Reklama

Reklama

Místo zločinu České Budějovice

(seriál)
  • Slovensko Miesto zločinu České Budějovice
Česko, 2023, 13 h 11 min (Minutáž: 56–71 min)

Kamera:

Asen Šopov

Hrají:

David Novotný, Leoš Noha, Judit Pecháček, Filip Březina, Pavla Beretová, Jitka Schneiderová, Martin Myšička, Tereza Brodská, Miroslav Táborský (více)
(další profese)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Po Místech zločinu z Plzně a Ostravy se zločin přestěhoval do jižních Čech. Kromě vyšetřování a náhledu na kriminalistickou práci přinese seriál také pohled do soukromí postav. Šéf vyšetřovacího týmu Karel Dvořák (David Novotný) sloužil dříve u tajných služeb a nepřímo zavinil fatální zranění kamaráda. Jeho osobní linka se prolíná okrajově celou touto řadou seriálu. Diváci se mohou těšit i na Emu Grodskou (Pavla Beretová), která je z Ostravy převelena do Českých Budějovic na místo šéfky tamní kriminálky. Kromě služebně starších vyšetřovatelů se seriál zaměří také na mladou dvojici kriminalistů v podání Jany Šímové (Judit Pecháček) a Petra Brauna (Filip Březina). Tým doplní rovněž státní zástupkyně Lucie Veselá (Jitka Schneiderová) a soudní lékař Alex Karpenko (Martin Myšička). (Česká televize)

(více)

Recenze (42)

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Možná o chloupek lepší než Ostrava a rozhodně lepší než Plzeň, ale ve své podstatě pořád to samé dokola jen s jinými postavami. Sice s Ostravou to spojuje Pavla Beretová, ale ta je zde tak okrajově, že tam ani být nemusela. Hlavní čtveřice vyšetřovatelů je kromě Davida Novotného absolutně nezajímavá, okrajově se dotkneme osobního života Novotného, jinak ani náznak, což já ovšem hodnotím kladně. Krimi příběhy jsou sem tam tuctové, sem tam docela i zajímavé. Celkově to není úplně špatné, je to prostě průměr, který budete mít rádi podle toho, zda se vám tento typ krimi seriálů líbí. Já osobně to beru a Novotného s Nohou bych si dal klidně i v dalších dílech. ()

Vercinix 

všechny recenze uživatele

Nevím, zas tak strašné (na zdejších 47%) mi to nepřišlo. Nuceného feminismu tam bylo více než v sérii o Ostravě (v Ově by to fakt bylo už neuvěřitelné). Rád jsem ale viděl svou rodnou krajinu JČ, která zde byla pěkně zachycena (občas mi to přišlo spíš jak nějaký krajinářský snímek). Ale ani jeden díl z Písku? Styďte se :D ()

Reklama

MajkHany 

všechny recenze uživatele

Tohle je opravdu extrémně hloupý seriál. Charaktery, reakce a vůbec celkové chování a myšlení hlavních vyšetřovatelů je na úrovní patnáctiletých dětí. Tady nejde ani hodit žádnej frk. Včera jsem musel zajít k obvodní, aby mi udělala lobotomii a tuhle záležitost mi vyjmula z hlavy..  Jakou záležitost? Mami? ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Pokud mělo toto navazovat na Ostravu, tak kvalita šla výrazně dolů. Spojovací článek v podobě Pavly Beretové nebyl dostatečný, vlastně dokonce zbytečný, mihla se tam asi třikrát během celého seriálu. Případy nezajímavé, průběžný příběh Davida Novotného nakonec zmizel do ztracena. V první polovičce případů mi průběh připadal stále stejný, už od první minuty začali herci chrlit svoje dialogy, aby to stihli do konce. Ve druhé polovině dílů nastalo částečné zlepšení, už se na něco dalo i koukat a nebylo to postavené pouze na slovech. Ale i tak se celkově jednalo o silný podprůměr. ()

krokodlak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Od jiných přemnožených produktů tohoto spíše konzervativního typu současných českých detektivek se Budějovice liší celkem věrohodným zasazením do jihočeských a pohraničních lokací a originálním obsazením ústřední dvojice kriminalistů Davidem Novotným a Leošem Nohou, mezi nimiž vcelku funguje chemie, co se týče humorných dialogů. Myslím, že tato výchozí situace by mohla umožnit vznik velmi dobré parodie, avšak tvůrci bohužel s nejvyšší pravděpodobností mysleli seriál vážně. Oba strejdové, jakož i zbytek policejního týmu a afektovaná státní zástupkyně, vrší jeden nesmyslný přešlap za druhým, aniž by bylo jakkoliv tématizováno, že toto není správný postup. Zápletky jsou uměle natahovány právě těmito pochybnými kriminalistickými kroky a často jsou navíc znevěrohodňovány podivnými poloamatérskými (kdyby aspoň úplně) výkony ve vedlejších rolích. Nejlepší byly (vedle zemanovské Kvadratury muže se skvělým Matějem Hádkem) dva díly ve Hřebejkově režii, protože pracovaly se zábavnými karikaturami filmařského a uměleckého prostředí, přičemž odlehčenější atmosféra dokázala zlegitimizovat obskurnost scénáře. Oproti tomu co do pokleslosti vede druhý díl, jenž si dokonce vysloužil mou samostatnou glosu o geniální postavě úchylného jazzového kontrabasisty ve strhujícím podání Jakuba Tvrdíka. Naopak suverénně nejlobotomičtějším prvkem seriálu byla po celou dobu se táhnoucí zápletka agentské minulosti Novotného postavy (au, ty neustálé flashbacky z Bejrútu) okořeněná o neuvěřitelně podivnou Terezu Brodskou, u níž jsem vůbec nedokázal rozpoznat, jestli zešílela jen její postava, nebo i ona sama. Absolutním vrcholem bizáru je pak závěrečná nevkusná aktualizace s válkou na Ukrajině, kam by měl být náš agent W4C skřížený s Jirkou Hradcem poslán ke špehování ruských vojevůdců poté, co jsme protrpěli 13 dílů s jeho chaotickou nekompetencí. ()

Galerie (218)

Zajímavosti (26)

  • Budova Policie ČR, ve které se nachází kriminální oddělení, je ve skutečnosti Konzervatoř v Českých Budějovicích. (CinemaRanger)
  • Ten istý kabát, ktorý má na sebe podozrivý Janeček pri rozhovore na námestí s vyšetrovateľkou, mal na sebe aj Ivan Trojan v seriáli Docent (2023), ktorý sa vysielal deň predtým. (robo22)
  • Při domovní prohlídce sklepní kóje se najde pistole EKOL Tuna a krabička nábojů ráže 6.35. Přitom v seriálu se hovoří o nábojnici, která byla nalezena na místě činu jako o .22 LR, následně i střela vyjmutá z torza těla je ráže .22 LR. (Schwimm)

Reklama

Reklama