Reklama

Reklama

Kreslený příběh na motivy známého fantasy románu J. R. R. Tolkiena. (oficiální text distributora)

Recenze (76)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Dej asi netreba objasňovať, pretože ho pozná asi každý, takže čím by som sa zaoberal. Animácia je fajn, no u niektorých postav mohla byť lepšia a tiež nemuseli vypustiť niektoré zaujímavé časti (77 min na tak dobrú knihu je málo), postavy sú sympatické, hudba je fajn a celé je to vlastne pre malé deti, no niekedy to zabaví aj dospelých :-) 70% - 3* ()

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Nebylo to úplně hrozné zpracování. Je více než jisté, že by se to dalo provést i hůře. Největší chybou filmu je jeho krátká stopáž, což vedlo k velkému zkrácení děje a mnohdy až k nesrozumitelnosti. Jednotlivé úseky knihy se odehrávaly až příliš rychle. Taky bych měl ještě výtky k animacím. Vykreslení jednotlivých postav bylo opravdu trapné. Povedený se mi zdál snad pouze Gandalf, avšak Bilbo vypadá spíše jako malé dítě, než jako hobit, Smaug vypadá jako kočka (heh, opravdu pěkný dráček :D), elfové jako skřeti (jediným jakž takž povedeným elfem je Elrond :)), skřeti úplně divně a ujetě (to si opravdu pán režiséři takhle představovali skřety???!?!?!?) a Glum vypadá jako nějaká ropucha (když je v jeskyni, tak to moc poznat nejde, ale když se přiblíží k východu a osvítí jej světlo, tak docela zezelená a vážně vypadá jako nějaká žába .D ). Ale některé momenty jsou zase docela fajn :) Například začátek filmu se mi líbil, hádanky ve tmě (Bilbo vs. Glum :D) taktéž a konec byl taky docela hezký (a zdá se mi, že se právě tímto koncem inspiroval PJ při natáčení LOTRa :)). Doufám však, že se jednoho dne dočkáme nové a povedenější filmové verze Hobbita :) 6/10 ()

Reklama

Radiq odpad!

všechny recenze uživatele

Hej ne. Snažil jsem se na to v dobré vůli chvilku dívat, ale to nešlo. Animace fakt hnus, i když beru v úvahu rok vzniku. Ale hned ze začátku je mi jasný, že to osekávají jak můžou a když tam začli zpívat, tak jsem to začal šoupat. A udělal jsem dobře. Skřeti vypadají jak z Gumídků a ostatní potvory taky, je to prostě pohádka pro dětičky se vším všudy. ()

Kryton 

všechny recenze uživatele

Tahle adaptace trpí na tři věci: 1) Animaci dostali do rukou Japonci. Proto jsou trolové či zlobři podobní velkým tlustým opicím, skřeti zmutovaným žábám, elfové hnusnější než skřetí stolice a především Glum vypadá jako výsledek znásilnění mloka od nadrženého šimpanze. Trpaslíky vlastně nerozeznáte, protože vystupují vždy jen 2 až 3 a zbytek je zahozen do stínu. Jediné, co se animačně povedlo je pouze pozadí. Toho si však nebudete všímat. 2) Okleštění knihy je zde tak brutální, že z toho nezbude nic. Události se stanou a mávnutím proutku je vše zcela jinde. Medděd je vynechán. Souboje a bitvy jsou okrouhány jen na pár záběrů meče a dále nic. Jako vzít Hobita a začít z něho bez rozmyslu trhat stránky. 3) Režiséři si usmysleli, že to celé bude dětská pohádka pro předškoláky. Nemám nic proti písním, protože v hobitovi se neustále zpívá. Jenže folkové halekání zhulence mi ani za mák příběh nepodbarví. Mimochodem tvůrci South Parku tuto adaptaci znají a tak v epizodách s drozdím králem se parodují stejné zpěvy! Tohle je děsná adaptace a jednu hvězdu jsem dal jen , že jsem fanoušek Tolkiena. Ač někteří nemají rádi adaptace od Jacksona, tak se podívejte i na jiné. Pak budete Jacksonovi tleskat! ()

Seti 

všechny recenze uživatele

Na animovaném Hobitovi by mi ani tak nevadila obstarožní vizuální stránka s místy skutečně nepovedenou animací (především skřeti a elfové měli k mým představám hodně daleko), nebo dosti probraný a očesaný děj. Zdaleka největší problém jsem měl se stránkou zvukovou. Tak zoufalý dabing a hrozivě nepříjemný hudební doprovod jsem snad u žádného filmu ještě neslyšel. Je mi jasné, že tahle adaptace je poplatná své době a byla myšlena především jako pohádka pro děti, ovšem určitě se nejedná o amatérské dílo, proto nechápu, proč by se tak hudební a zvuková kulisa měla tvářit. Ne, vážně se mi ještě nestalo, že by mi zcela mimózní hudba naprosto rozbourala zážitek z filmu. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (3)

  • V 60. letech připravoval animovanou verzi Hobbita Jiří Trnka, k realizaci však nedošlo (Přemek)

Reklama

Reklama