foto

Benjamin Tuček

  • nar. 1972
    Brno, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Po maturitě studoval Fakultu sociálních věd, obor žurnalistická fotografie. Na pražské FAMU vystudoval obor scenáristika a dramaturgie, absolvoval v roce 2000. Jako asistent režie se podílel na Ge- deonově filmu Návrat idiota (1999). V roce 2002 natočil podle vlastního scénáře svůj celovečerní hraný debut Děvčátko. Surrealisticky laděné leporelo, odehrávající se na pražském sídlišti, bylo oceněno Českým lvem (za herecký výkon Jany Hubinské) i na zahraničních festivalech.

K Tučkově dokumentární tvorbě patří filmy Báječný muž na létajícím stroji (1997), Komedie (2001), Human Step (2008), United Islands of Prague (2009). Natáčí také filmy o filmu a hudební klipy. Nakladatelství Labyrint vydalo jeho sbírku povídek Velmi krátké vlny (2009). Hraje v discoreové skupině The Ritchie Success (CD Chloroform, 2009).

Jako spoluscenárista se podílel na Najbrtově celovečerní prvotině Mistři (2004). Spolu s Markem Najbrtem a Robertem Geislerem napsal scénář filmu Protektor (2009), oceněného šesti Českými lvy (včetně sošek za nejlepší film a scénář) i trofejemi z několika zahraničních festivalů. S Markem Najbrtem a Robertem Geislerem spolupracoval také na scénáři televizního cyklu Kinetická encyklopedie všehomíra (1999 - 2001) a prvního seriálu z produkce HBO Terapie, který právě vzniká v barrandovských ateliérech. Momentálně pracuje na dokumentu Plán o vzniku nového územního plánu hlavního města Prahy, jehož dokončení plánuje v příštím roce.

Zdroj: HBO

Scenáristická filmografie

2016 Mars
2012 Polski film
2011 Terapie (TV seriál)
2009 Protektor
2004 Mistři
2002 Děvčátko
2001 15 - 18 (studentský film)
2000 Barevná etuda (studentský film)
Blues mrtvého muže (studentský film)
Cesta na Měsíc (studentský film)
1998 Kinetická encyklopedie všehomíra (TV seriál)

Dokumentární

2014 Plán
2010 Tantra
2001 Komedie
1999 Film o filmu - Návrat idiota (TV film)

TV pořady

2014 Kancelář Blaník (TV pořad)

Režijní filmografie

2016 Mars
2002 Děvčátko
2001 15 - 18 (studentský film)
2000 Barevná etuda (studentský film)
Blues mrtvého muže (studentský film)
Cesta na Měsíc (studentský film)

Dokumentární

2014 Plán
2012 Film o filmu: Polski film (TV film)
2010 Tantra
2009 Rodinné stříbro (TV seriál)
2004 Cisco - wireless world
Film o filmu - Mistři (TV film)
2001 Komedie
1999 Film o filmu - Návrat idiota (TV film)
1997 Báječný muž na létajícím stroji (TV film)

Herecká filmografie

2002 Rok ďábla

Dokumentární

2011 Jak se točil seriál Terapie (TV film)
2002 Film o filmu Děvčátko (TV film)

TV pořady

2010 Rozmarná léta českého filmu (TV pořad)
1999 Třistatřicettři (TV pořad)

Kameramanská filmografie

Dokumentární

2014 Plán
2010 Tantra
2001 Komedie

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace