Reklama

Reklama

Rozmarná léta českého filmu

(pořad)
Česko, 2010, 20x52 min

Účinkují:

Aňa Geislerová, Tatiana Dyková, Pavel Liška, Klára Issová, Jiří Bartoška, Martin Dejdar, Jiří Macháček, Jan Budař, Vlasta Chramostová, Daniela Kolářová (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Česká televize je největším koproducentem českých filmů. Od roku 1992 se podílela na přípravě více než 200 snímků. Nový projekt s názvem 20 filmových sezón v České televizi nabízí divákům i filmovým fandům historicky první ucelené ohlédnutí za dějinami českého hraného celovečerního filmu po sametové revoluci.

Jádrem celého projektu je cyklus dvaceti dokumentů s názvem Rozmarná léta českého filmu, které pro Českou televizi připravuje v produkci Vachler Art Company režisér Petr Vachler. Jednotlivé díly se snaží formou jakési filmové kroniky zmapovat rok od roku nejzásadnější události, okamžiky, historické milníky a tvůrčí počiny v našem domácím filmovém světě posledního dvacetiletí. Součástí dokumentů bude nejen historický exkurz do doby zdánlivě nedávno minulé, ale také ukázky z filmů a především originální výpovědi, názory, lidské postoje a vzpomínky více než dvou stovek osobností s tímto oborem úzce spjatých.

Ke slovu se tak dostanou nejen herecké hvězdy jako např. Anna Geislerová, Tatiana Vilhelmová, Pavel Liška, Klára Issová, Jiří Bartoška, Martin Dejdar, Jiří Macháček, Jan Budař, Vlasta Chramostová, Daniela Kolářová, Iva Janžurová, Lenka Vlasáková, Zuzana Stivínová či Tomáš Hanák, ale také režiséři Jan Svěrák, Jan Hřebejk, Věra Chytilová, Jiří Menzel, Vít Olmer, Zdeněk Troška, Hynek Bočan, Karel Smyczek, Vladimír Michálek, Irena Pavlásková, Juraj Jakubisko, Milan Šteindler, Jaroslav Brabec, Alice Nellis a řada dalších, kameramani, producenti a filmoví recenzenti. V rámci dokumentů diváci shlédnou také unikátní rozhovory s hercem Vladimírem Dlouhým a producentem Pavlem Melounkem, kteří zemřeli v průběhu natáčení. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (96)

Ombak▼Penari 

všechny recenze uživatele

Jestli se fakt zajímáte o film a přistupujete k české porevoluční tvorbě se stejnou skepsí jako já, tak tento seriál je jedinečná příležitost jak snadno dohnat všeobecný přehled. Rok po roce podrobně provede tím podstatnějším, co se v oblasti filmu událo - nové filmy, debuty nových tvůrců, události kolem televizí a Barrandova, filmové festivaly, zahraniční produkce u nás... Pustit si to dvakrát dokola a základní přehled máte v hlavě. Pak už si jen vybrat, co zaujalo. Podle mě to nemohlo dopadnout o moc lépe, velmi přínosná záležitost. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 10/10 Děj 8/10 Hudba 4/10 Zpracování 6/10/// +s přibývajícími díly to bylo stále zajímavější, výpovědní a informační hodnota je hodně velká, nezapomnělo se snad ani na jeden film, je to vyprávěno z mnoha pohledů a z úst herců a režisérů, také je zajímavé jak se tvůrci dívají na svá díla zpětně -asi mi nejvíce vadilo, že to je vyprávěno takovým "suchým" stylem, trochu monotónně a nějakou dobu trvá, než si zvyknu na styl, zároveň i první díly (ročníky) byly o něco méně zajímavé/// Z počátku jsem v tom zrovna kvalitní počin neviděl, ale rychle jsem se zvykl na způsob jakou formou je tento dokument vytvářen a začal jsem hltat jednu epizodu za druhou. Informací bylo hodně a mnohdy to pro mě byly informace nové. Zpracování je možná až moc dokumentární a statická kamera mi zrovna nevoněla, ale veškeré vyprávění bylo proloženo záběry z filmů, že si divák nakonec uvědomí, že ho nezajímají ty záběry, ale právě to co tvůrci daného filmu říkají. Rozmarná léta jsou zajímavou a ucelenou sondou do historie naší kinematografie a rozhodně se vyplatí jí celou zhlédnout./// Celkem 73%/// ()

Reklama

Krosmen 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně originální počin ohledně filmů pro poněkud náročnější diváky, kteří se nechtějí koukat na Hanzlíkovy Ú(ú)směvy. Naštěstí to nesklouzlo k honění trika České televize, ale jde skutečně o průřez jednotlivých let. Organizace dokumentu se mi taky líbila. Je to lepší než koukat na bonusy na DVD. Jediná škoda je, že je z pochopotelných důvodů mapováno "pouze" 20 let, ale rozhodně bych do budoucna ocenil i další díly. Člověk má alespoň drobné opáčko jednotlivých let a inspiraci na nějaký rozmarně letní večer. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Po 5 dílech - laťka hodně vysoko, hlavně Marhoul je ve vzpomínání dost ostrý, i ostatní celkem otevčení. Jen tak dál --------- První díl velice příjemné překvepení, plné netuctových archivních záběrů a otevřeného vysvětlování. Tak jsem zvědavý jak to půjde dál. P.S. Vachler by měl fakt začít zřát maso - ta znělka je hnusná. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Ale jó. Člověk se při sledování tohoto dokumentu dozví spoustu zajímavých věcí a perliček ze zákulisí oblíbených i neoblíbených českých filmů. Dokumentu dodává na síle to, že je poměrně dost protkán ukázkami filmů, při kterých se hezky zavzpomíná na konkrétní film. Jednotlivé názory od známých režisérů a herců stojí za skouknutí. Jen si neodpustím jednu věc a to, že se mimojiné vyptávali "uznávaného" režiséra Víta Olmera, který se podepsal pod takové skvosty jako jsou Play girls, Waterloo po česku, Ještě větší blbec, než jsme doufali a spoustu dalších "filmů", za které by tento fanatik zasloužil né pětadvacet, ale rovnou stopětadvacet ran Wondrovým řemenem! Pro fanoušky českých filmů jednoznačně tento seriál doporučuju... ()

Galerie (8)

Související novinky

20 filmových sezón od 4. ledna na ČT1

20 filmových sezón od 4. ledna na ČT1

04.01.2011

Nový projekt České televize s názvem “20 filmových sezón v České televizi“ nabízí divákům i filmovým fandům historicky první ucelené ohlédnutí za dějinami českého hraného celovečerního filmu po… (více)

Reklama

Reklama