Reklama

Reklama

Po smrti svojho kráľovského otca Jaffeho Joffera (James Earl Jones) sa vlády v africkom kráľovstve Zamunda ujal následník trónu, princ Akeem (Eddie Murphy). V súčasnosti však aj on uvažuje o vlastnom nástupníctve. Z jeho manželstva s kráľovnou Lísou (Shari Headleyová) nevzišiel mužský následník trónu, ako to vyžadujú staré tradície a zákony, ale tri dcéry. Bojovný generál Izzi (Wesley Snipes) požaduje, aby sa jeho syn oženil s Akeemovou najstaršou dcérou Meekou (KiKi Layneová), a tak spečatil prímerie. Akeem sa však od šamana dozvie, že počas svojho pobytu v New Yorku vo veku 21 rokov v opitosti a pod vplyvom drog nevedomky splodil nemanželského syna. Aby splnil posledné želanie svojho otca, Akeem sa spolu s prioateľom a pobočníkom Semmim (Arsenio Hall) opäť vydáva do Queensu, aby našiel svojho nástupcu. Po tom, čo Akeem v New Yorku vypátra svojho syna Lavella Junsona (Jermaine Fowler), nechá ho aj s jeho matkou Mary (Leslie Jonesová) priviesť do Zamundy. Tam generál Izzi predstaví svoju dcéru mladému mužovi ako jeho budúcu manželku. Kým sa Lavelle pripravuje na rolu princa, zamiluje sa do svojej kaderníčky Mirembe (Nomzamo Mbathaová)a odcestuje s ňou do New Yorku, aby sa s ňou oženil. Akeem musí tento sobáš prekaziť a priviesť svojho syna späť do Afriky, aby splnil svoju štátnickú úlohu. (TV JOJ)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (175)

Johny M. 

všechny recenze uživatele

Prakticky stejná blbůstka jako první díl, ale určitě by chtělo ocenit to, jak po víc než 20ti letech na něj dokázali navázat nejen účastí původních herců, ale hodně přidává i účast Snipese a štěk Freemana. To, že jsem Murphyho a černošský komedie obecně nikdy moc nemusel a nejspíš nikdo na podobný filmy dneska neni zvědavej je věc druhá... ()

Nin 

všechny recenze uživatele

Začátek je výborný. I když se Coming 2 America samozřejmě odehrává po mnoha letech, jedná se o přímé pokračování. Vrátí se snad všechny postavy a jejich herci (z výraznějších postav mě napadá jen kudrnáč, princův rival v lásce), dokonce se objeví i král James Earl Jones. Vypadá to na fakt působivý návrat, ale to bohužel netrvá dlouho. Přichází totiž nové postavy a nový děj. I když nejsem nijak obří fanoušek prvního dílu, tamější postavy byly fajn a snad každá mi aspoň jednou vyloudila úsměv na rtech. To se bohužel o těch nových říci nedá, ti spíš soutěží v tom, kdo bude méně vtipný a více trapný. V prvním díle byl hlavním hrdinou princ Akeem v podání Eddieho Murphyho, takže dává smysl, že zde bude hlavním hrdinou také princ, kterým je jeho ztracený americký syn. Akeem byl hodný naivka, zatímco nový princ je nafoukaný drsňáček, jehož největší starostí je být co nejvíc cool. Projde si jako ústřední postava filmu nějakým tím vývojem, ale ten nestojí za rozbor. Nejhorší je, že první film měl v podstatě poselství, že fyzická práce je fajn i pro budoucího krále a že člověk si musí leccos oddřít a nevzdávat se... Zdejší princ si spíš jen tak přitancuje ke koruně a jeho vývoj spočívá v tom, že je o něco míň debil. První Návrat do Ameriky měl pohádkový děj a sequel ho má také přepálený a nerealistický, jenže ve zdejším scénáři už jsou fakt dost ujeté věci. Především mě zarazilo, že jak se film snaží být moderní a "woke" (třeba tam nejsou téměř žádné sexistické fóry, napadá mě jen jeden, co je ale na účet mužů), tak se nebojí přijít se stupidní představou, že v království Zamunda mají ženy méně práv, například tam vůbec nemůžou podnikat. To pak samozřejmě ve filmu (po uměle vyvolané "krizi") dopadne, ale vůbec mi nedává smysl, že by něco takového vyřešili tak pozdě, když Akeem byl vždy otevřený moderním "vymoženostem" a jeho královna byla v prvním díle velká levicová bojovnice. Celkově Lisa byla v prvním díle milá moderní kráska, co se zajímá o chudé, zatímco tady je její úlohou prudit krále. No, napsal jsem toho víc než bylo asi potřeba... Začátek super a úplný konec, který také připomíná slavnostní znovushledání po letech, jsou skvělé, zbytek je něco strašného. (4/10) ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Předně oceňuju, že se podařilo „sesbírat“ velké množství herců z prvního dílu – jenže kupříkladu John Amos, Arsenio Hall nebo Shari Headley tady sehrávají zatraceně osekané party. A to je velká škoda. Ostatně i samotný Eddie Murphy se místy stává spíš vedlejší postavou. Je z něj král Akeem a zákony jeho africké Zamundy zakazují, aby se vlády po králi ujala jeho dcera. Před smrtí svého otce zjistí, že mužského potomka přeci jenom má – a ten se nachází v Americe (jeden z prvních návratů k jedničce, kdy je nám krkolomně vysvětleno, že si kdysi v Queens užil noc, ze které si nic nepamatuje). Bleskově nalezený nemanželský syn má navíc uklidnit napětí s generálem ze sousední země. Jakmile se ovšem do Spojených států podíváme (nechybí památné holičství – vydařená scéna), hned zase mizíme zpět do Afriky, kde to moc nefunguje. Hlavně s humorem. Sice tu a tam kopneme do genderové a rasové (ne)rovnosti, jinak se ovšem tvůrci snaží pojmout velké množství námětů, kdy většinu stejně nikam zajímavě neposouvají a samotná nosná zápletka s nedobrovolným princem je slabá. A doufám, že jeho otravně uřvanou matku Leslie Jones už nikdo nikdy do ničeho neobsadí!! Jednička byla plná skvělého nadhledu, humoru a kouzelného sentimentu a dodnes patří k mým skutečným rodinným srdcovkám té doby. Dvojka je vyčpělá a zbytečná. PS: Moc dobře se aspoň koukalo na honosné kostýmy. ()

drackula 

všechny recenze uživatele

Dá sa na to pozerať. Ak beriem do úvahy kostýmy lokácie a priam až hravú farebnosť, je to ok. Ale všetko ostatné je úplné smetie. Scenár, herecké výkony, prepálená stopáž - skrátka škoda reči. Z môjho pohľadu splnil účel, keďže mi vypĺňal prestávky v rámci cestovania, ale inak ako pri čakaní na lietadlo a na tablete by som si ho dobrovoľne nepustil. 40% Amazon Prime ()

Bakllazaan 

všechny recenze uživatele

Od režiséra Dynamita jsem čekal trochu víc, protože tam dialogy bezvadně fungovaly. Tady bohužel tolik vtipných momentů není, ale nakonec mě to ale neuráželo tolik, jako jiné recenzenty. Škoda naprosto nevyužitých záporných postav. Vlastné většina lidí tu je jako nemluvící křoví, ve kterém se jako machr pohybuje postarší Murphy. ()

Galerie (81)

Zajímavosti (8)

  • Keď sa asi v 20. minúte filmu Lavelle Junson (Jermaine Fowler) zúčastňuje pracovného pohovoru, je to pre firmu Duke and Duke, čo je odvolávka na starší film s Eddiem Murphym Výmena z roku 1983. Mladý Duke aj ukazuje obraz Dukea a Dukea (Ralph BellamyDon Ameche) ako zakladateľov spoločnosti práve z uvedeného filmu. (ppapso)
  • Eddie Murphy ve filmu ztvárnil čtyři postavy: Princ Akeem, Clarence, Saul a Randy Watson. Arsenio Hall také znázornil 4 postavy: Semmi, Morris, Reverend Brown a Baba. (GeorgeXL)

Související novinky

Eddie Murphy a Jonah Hill v nové komedii

Eddie Murphy a Jonah Hill v nové komedii

28.08.2021

Netflix si objednal zatím nepojmenovanou komedii od scenáristy a režiséra Kenyaho Barrise (Black-ish), v níž se proti sobě objeví herci Eddie Murphy a Jonah Hill. Děj filmu by se pak měl točit okolo… (více)

PF 2020

PF 2020

31.12.2019

Tak Le Mans ’66 nakonec v celkovém hodnocení uživatelů ČSFD.cz porazil i oceňovaného Jokera. Není to zas až tak překvapivé, jedná se přeci jen o pozitivnější film, a to máme rádi. Což dokazuje i… (více)

Reklama

Reklama