Reklama

Reklama

Proposition

  • Austrálie The Proposition (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film se odehrává v drsném a neúprosném prostředí australského vnitrozemí na konci 19. století. Proposition je ohromujícím příběhem oddanosti, odplaty a hledání spravedlnosti v zemi bez pravidel. Charlie Burns (Guy Pearce) je odpadlík, žijící se svými dvěma bratry mimo hranice zákona. Artur (Danny Huston) a Mikey (Richard Wilson) jsou hledaní pro znásilnění a vraždu. Když se kapitánu Stanleymu (Ray Winstone) podaří zatknout Charlieho a Mikeyho, udělá Charliemu složitý návrh - skoncovat s brutalitou, jež je obklopuje. Aby Charlie zachránil svého bratra před oprátkou, musí najít a zabít Arthura, svého psychopatického staršího bratra, o němž si Stanley myslí, že je hlavním viníkem násilí. Oba muži čelí nemožnému morálnímu dilematu, které vede k vražednému vyvrcholení. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (400)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nicku Cave, ty jedeš...bylo to tak vždycky a jak nasvědčuje tohle proniknutí do filmového světa, ještě dlouho to tak bude. Takřka neobývaná pustina oplývající zvláštní krásou, sestava zvláštních hrdinů, syrovost, podmanivá hudba a dialogy...kde já jsem to už viděl? Bylo to černobílý a vařil do toho Neil Young a byla to dokonalost. Čímž nechci říct, že by si snad Proposition půjčovalo něco z Mrtvého Muže, to ani náhodou. Jen ten styl je dost podobný. Cestou z kina jsem schválně vyhlížel Měsíc, ale bohužel, bylo zrovna zataženo;) ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Baladický western, který svou atmosférou připomíná o poznání slavnějšího Jirmuschova Mrtvého muže. Nebudu mudrovat nad tím, který z nich je lepší, ten Jirmushův kousek je určitě vícevrstevný, ale dojem na mě udělali oba dva. Napsal jsem vícekrát, že k westernu jako žánru nemám kladný vztah, ale kdyby vypadaly filmy tohoto žánru tak, jak se s nimi vypořádal Hillcoat, neměl bych s nimi v podstatě žádný problém. Spaggetti westerny kdysi vrátily skomírajícímu žánru zábavnost, experimentátoři, jako je Hillcoat nebo Jirmush, jim přinesli i velkou přidanou hodnotu v podobě kvality. Návrh kombinuje baladické vyprávění o nelítostném souboji bandy desperátů s policejním šéfem, který chce do zapadlé končiny přinést civilizaci a fungující zákon, s naturalistickými až brutálními momenty, kde nešetří krví ani vyostřenými scénami plnými násilí. A určitě se vyhýbá obvyklé chybě v podobě černobílých charakterů. Tady jsou všichni tak nějak špinaví a dobro, pokud to vůbec je dobro, vítězí jen tak náhodou. Snímek je zajímavý i vykreslením neblahého charakteru šíření evropské civilizace na úkor domorodých obyvatel. Celkový dojem: 90 %. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Neortodoxní zážitek ostrý jak oštěp Aboriginců. Hudba, poetika a srdce z útrob Jeskyně - forma, duše a mozek z hlavy Kopce kabátu - krev, špína a syrovost z lůna terra australis. Vítejte v symfonickém souznění krutosti a krásy jedné australské Balady pro bandity.. Přes výše napsané a prvotřídní herecké výkony (především kapitán R.Winstone) však nakonec slabší zpětná vazba, než jsem očekával. 'No' said the planet as it started to weep / 'Yes' said the rider and laid down his gun.. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Proposition mně připomnělo hlavně Patt Garret a Billy Kid od Sama Pickinpaha, kdy Boba Dylana vystřídal Nick Cave, ale jinak vše zůstalo při starém. Natočené, zahrané a taky zazpívané je to moc pěkně, ale jen kdyby ten film nebyl tak "zlý". To, jak nakládá s kladnými nebo aspoň neutrálními postavami, mi bylo vyloženě nepříjemné. Zatímco zloduši (dají se vůbec u tohoto filmu nějak pevně vymezit?), kam šlápnou, tam tráva rok neroste, tak hrdinové (?) jsou pasivní až hanba. Chápu, že to byla polemika nad samotným bytím, ale tímhle způsobem mě tvůrci nanejvýš pěkně otrávili. ()

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Costnerova Krajina střelců naruby skrze notně špinavější okuláre. Komorní, drsná, upocená hra o pomstě na silně emocionální poloose, jednoduchá, přitom obrovsky silná - jak formou, tak i obsahem. Hluboké životní vystřízlivění, v němž je "rodina nade vše" podřízena heslu "jsou věci, které je třeba udělat". V prostředí zaprášených prérií a desperát se zkaženými zuby to za asistence Caveova hudebního podkresu chutná jako měsíc proleželý utopenec s horou cibule. 85%. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (15)

  • Režisér John Hillcoat původně požádal Cava jen o vytvoření hudby k westernu, ale nakonec mu nabídl i napsání scénáře. (imro)
  • Nezávislé australské drama vydělalo distributorovi First Look během prvních třech dnů promítaní (5. – 7. 5. 2006) v USA 32 681 dolarů ve třech kinech. Celkový obrat se zastavil na sumě 1,9 milionu. (imro)
  • Keď sa Samuel Stoat (Tom Budge) pripravuje zachrániť Mikea (Richard Wilson), vloží svoje dva revolvery do puzdra vpredu, avšak o dva zábery neskôr ich už má umiestnené po stranách. (vander19)

Související novinky

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

28.01.2017

Většina herců je ráda, když za život nastřádají hrstku výrazných rolí. John Hurt, jenž nás právě opustil ve věku 77 let (zákeřná rakovina...), ale na tak malé ambice kašlal. Hurt začal hrát ve… (více)

Shia LaBeouf na odstřel?

Shia LaBeouf na odstřel?

14.08.2010

Vskutku podivuhodné spojení – Shia ve filmu australského drsňáka Johna Hillcoata, tvůrce Cesty a nelítostného kenguru-westernu Proposition? Ale ano. Prozatím nic není oficiální, ale údajně už spolu… (více)

Tahle země není pro kanibaly

Tahle země není pro kanibaly

17.01.2008

...aneb Viggo Mortensen versus lidožrouti. Ne, nejste sami, kdo má pocit déja vu. Jsou tomu zhruba dva týdny, co jsme psali o připravovaném historickém dramatu Vanikoro, mapujícím tragický konec… (více)

Reklama

Reklama