foto

Jiří Šesták

  • nar. 3.11.1956 (60 let)
    České Budějovice, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodil se 3.11.1956 v Českých Budějovicích. V letech 1972-76 studoval Střední zemědělskou školu a v roce 1976 nastoupil studium na DAMU v Praze obor herectví. Po absolvování divadelní fakulty v roce 1980 se vrátil na jih Čech, kde byl angažován do činohry Jihočeského divadla. V letech 1986-89 studoval ještě také externě dramaturgii na DAMU.

Jihočeské divadlo se mu stalo domovem po mnohých stránkách. Do činoherního souboru nastoupil ihned po absolvování DAMU a v letech 1989 – 1997 zde vykonával funkci šéfa činohry. V období let 1994 - 1996 také působil jako intendant divadla a během svého působení v Jihočeském divadle si vyzkoušel i úlohu režiséra.

Přestože je od roku 2004 ředitelem divadla, po dobu celého svého působení je i aktivním hercem, který ztvárnil role nejrůznějšího charakteru. Jeho poslední význačnou úlohou byla postava spisovatele Michala v Zelenkově hře Očištění, která v roce 2011 obdržela Cenu Alfréda Radoka. Občas se objevuje i na filmových plátnech - například Jiří Menzel jej obsadil do svého snímku OBSLUHOVAL JSEM ANGLICKÉHO KRÁLE, ve větší roli je jej pak možné vidět v nejnovějším Hřebejkově filmu NEVINNOST.

Jiří Šesták se věnuje i pedagogické činnosti na teologické a filozofické fakultě Jihočeské univerzity. V roce 1997 založil společnost GRADOS CB spol. s r.o., která vytváří pro studenty středních a vysokých škol vzdělávací projekty a odborné semináře z oblasti umění a filosofie. Společně se studenty založil v roce 2002 Studentské univerzitní divadlo – SUD, které pořádá přednášky, semináře, divadelní představení, literárně-poetické pořady, filmové projekce a výtvarné výstavy. Nově také vykonává funkci radního města České Budějovice.

Jana "J.Bonnie" Kroupová

Herecká filmografie

2015 Místo zločinu Plzeň (TV seriál)
Nehoda paní učitelky (E03)
2013 Líbánky
2012 Jak se vám líbí (divadelní záznam)
2011 Venušánkovy příběhy ze Země děda Praděda (TV seriál)
2006 Indián a sestřička
Obsluhoval jsem anglického krále
2004 Hop nebo trop (TV seriál)
2002 Tři mušketýři (divadelní záznam)
1998 Kouzelný šíp (TV film)
O pyšném panovníkovi (TV film)
1997 Králův šašek (TV film)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace