrstvení komplikací zejména v poslední dvacetiminutovce, kdy se charaktery postav radikálně mění minutu od minuty až k totálnímu nesmyslnosti a tupé hysterii) i ideologicky (ten film velká témata řve do ksichtu, aby bylo jasné, že tady jde "o hodně"). Navíc už v 60. letech to bylo dost dlouho přešlé dobou. ()

Hees 

všechny recenze uživatele

Ako sa dokáže svet zmeniť vidieť na tomto dobre spracovanom staršom filme. Teraz by takým učiteľkám ruky a nohy bozkávali a tešili sa s toho, že niečo také je. No prejdem k hodnoteniu filmu. Sledujeme súkromnú dievčenskú školu kde žije "diabol" (cháp to dievča je zlé, nie je to horor) v jednej so žiačok, ktorá je veľmi prešibaná a pripravená druhým zničiť ich život len, aby sa ona mala lepšie. Ja osobne som do poslednej chvíle nevedel a nevycítil, že ku komu cíti náklonnosť Martha Dobieová (niekto iný na to asi prišiel skôr). Preto som bol dosť prekvapený. Audrey podáva taký jej priemerný a dosť dobrý výkon. Film je veľmi jednoducho mierený, aby vyvolal súcit. Najprv nazbiera veľké množstvo nespravodlivosti, krívd a na konci to proste vystrelí správnym smerom. Výborne zahraný film, ktorý používa liečbu šokom, aby tá niečo vyvolala v spoločnosti. Niečo také sa mi samozrejme nepáči, ale nie som s tých čo nevycítia o čo ide. Odporúčam hlavne za herecké výkony. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu odvážný film, jehož téma by se mohlo směle prezentovat i v současnosti a s větší odezvou, než jaká mohla být v době vzniku filmu. Každopádně i tento snímek je pozoruhodnou ukázkou, že W. Wyler neměl sebemenší problém s jakýmkoliv žánrem. Přestože daný obsah režíruje vědomě opatrně, neubírá to na velikosti a významu myšlenky filmu. Jedno křivé obvinění z úst toho nejodpornějšího dětského parchanta, jakého jsem kdy viděl na plátně s nevídanými následky. Ten zlomyslnej výraz v xichtu Karen Balkin mi nápadně připomínal Irmu Grese, coby dozorkyni z Osvětimi. Ale zpět. Hepburn s MacLaine jsou nezapomenutelní a nejen díky nim je veškeré dění o stupeň autentičtější. Bravurní záležitost s několika silnými momenty. ()

Galerie (97)

Zajímavosti (12)

  • Paní Amelia Tilford (Fay Bainter) jezdí v Cadillacu Fleetwood 75 z roku 1947.  Auto Dr. Cardina (James Garner) je Mercury Montclair (Two Door Hardtop) ročník 1955. (J.F.B.)
  • Když se příjde paní Tilford (Fay Bainter) omluvit za pomluvu, tak vejde do domu a nechá otevřené dveře. V dalším záběru jsou ale jen pootevřené. (Duoscop)
  • Pôvodná divadelná hra mala na Broadwayi premiéru 20. novembra 1934 a mala 691 opakovaní. (dwdb)

Reklama

Reklama