foto

Don Ameche

  • nar. 31.5.1908
    Kenosha, Wisconsin, USA
  • zem. 6.12.1993 (85 let)
    Scottsdale, Arizona, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodil se italským přistěhovalcům jako jeden z osmi dětí. Jeho otec pracoval jako barman, později už ve svém vlastním podniku. 1926-28 studoval na Columbia Academy a Columbia College v Dubuque a vystudoval práva na Universitě ve Wisconsinu. Už během studií zkoušel lehkou můzu a hrál v divadle... a později se stal i velice populární rozhlasovou hvězdou.

Před kamerou se začal objevovat od poloviny 30. let a stal se hvězdou filmů především společnosti 20th Century Fox, v nichž vytvořil postavy i v životopisných příbězích jako byl třeba vynálezce telefonu Alexander Graham Bellve filmu (Zapomenutý). Jeho herectví ale vyhovovaly především komediální a muzikálové role (Alexandrův Ragtime Band, Půlnoc, Tři mušketýři, Ta noc v Riu, Láska není hřích), v nichž hrál typ uhlazeného elegantního mladíka, dobrodruha, nebo svůdníka.

V létech 50. - 70. se především soustředil na televizi a divadlo. Z televize byl známý z různých seriálů. Také se pokoušel režírovat (The Golden Girls). Po dlouhé době se vrací před filmovou kameru až v 80. letech, kdy byl jeho smysl pro humor a jedinečný šarm opět objeven pro novou generací diváků, ale především režisérů, kteří ho obsazovali do rolí energických, podnikavých, poťřeštěných staříků, jako byl třeba milionář Mortimer Duke, který v komedii Záměna se svým stejně sobeckým bratrem (Ralph Bellamy) skončí jako oběť vlastní sázky.

Další jeho zajímavou rolí byl omlazený dědoušek z domova důchodců ve fantastické komedii Zámotek (za kterou získal Oscara za vedlejší roli), nebo v roli ševce Gina, který se chce vrátit do rodné Sicílie a tak se upíše mafii, v komedii S mafií v patách (za tuto roli získal Volpiho pohár na MFF v Benátkách 1988).

V roce 1975 se opět setkává s bývalou, a častou filmovou kolegyní Alicí Faye na turné po USA v inscenaci muzikálu Good News. Od 1932 až do své smrti byl ženatý pouze jednou a to s H. Prendergast, se kterou měl čtyři syny a dvě dcery adoptovali. Jeho bratr Jim Ameche byl také herec.

Jeho největším přítelem a kolegou byl také známý americký herec Tyrone Power.

Marta "marťan" Holubová

Herecká filmografie

1994 Corrina, Corrina
1993 Neuvěřitelná cesta
1992 Cena úspěchu dojde
Úžeh (TV film)
1991 Oscar
Our Shining Moment (TV film)
1990 Oddball Hall
1988 Cesta do Ameriky
S mafií v patách
Zámotek 2: Návrat
1987 Harry a Hendersonovi
Kamarádi (TV film)
1986 Dokonalá vražda (TV film)
1985 Zámotek
1983 Záměna
1979 Chinese Typewriter, The (TV film)
1974 Fred Astaire Salutes the Fox Musicals (TV film) - a.z.
1972 Gidget Gets Married (TV film)
1971 Columbo: Prázdný rám (TV film)
Shepherd's Flock (TV film)
Shepherd's Flock (TV seriál)
1970 Přesnídávka s diamanty
Vojna není kojná
1968 Shadow Over Elveron (TV film)
1966 Picture Mommy Dead
1961 A Fever in the Blood
1957 The DuPont Show of the Month (TV seriál)
1956 Saturday Spectacular: High Button Shoes (TV film)
1954 Fire One (TV film)
Phantom Caravan
1951 Frances Langford-Don Ameche Show, The (TV seriál)
1950 Star Time (TV seriál)
1949 Slightly French
1948 Spi, má lásko
1947 That's My Man
1946 So Goes My Love
1945 It's in the Bag!
Půjčená žena
1944 Greenwich Village
Wing and a Prayer
1943 Happy Land
Láska není hřích
Something to Shout About
1942 Girl Trouble
The Magnificent Dope
1941 Confirm or Deny
Kiss the Boys Goodbye
Moon Over Miami
That Night in Rio
The Feminine Touch
1940 Down Argentine Way
Four Sons
Lillian Russell
1939 Hollywood Cavalcade
Land of Liberty - a.z.
Půlnoc
Swanee River
Three Musketeers, The
Zapomenutý
1938 Alexandrův ragtime band
Josette
Ostrov bázně
Šťastné přistání
1937 Fifty Roads to Town
Chicago hoří
Scotland Yard nařizuje
Slečna spisovatel
Veřejný ženich
1936 Královna ledu
Ladies in Love
Ramona
Sins of Man
1935 Danteho peklo
Dobyvatel Indie

Dokumentární

2003 Seabiscuit: Racing Through History - a.z.
1985 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV film)
1952 Screen Snapshots 5852: Hollywood Night at '21' Club

TV pořady

1994 The 66th Annual Academy Awards (TV pořad) - a.z.
1987 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
1986 American Film Institute Salute to Billy Wilder, The (TV pořad)
1982 Night of 100 Stars (TV pořad)
1962 The Match Game (TV pořad)
1961 Password (TV pořad)
1960 Frances Langford Show, The (TV pořad)
1956 To Tell the Truth (TV pořad)
1953 Coke Time (TV pořad)
1952 The Christophers (TV pořad)
1950 Holiday Hotel (TV pořad)
The Frank Sinatra Show (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)

Režijní filmografie

1968 Julia (TV seriál)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace