foto

Richard Dean Anderson

  • nar. 23.1.1950 (67 let)
    Minneapolis, Minnesota, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Richard se narodil 23. ledna 1950 v Minneapolis ve státě Minnesota, kde také vyrostl. Pochází z umělecké rodiny - je synem jazzmana a profesora střední školy Stuarta Andersona a jeho matka Jocelyn je také herečkou. Je nejstarší ze čtyř dětí. Už odmalička chtěl být hokejistou a tomuto sportu se také hodně věnoval. Kdo ví, kam by to s hokejem dotáhl, kdyby si v 16 letech nešťastně dvakrát za sebou v utkáních Středoškolských hokejových her nezlomil obě ruce. Avšak jak se později ukázalo - pro něj to bylo štěstí v neštěstí. Vybral si totiž jako svou další kariéru herectví - čemuž se nelze ani divit vzhledem k povolání jeho rodičů. Poté, co navštěvoval kurzy herectví na St. Cloud State College a na univerzitě v Ohiu, odjel do Los Angeles, kde se zpočátku chvíli živil jako pouliční klaun a žonglér i jako příležitostný zpěvák. Nějaký čas působil také jako inspicient v Improvisational Theatre Company a poté se stal režisérem show s delfíny v kalifornském Marylandu. A pak se na něj usmálo štěstí - v roce 1976 získal roli dr. Jeffa Webbera v populárním seriálu společnosti ABC GENERAL HOSPITAL. A jako doktor Webber se objevoval na televizních obrazovkách nepřetržitě pět let. Poté, co tento seriál opustil, účinkoval ve dvou krátkých televizních sériích společnosti CBS SEVEN BRIDES FOR SEVEN BROTHERS v roce 1982 a EMERALD POINT N.A.S. v roce 1983.

V roce 1985 dostal další velkou příležitost, které se zhostil nadmíru úspěšně. Byl obsazen do titulní role později ohromně úspěšného a pro mnohé kultovního seriálu MACGYVER. Jako mimořádně zručný, vynalézavý, inteligentní, neúnavný a hlavně originální hrdina Angus MacGyver, který umí běžné věci používat neobyčejným způsobem a krajně nebezpečné situace řeší s klidným, skoro znuděným výrazem člověka čekajícího na městský autobus, vystupoval na televizních obrazovkách po dlouhých a velice úspěšných 7 sezón ve 139 epizodách. První dvě sezóny se natáčely v Los Angeles, na další čtyři roky se produkce přesunula na sever do Vancouveru, aby se natáčení poslední - 7. série - přesunulo zpět do L.A. Tento seriál mu přinesl obrovskou popularitu po celém světě a díky němu se nezapomenutelně zapsal do myslí miliónů diváků a divaček.

Mezi jeho další seriálový počin patří účinkování v kritikou velice příznivě přijaté westernové sérii zasazené do 19.století s názvem LEGEND. Kromě jeho práce v televizních seriálech hrál Richard také v několika televizních filmech nepříliš valné kvality. V roce 1986 debutoval hlavní rolí ve filmu OBYČEJNÍ HRDINOVÉ. Tento film režiséra Petera H. Coopera - závažný a umělecky kvalitní snímek, v němž se tvůrci zamýšleli nad nelidskostí vietnamské války, poskytl Richardovi široký prostor pro jeho herecký výkon. Dále jste ho mohli zahlédnout ve filmech OČIMA NEZNÁMÉHO, THROUGH THE EYES OF A KILLER, PAST THE BLEACHERS nebo BEYOND BETRAYAL (1994), kde si zahrál hrubého manžela Susan Deyové a jeho chladný záporný výkon, tolik odlišný od jeho obvyklých rolí, byl kritikou velice kladně přijat. Po skončení MacGyvera založil Richard se svým partnerem Michaelem Greenburgem jejich vlastní produkční společnost Gekko Film Corporation na vývoj a produkci několika televizních filmů a seriálů. V jejich prvním projektu se Richard znovu vrátil do své zatím nejúspěšnější role Anguse MacGyvera ve dvou pokračováních natáčených v Londýně - a to: MACGYVER: ZTRACENÝ POKLAD ATLANTIDY (1993) a MACGYVER: CESTA DO ZKÁZY (1994).

Další jeho hereckou zkušeností byla hlavní role ve dvoudílné minisérii PANDOŘINA SKŘÍŇKA, který měl poměrně solidní úspěch a opět pozvedl Richardovu popularitu o nějaký ten stupínek výš. Poté došlo ke spojení Gekko Corporation a společnosti MGM/UA a Showtime Television k výrobě nového televizního sci-fi seriálu STARGATE SG-1. První série se začala natáčet v únoru 1997 ve Vancouveru a seriál dosáhl fenomenálního úspěchu po celém světě. Richard se v tomto seriálu pravidelně objevoval v titulní roli plných 8 let a získal tak popularitu možná větší než s MacGyverem. V posledních dvou řadách seriálu z let 2005 a 2006 se objevil pouze v několika epizodách, u zakončení seriálu (alespoň prozatím), snímku STARGATE: CONTINUUM (2008), však nemohl chybět. Svoji postavu Jacka O' Neilla si zopakoval i ve 4 epizodách spinoffu STARGATE: ATLANTIS. Když se připravoval třetí seriálový projekt ze světa Stargate - STARGATE UNIVERSE (2009), milerád souhlasil s účastí a pomocí s jeho rozjezdem. Jeho Jack se tak objevil hned v 6 epizodách první série. Další film STARGATE: REVOLUTION, do něhož přislíbili účast všichni klíčoví představitelé hlavních postav včetně jeho, byl již několikrát odsunut, ale vzhledem k tomu, že scénář je již zkompletován, diváci se ho snad již brzy dočkají.

Richard je známý svou zálibou v adrenalinových sportech. Už v mládí ujel na kole přes 9000 kilometrů, stále hraje jako hobby hokej, leze po horách, lyžuje, potápí se, létá na rogalu, jezdil i automobilové závody. Miluje také cestování. Během své kariéry měl vztah s mnoha známými kráskami, nikdy se však neoženil. V roce 1996 se seznámil s April Proseovou a 2. srpna 1998 se jim narodila dcera Wylie Quinn Annarose, která Richardovi zcela změnila život. V jeho častých rozhovorech, příspěvcích pro svou webovou stránku i dalších příležitostech se oní neustále zmiňuje a svou novou otcovskou roli si velice užívá. S April žije střídavě ve Vancouveru a v Malibu u L.A., vlastní také jednu chatu uprostřed divočiny kdesi v severní Minnesotě.

Martin "PogoJoe" Nepraš

Herecká filmografie

Filmy

2012 MacGyver and the New Citan
2009 Stargate SG-1: Children of the Gods - Final Cut (TV film)
2008 Hvězdná brána: Návrat
2004 Hvězdná brána: Atlantida - Vynoření (TV film)
1997 Hořící peklo (TV film)
Hvězdná brána: Děti bohů (TV film)
1996 Pandořina skříňka (TV film)
1995 Hra o rodinu (TV film)
1994 MacGyver: Cesta do zkázy (TV film)
MacGyver: Ztracený poklad Atlantidy (TV film)
Zrada a pomsta (TV film)
1992 Náhodný svědek (TV film)
Očima vraha (TV film)
1986 Odd Jobs
Ordinary Heroes
1985 MacGyver (TV film)
1982 Lékařská akademie
1981 Poslední důkaz (TV film)

TV seriály

2011 Kauzy podle Kate (TV seriál)
2010 Hvězdná brána: Hluboký vesmír (TV seriál)
Vpád, část první (S01E19)
Zrádce (S01E18)
Vychovávat Hope (TV seriál)
2009 Hvězdná brána: Hluboký vesmír (TV seriál)
Země (S01E07)
Vzduch, část třetí (S01E03)
Vzduch, část druhá (S01E02)
další epizody (4)
2007 Hvězdná brána (TV seriál)
Maskování (S10E14)
2006 Hvězdná brána (TV seriál)
Dvoustá (S10E06)
Simpsonovi (TV seriál)
Salam Banghalore! (S17E17)
2005 Hvězdná brána (TV seriál)
Počátek (S09E03)
Avalon, část první (S09E01)
Moebius, část druhá (S08E20)
další epizody (12)
2004 Hvězdná brána: Atlantida (TV seriál)
Hvězdná brána (TV seriál) - herec, a.z.
Konec hry (S08E10)
Oběti (S08E09)
Úmluva (S08E08)
další epizody (19)
2003 Hvězdná brána (TV seriál) - herec, a.z.
Evoluce 1 (S07E11)
Právo na zrození (S07E10)
Mstitel (S07E09)
další epizody (22)
2002 Hvězdná brána (TV seriál)
Prometheus (S06E11)
Lék (S06E10)
Svornost (S06E09)
další epizody (20)
2001 Hvězdná brána (TV seriál)
Seriál Červí díra (S05E12)
Zoufalé řešení (S05E11)
Rok 2001 (S05E10)
další epizody (20)
2000 Hvězdná brána (TV seriál)
Hadí zášť (S04E14)
Kletba (S04E13)
Zkušební let (S04E12)
další epizody (22)
1999 Hvězdná brána (TV seriál)
Nouzová situace (S03E14)
Vyhánění čerta ďáblem (S03E13)
Vzpomínky Jolinar (S03E12)
další epizody (22)
1998 Hvězdná brána (TV seriál)
Svatý kámen (S02E14)
Duchové (S02E13)
Tok'rové 2 (S02E12)
další epizody (21)
1997 Hvězdná brána (TV seriál)
Singularita (S01E14)
Hathor (S01E13)
Oheň a voda (S01E12)
další epizody (13)
1995 Legend (TV seriál)
1985 MacGyver (TV seriál)
1983 Emerald Point N.A.S. (TV seriál)
1982 Seven Brides for Seven Brothers (TV seriál)
1963 General Hospital (TV seriál)

Dokumentární

2004 From Stargate to Atlantis: Sci Fi Lowdown (TV film)
2003 Secret Files of the SGC, The
1999 Celebrity Profile: Henry Winkler (TV film)
1988 Nejslavnější kaskadérské výkony na světě (TV film) - a.z.

TV pořady

1989 Arsenio Hall Show, The (TV pořad)
Joan Rivers Show, The (TV pořad)
1984 Battle of the Network Stars XVI (TV pořad)
1973 The $10,000 Pyramid (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace