foto

John Ronald Reuel Tolkien

  • nar. 3.1.1892
    Bloemfontein, Jihoafrická republika
  • zem. 2.9.1973 (81 let)
    Bournemouth, Dorset, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

John Ronald Reuel Tolkien byl anglický spisovatel, filolog a univerzitní profesor, kterého nejvíce proslavila trilogie PÁN PRSTENŮ a HOBIT.

Na Univerzitě v Oxfordu působil v letech 1925–1945 jako profesor staré angličtiny, v letech 1945–1959 pak jako profesor anglického jazyka a literatury. Byl význačným jazykovědcem a znalcem staré angličtiny a staré severštiny. Spolu s nejbližším přítelem C. S. Lewisem by členem literárního diskusního klubu Inklings („Tušitelé“ nebo „Inkousťata“). 28. března 1972 obdržel od královny Alžběty II. Řád britského impéria.

Kromě Hobita, Pána prstenů, vědeckých pojednání a překladů zahrnuje Tolkienovo dílo množství textů z pozůstalosti o historii fiktivního světa Středozemě, v níž se Hobit a Pán prstenů odehrávají. Část z nich pod názvem Silmarillion uspořádal a vydal autorův syn Christopher. Tolkien pro všechny tyto příběhy používal slovo legendárium. Zbylá Tolkienova díla jsou pohádky a příběhy původně vyprávěné jeho dětem a nevztahují se přímo ke Středozemi. Pro neutuchající popularitu a vliv je Tolkien často považován za nejdůležitějšího z otců žánru moderní hrdinské fantasy.

V roce 2001 byl z filmován první díl trilogie PÁN PRSTENŮ Peterem Jacksonem a za dva roky byla celá trilogie dotočena. Filmy se prakticky okamžitě staly jedněmi z nejoblíbeněších filmů na světě. V roce 2012 má premiéru film HOBIT, kterého se ujme opět Jackson.

Ondřej "topr harley" Marek

Spisovatelská filmografie

2014 Hobit: Bitva pěti armád - kniha
2013 Hobit: Šmakova dračí poušť - kniha
2012 Hobit: Neočekávaná cesta - kniha
2003 Pán prstenů: Návrat krále - kniha
2002 Pán prstenů: Dvě věže - kniha
2001 Pán prstenů: Společenstvo Prstenu - kniha
1993 Hobitit (TV seriál) - kniha
1985 Skazočnoje putěšestvije mistera Bilbo Begginsa Hobbita (TV film) - kniha
1980 Return of the King, The (TV film) - kniha
1978 Pán prstenů - kniha
1977 Hobbit, The (TV film) - kniha
1966 Hobit - kniha

Dokumentární

1992 Tolkien Remembered (TV film) - kniha

Herecká filmografie

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace