Reklama

Reklama

René Clair

René Clair

nar. 11.11.1898
Paříž, Île de France, Francie

zem. 15.03.1981 (82 let)
Neuilly-sur-Seine, Paříž, Île de France, Francie

Biografie

René Clair, vlastním jménem René Chomette, se narodil v Paříži. Místo, jenž hrálo v celém jeho díle velkou roli. Zpočátku jej zajímala především literatura a žurnalistika, záhy však našel své místo v kinematografii. Nejdříve se objevil v několika filmech jako herec, později se pokusil psát filmové scénáře.

V roce 1923 natočil svůj první hraný film, fantastický příběh Paříž spí, který v mnohém předznamenal charakter celé jeho tvorby - kontrapunkt pohybu a nehybnosti, později kontrapunkt obrazu a zvuku. Z němých filmů byla významná Mezihra, kde zvýraznil svou příbuznost s avantgardou, a fraška Slaměný klobouk.

Čtyři zvukové filmy - Pod krovy Paříže, Milion, Ať žije svoboda! (jenž nejspíše inspiroval Charlese Chaplina k natočení Moderní doby) a Paříž miluje a jásá - vznikly velmi rychle na počátku třicátých let 20. století. Režisér v nich stvořil indivuální filmový svět jako směsici fantazie, zamilované romance, sociální satiry a operety, která se vyznačovala šarmem, radostí a jemně ironickým vtipem.

Uprostřed 30. let odešel Clair do Anglie. Ze dvou filmů, které tam natočil, bylo úspěšnější Strašidlo na prodej. Po okupaci Francie německými vojsky odjel do Spojených států, kde režíroval několik filmů. Fantastický příběh Krásná čarodějka byl z nich neúspěšnější, přesto Clair cítil, že snímek je kompromisem mezi jeho stylem a tendencemi americké kinematografie.

Po válce se René vrátil do Francie a pokusil se navázat na svou úspěšnou předválečnou tvorbu filmy Krásky noci, Velké manévry, Šeříková brána a Ďáblova krása (vycházející z legendy o Faustovi). Satirickou veselohru o nesmyslnosti válek, odehrávající se v 18. století - Galantní slavnosti - ukončil svou aktivní filmovou kariéru.

V roce 1960 se stal členem Francouzské akademie a byl nositelem řady vyznamenání za celoživotní tvorbu.

Clariss

Režisér

Scenárista

Producent

Herec

Filmy
1963

V zajetí smíchu

1922

Le Sens de la mort

1921

Parisetta

 

Sirotek Ginetta

1920

Le Lys de la vie

Dokumentární
2019

Les Trésors de Marcel Pagnol - a.z.

1974

Histoire du cinéma français par ceux qui l'ont fait (seriál)

1969

Cinéma de notre temps : René Clair (TV film)

1964

Chroniques de France (seriál)

1956

Cinépanorama (seriál)

Krátkometrážní
1967

Člověk a obrazy (TV film)

Střihač

Spisovatel

Filmy
1991

Sir Christopher (TV film) - povídka

Reklama

Reklama