foto

Shirley MacLaine

  • nar. 24.4.1934 (83 let)
    Richmond, Virginia, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Každá filmová generace je nelítostně nahrazována tou další a jen několik málo hvězd zůstává. Od poloviny padesátých let vedla Shirley MacLaine tažení napříč udělováním cen Americké filmové akademie, spolupracovala s nejznámějšími režiséry (Alfred Hitchcock, Billy Wilder, Mike Nichols) a herci (od Jacka Lemmona až po Nicole Kidman), mimo jiné proto, že ve filmu hraje už přes půl století.
 
V šedesátých letech představovala typ zábavné dívky s velkými rudými loknami a dlouhýma nohama. Stala se hvězdou především amerických komedií, ale stačila zasahovat do politického dění a na konci sedmdesátých let se vrátit rovnou v rolích stárnoucích a šarmantních hrdinek filmových dramat. Její široké zájmy nikdy nezůstávaly jen v oblasti tance, divadla a filmu. Zajímá se o magii, okultní vědy, orientální náboženství, teorie převtělování a v osmdesátých letech vedla semináře o psychologických technikách tehdy populárního hnutí New Age. Hojně cestovala, psala knihy a dnes se věnuje především svému rozhlasovému pořadu a internetové stránce. Je jednou z mnoha hereček, které na začátku vyměnily baletní kariéru za film (Audrey Hepburn, Michelle Mercier, Brigitte Bardot...). Ačkoli nevypadá jako jedna z legendárních krásek filmového plátna, ztvárňovala obdobné role moderních a nezávislých, ale přitom stále velmi citlivých žen.
 
Ještě před druhou světovou válkou se do rodiny hudebníka a učitele Ira Owens Beatyho a jeho ženy, herečky Kathlyn narodila dcera Shirley MacLean Beaty (24. dubna 1934). Oba dali přednost rodině, takže otec se začal živit jako realitní makléř a matka jako učitelka herectví. Až jejich potomci se stali splněním uměleckého snu rodiny. Dceru pojmenovali podle dětské filmové hvězdy Shirley Temple. Shirley MacLaine nebyly ani tři roky, když ji matka zapsala do baletních kursů. Hned na prvním vystoupení malé dívence upadl zelený kostým a smích, který vzbudila, ji údajně motivoval k rozhodnutí stát se herečkou. V té době jí však do života přibyl bratr, který se jí stal ještě více rivalem – Warren Beatty. Nakonec však oba dosáhli poměrně slušného skóre. Shirley dodnes získala čtyři oscarové nominace (za herecké výkony, za nejlepší dokument) a jednoho Oscara za hlavní roli. Warren Beatty má na účtu šest nominací (jako herec, scenárista, režisér) a jednoho Oscara za režii.
 
Budoucí ctižádostivá herečka začínala jako tanečnice, nikdy nevynikala oslnivou krásou, ale díky vlastní píli a nezkrotné touze po uznání se řítila nezadržitelně vpřed. Jakožto Jižanka, narozená ve Virginii, studovala na Washingtonově baletní škole v Arlingtonu. Brala ji natolik vážně, že byl její dětskou noční můrou nestihnutý autobus do baletní školy. Když si během vystoupení zlomila prst, utáhla si baletní střevíce pevněji a vystoupení dokončila. V šestnácti vystupovala jako sboristka v muzikálu Oklahoma a otevřela se jí šance vyrazit na turné do Německa. Namísto toho pokračovala ve studiích v New Yorku, kde odmaturovala. To už byla dávno rozhodnutá dosáhnout svého cíle – hrát v broadwayských komediálních muzikálech, protože věděla, že v baletu nikdy nepřesáhne kvalitu sboristky – už tak příliš vysoké (Shirley měří 170 cm). Své vytoužené mety dosáhla prakticky okamžitě a změnila si jméno, které si každý vyslovoval jak chtěl na pouhé Shirley MacLaine. Ve dvaceti se jí podařilo úspěšně nahradit zraněnou Carol Haney v hlavní roli muzikálu Hra o pyžama a pak získat další hlavní part v hitu o světě montmartreských kabaretů Can-Can (v roce 1960 si v něm zahrála znovu před kamerou). Po jednom patnáctiminutovém zpoždění vlaku na broadwayské scéně nadobro skončila, ale to už měla podepsanou pětiletou smlouvu s producentem Paramount Pictures.
 
Jejími konkurentkami byly v té době sexy symboly Marilyn Monroe nebo Elizabeth Taylor a zdálo by se, že vysoká žena s širokým úsměvem nemá zrovna velkou šanci uspět. Shirley MacLaine se však usadila v protikladných úlohách nepříliš atraktivních, trochu vulgárních, často naivních, směšných a výstředních žen, které se chovají (v souladu s úspěšnou filosofií šedesátých let) na muži nezávisle, ale stále hledají hlubší vztah a lásku. „Přibližuje se ke své roli jako tanečnice – když ví, co má její postava dělat tělem, následuje všechno ostatní,“ říká o Shirley MacLaine režisér Mike Nichols (Absolvent, 1967, Na dotek, 2004). Před kamerou debutovala rovnou v roli manželky nebožtíka Harryho v Hitchcockově komedii Potíže s Harrym (1955) a o tři roky později se poprvé ucházela o Oscara za tragikomickou roli prostitutky Ginny v Minnelliho dramatu Někteří přišli v chvatu. Nebyla to rozhodně ani poslední nominace ani role prostitutky.
 
Mezi hvězdami Billyho Wildera
 
Další žena téže profese - protřelá Irma, do níž se zamiluje propuštěný policista (Jack Lemmon) jí totiž vynesla opět oscarovou nominaci (Sladká Irma, 1963). Tato komedie Billyho Wildera vycházela z dalšího broadwayského muzikálu a Pařížanku Irmu měla hrát hvězda jeho komedie Někdo to rád horké Marilyn Monroe. Po její smrti v roce 1962 ji měla nahradit Elizabeth Taylor, ale Wilder nakonec k údivu všech obsadil Shirley MacLaine, jež ji pojala spíše jako naivní a nevinně působící ženu. Shirley víc než co překvapená svým obsazením se rozjela s Jackem Lemonem do Paříže, kde strávila dva dny v tehdejších pochybných Les Halles a povídala si s francouzskými prostitutkami. Aniž by se o tom Wilder dozvěděl, extrovertní Shirley ve své roli sebevědomě předvedla všechny zvyky a dojmy, jak je narychlo odkoukala v Paříži. V tehdejším televizním vystoupení však prudérní Amerika nebyla zvědavá na Shirleyin vtip o tom, že se jí výzkum v pařížských ulicích líbil natolik, že jej málem vyměnila za hraní a byla umlčena.
 
Ještě před Sladkou Irmou však byla nominovaná na Oscara za výtahářku Fran v klasickém Wilderově snímku Byt. Billy Wilder patřil k nejuznávanějším hollywoodským režisérům své doby, především v oblasti situačních komedií, jimž neustále dodával kus ze své evropské ironie. Stačilo mu tedy 29 stran scénáře, získat finance a pak jen sledovat chemii mezi svou dvojicí Shirley MacLaine – Jack Lemmon, aby teprve dotvořil příběh. Jeho herci nikdy nevěděli proč jsou jejich postavy rozčílené , jen to, že tohle od nich Wilder očekává. Tento Způsob práce se vyplácel a téměř celá čtyřicátá, padesátá a šedesátá léta zářily jeho snímky mezi nominovanými, občas i vítěznými tituly Americké filmové akademie. Během natáčení Bytu si Shirley MacLaine odskočila natočit svoji první skutečnou cameo roli v Dannyho jedenáctce, jejímž scénáři se podílel opět Wilder a jako skutečná hvězda dostala za pět minut práce nový vůz. Už v roce 1962 byla hostem MFF v Karlových Varech a o pět let později členkou poroty MFF v Cannes. Ačkoli byly její postavy ze šedesátých let důsledně rozzářené a naivní, v méně známém filmu (tentokrát s pěti oscarovými nominacemi) The Children´s Hour si s Audrey Hepburn zahrály mladé lesbičky, které podnikají útěk z dívčí školy.
 
Namísto filmu svět politiky a sólových show
 
Svůj temperament kombinovaný s tanečními a pěveckými schopnostmi využila nejen v době svých krátkých a rychlých začátků na Broadwayi a v prvních snímcích (Can-Can, Artist and Models), ale především v úspěšných komediálních muzikálech Dolarová manželství (1964) a Sladká Charity (1969). V té době inkasovala za film 800 000 dolarů a podíl ze zisku. Natáčela jeden film za druhým a užívala si každou pořádnou příležitost. V Žlutý Rolls-Royce (1965) natáčela milostné scény s Alainem Delonem, které však byly pro distribuci v USA ke vzteku samolibého Francouze vystříhány. Shirley jej s trochou ironie popsala jako krásnějšího, než většina hereček s nimiž pracovala. V Blaho paní Blossomové (1968) se pro změnu setkala s Richardem Attenboroughem, který už tenkrát snil o svém projektu Gandhi. Nabídnul Shirley roli Margaret Bourke-White, ale když za dalších dvacet let teprve získal finance, byla už Shirley pro roli příliš stará.
 
Od poloviny šedesátých let se aktivně zapojila do politického života. Jako členka Demokratické strany se angažovala v předvolební kampani Roberta Kennedyho a později podporovala Nixonova protivníka George McGoverna. Namísto ve filmu vystupovala příležitostně v nočních klubech Las Vegas s Frankem Sinatrou a Deanem Martinem. V sedmdesátých letech pokračovala se svojí vlastní one woman show A Gypsy In My Soul a ještě v devadesátých letech podnikla turné po USA i Evropě s další sólovou muzikálovou show Out There Tonight. Dnes lituje, že například v roce 1974 odmítla scénář k Alice už tu nebydlí, který Ellen Burstyn vynesl Oscara, ale tenkrát údajně netušila, kdo je ten režisér Martin Scorsese.
 
Na konci sedmdesátých let se vrátila v  romantickém dramatu Herberta Rosse příznačně nazvaném Nový začátek. Snímek obtěžkaný jedenácti oscarovými nominacemi spojil Shirley MacLaine s Anne Bancroft a Mikhailem Baryshnikovem neboť se jednalo o životní příběh dvou baletek, z nichž jedna volí kariéru a druhá mateřství. Tímto filmem započala etapu rolí matek, řešících nepříjemné problémy a vztahy s dcerami. Další z nich – Aurora  jí konečně vynesla Oscara (Cena za něžnost, 1983) a Pohlednice z Hollywoodu Mike Nicholse (1990) byla dramatem dvou hollywoodských hereček, matky a dcery (Shirley MacLaine - Meryl Streep). V tomto filmu se sešla také se svojí švagrovou Annette Bening. Dřívější dlouholetá partnerka Warreny Beatyho Julie Christie je Shirleyinou dobrou přítelkyní.
 
Život pro své zájmy
 
Díky své nekonvenční tváři mohla vždy střídat národnostní typy. Indiánskou princeznou začínala v Cestě kolem světa za osmdesát dní (1956), energicky pojala despotickou učitelku klavíru ruského původu v nostalgickém dramatu Madame Sousatzka (1988) a v americko japonské komedii Svatba nebo pohřeb s Marcellem Mastroiannim hrála Židovku stejně jako v adaptaci divadelní hry Dva na houpačce (1962), kde dvojice MacLaine – Mitchum nahradila broadwayský pár Anne Bancroft - Henry Fonda a interprety Annie Girardot – Jean Marais ve Viscontiho pařížském nastudování. Jako stará dáma ztvárňuje především silné hrdinky (Ocelové magnólie, Hlídat Tess).
 
Činorodá herečka zcestovala od šedesátých let nejexotičtější země světa včetně jižní Afriky, Indie, Japonska a především Číny, z jejíž návštěvy natočila společně s režisérkou televizních seriálů Claudii Weill dokument The Other Half of the Sky: A China Memoir (1974) nominovaný na Oscara v kategorii dokumentárních filmů. Svůj všestranný talent dále prezentovala v postavě cestující novinářky a fotografky ve vlastním televizním seriálu Shirley´s World natáčeném podle jejích částečně autobiografických knih. Své zážitky a zkušenosti z cest, uměleckého života i duchovních sfér totiž publikuje ve svých dnes už více než deseti knihách vydávaných od roku 1970 do současnosti.
 
Sedm měsíců strávila v Japonsku, ačkoli natáčení My Geisha (1962) trvalo jen deset týdnů. Výjimečně v její kariéře se jednalo o rodinnou spolupráci, protože v malé roli se objevila její dcera a producentem byl její manžel. Film to byl částečně sebereflexivní, uvážíme-li, že se jednalo o příběh americké herečky, která přijíždí do Japonska, aby hrála Geishu v avantgardním filmu svého manžela.
 
Osobní život Shirley MacLaine je skutečně jen její osobní. Výchovu čtyřleté dcery (Sachi Parker narozená 1956) přenechala jejímu otci, filmovému producentovi Steve Parkerovi, který žil dlouhodobě v Japonsku. Za Parkera byla provdaná skoro třicet let (1954 – 1982), ačkoli se věnovala především vlastní kariéře. Její jméno nikdy nefigurovalo v titulcích článků o hvězdných skandálech a pokud dnes někde poskytne interview jedná se o tituly „Animal Wellness“ nebo „Magical Blend“. S rodinou se prakticky nestýká. Dcera Sachi si také vyzkoušela profesi herečky, ale nedařilo se jí a matce nemůže zapomenout, že jí namísto pomoci jen vzkázala skrze tisk „v herectví se každý musí spoléhat sám na sebe, je to nemilosrdná profese a protekce k ničemu nevede.“
 
Pravidelně se věnuje svému pořadu v rádiu, kde pořádá živá interview, jejichž upoutávka říká, že témata začínají politikou a životním prostředím a končí u tématu UFO. V novém tisíciletí se stárnoucí, ale jak se zdá, velmi podnikavá herečka nadchla možnostmi internetu a od roku 2000 buduje svůj oficiální web www.shirleymaclaine.com, kde filosofuje o osudu a nabízí prodej svíček, knih, DVD, CD, krystalů, šperků, přírodních parfémů až po jasnovidecké a astrologické poradenství a produkty pro zvířecí miláčky.
 
Říká se, že má výrazný smysl pro humor, což patrně dokazuje také fakt, že si pořídila film z operace vlastního kolene a dodává, že podle slov jejího lékaře je to nejlepší film, ve kterém kdy hrála.

Jana "Jeanne" Krátká

Herecká filmografie

Filmy

2018 Jim Button
2017 The Last Word
2016 A Heavenly Christmas (TV film)
Wild Oats
2014 Elsa & Fred
2013 Walter Mitty a jeho tajný život
2011 Bernie
2010 Na sv. Valentýna
2008 Anne of Green Gables: A New Beginning (TV film)
Coco Chanel (TV film)
2007 Tajemství prstenu
2005 Co je šeptem...
Moje krásná čarodějka
Zná ji jako svý boty
2003 Carolina
2002 Válka Mary Kay (TV film)
2001 Tři staré grácie (TV film)
2000 Bruno
1999 Johanka z Arku (TV film)
1997 Od ucha k uchu
1996 Večernice
Vzala jsem si mrtvého muže
1995 West Side Waltz, The (TV film)
1994 Hlídat Tess
1993 Zápas s Hemingwayem
1992 Svatba, nebo pohřeb
1991 Chraň si svůj život
1990 Čekání na světlo
Pohlednice z Hollywoodu
1989 Ocelové magnólie
1988 Madame Sousatzká
1987 Out on a Limb (TV film)
1984 Velký závod 2
1983 Cena za něžnost
1982 Baryšnikov v Hollywoodu (TV film)
Shirley MacLaine... Illusions (TV film)
1980 Milující páry
Sezóna proměn
Shirley MacLaine... 'Every Little Movement' (TV film)
1979 Byl jsem při tom
1977 Nový začátek
Shirley MacLaine Special: Where Do We Go From Here?, The (TV film)
1976 Gypsy in My Soul (TV film)
1974 Shirley MacLaine: If They Could See Me Now (TV film)
1972 The Possession of Joel Delaney
1971 Desperate Characters
1970 Dva mezci pro slečnu Sáru
1969 Sweet Charity
1968 Blaho paní Blossomové
1967 Sedmkrát žena
1966 Gambit
1965 Car That Became a Star, The
John Goldfarb, Please Come Home!
1964 Dolarová manželství
Žlutý Rolls-Royce
1963 Sladká Irma
1962 Dva na houpačce
My Geisha
1961 All in a Night's Work
Dětská hodinka
Two Loves
1960 Byt
Dannyho jedenáctka
Kankán
1959 Ask Any Girl
Career
1958 Hot Spell
Matchmaker, The
Ovčák
Some Came Running
1956 Cesta kolem světa za 80 dní
1955 Artists and Models
Potíže s Harrym

TV seriály

2013 Panství Downton (TV seriál)
The London Season (S04E09)
2012 Panství Downton (TV seriál)
Episode #3.2 (S03E02)
Episode #3.1 (S03E01)
2009 Glee (TV seriál)
2002 Salem Witch Trials (TV seriál)
1998 Stories from My Childhood (TV seriál)
1971 Shirley's World (TV seriál)

Dokumentární

2016 Billy Wilder – Nobody's Perfect (TV film)
Broadway: Beyond the Golden Age
2015 Celebrating Laughter: The Life and Films of Colin Higgins
Warren Beatty - hollywoodská posedlost (TV film) - a.z.
2014 Last of the Showmen
2012 Palme - a.z.
2009 Hollywood tančí a zpívá: 1940
Hollywood tančí a zpívá: 1960
Hollywood tančí a zpívá: 1970
Hollywood tančí a zpívá: 1980, 1990, 2000
50 años de (TV seriál)
2008 A Musical History
A Musical Treasure (TV film)
Hollywood tančí a zpívá: 1920
Inside 'The Apartment'
2007 AFI's 100 Years... 100 Movies: 10th Anniversary Edition (TV film)
2005 Budd Boetticher: A Man Can Do That (TV film)
Sinatra: Temná hvězda (TV film)
2004 AFI Tribute to Meryl Streep (TV film)
Life and Times of Arthur Erickson, The
2003 Biography: Elizabeth Taylor (TV film)
Broadway: The Golden Age, by the Legends Who Were There
Elizabeth Taylor: England's Other Elizabeth (TV film)
Elizabeth Taylor: Facets (TV film)
2001 Rescued from the Closet
Timeless: Live in Concert (koncert)
Trouble with Harry Isn't Over, The
2000 Neznámý Peter Sellers (TV film)
Shirley MacLaineová (TV film)
1999 Forever Hollywood (TV film)
Get Bruce
1998 Louise Brooks: Looking for Lulu - vyp.
1995 Koncert Barbry Streisand (koncert)
4% filmová tajemství
50 Years of Funny Females (TV film)
1994 A Century of Cinema
1991 Hollywood Collection, The (TV seriál)
1990 Frank Sinatra: The Best Is Yet to Come (TV film)
You're the Top: The Cole Porter Story (TV film)
1987 Biography (TV seriál)
1981 Sois belle et tais-toi
1976 Life Goes to the Movies (TV film)
1975 Other Half of the Sky: A China Memoir, The
1973 Year of the Woman
1970 World of Love, A (TV film)
1963 Hollywood: The Great Stars (TV film) - a.z.
1959 Premier Khrushchev in the USA

TV pořady

2017 Oscar 2017 (TV pořad)
2015 The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
87. Annual Academy Awards (TV pořad)
2012 AFI Life Achievement Award: A Tribute to Shirley MacLaine (TV pořad)
2010 AFI Life Achievement Award: A Tribute to Mike Nichols (TV pořad)
2009 Zlatý Glóbus 2009 (TV pořad)
81. Annual Academy Awards (TV pořad)
2008 Warren Beatty - pocta za celoživotní dílo (TV pořad)
2003 Hollywoodská setkání (TV pořad)
2001 Tribute to Barbra Streisand, A (TV pořad)
1999 Beckmann (TV pořad)
1997 Happy Birthday Elizabeth: A Celebration of Life (TV pořad)
1994 American Film Institute Salute to Jack Nicholson, The (TV pořad)
Second Annual Comedy Hall of Fame, The (TV pořad)
66. Annual Academy Awards (TV pořad)
1993 The 65th Annual Academy Awards (TV pořad) - a.z.
1990 Sammy Davis, Jr. 60th Anniversary Celebration (TV pořad)
1989 The Pat Sajak Show (TV pořad)
1988 American Film Institute Salute to Jack Lemmon, The (TV pořad)
1986 American Film Institute Salute to Billy Wilder, The (TV pořad)
1985 Larry King Live (TV pořad)
The American Film Institute Salute to Gene Kelly (TV pořad)
1982 I Love Liberty (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
The 32nd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1979 Shirley MacLaine at the Lido (TV pořad)
The 31st Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad) - a.z.
1978 The 30th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1975 Academy of TV Arts and Sciences Salute to Robert Evans (TV pořad)
Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)
Système 2 (TV pořad)
1968 Frost on Sunday (TV pořad)
1966 Gala de l'Unicef (TV pořad)
1960 Special Gala to Support Kennedy Campaign (TV pořad)
1956 The Dinah Shore Chevy Show (TV pořad)
1952 Today (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

2000 Bruno

Dokumentární

1975 Other Half of the Sky: A China Memoir, The

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(150)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace