Reklama

Reklama

Růžena Pokorná

Růžena Pokorná

nar. 13.11.1890
Holubice, Rakousko-Uhersko

zem. 01.04.1964 (73 let)
Praha, Československo

Biografie

Zapomenutá herečka a zpěvačka Růžena Pokorná v Holubicích u Prahy a její otec se jmenoval Josef Pokorný, byl kočí, maminka se jmenovala Anna roz. Čechová. Měla ještě tři sourozence, nejstarší bratr František Pokorný (1882 - 1910) byl operním a operetním zpěvákem a zároveň manžel herečky a subrety Jožky Vanerové.

I ona se rozhodla věnovat herectví a hlavně zpěvu, bohužel informace o divadelní kariéře Růženy Pokorné jsou dnes velmi skoupé. Z dostupných zdrojů víme, že zpívala u Karla Hašlera v Lucerně, v Alhambře a před 1. sv. válkou i v divadle v Plzni.

Po roce 1922 hrála v divadle v Bělehradě, od roku 1927 pak zase v Praze ve Vinohradské zpěvohře, následně i v divadlech v Brně a Ostravě. Bohužel její divadelní kariéra dnes není plně zmapována.

Film, tehdy ještě němý, ji poprvé oslovil v roce 1920, aby si ve filmu Odplata zahrála zápornou postavu Anittu Sardou, snoubenku hlavního hrdiny v podání Josefa Bělského. Němou éru filmu ukončila epizodkou v propagačním filmu Bílé zlato (1928).

Do zvukového filmu vstoupila nenápadně a vlastně i její další působení ve filmu jí poskytlo jen pár miniaturních epizodek. Tím prvním filmem byla Fidlovačka z roku 1930, kde sehrála pouliční zpěvačku, která se zároveň doprovází na harfu.

Po roční pauze si v roce 1932 zahrála pouze epizodku ženy ve frontě dohadující se, jak správně připravovat svíčkovou omáčku. V dalším roce 1933 si zahrála švadlenu ve filmu Okénko. Rok 1934 k ní byl trošku štědřejší, kdy si zahrála ve dvou filmech, ale jen v epizodkách, šlo o filmy Rozpustilá noc (žena předvedená na komisařství) a Tři kroky od těla (host v krčmě).

V roce 1935 si zahrála vysloužilou prostitutku, toho času ve vězení, ve filmu Jedna z milionu. Posledním jejím filmovacím rokem byl rok 1937, kdy na ní čekali tři role. Ve filmu Batalion si zahrála návštěvnici v hospodě Batalion, ve filmu Falešná kočička jí připadla rolička obyvatelky periférie a ve filmu Svět patří nám si zahrála naštvanou návštěvnici panoptika.

Po roce 1937 ji diváci v kinech již nespatřili. A po roce 1945 již ani v divadle. Nakonec dožila v pražských Vinohradech, kde zemřela ve věku nedožitých 74 let. V pražském Vinohradském hřbitově je i pohřbená.

JA.RO.KO.

Herečka

Reklama

Reklama