Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Akční
  • Dobrodružný

Oblíbené seriály (10)

Foylova válka

Foylova válka (2002)

Když použiji označení inteligentní detektivní seriál, může to znít jako klišé. Tento je ovšem jedním z mála současných, který ho zcela naplňuje. Zajímavý je už nápad zasadit všechny případy do období druhé světové války, jemuž se většina detektivkářů britské školy včetně Agathy Christie takřka vyhýbala. Tvůrci skvělých Vražd v Midsomeru na to tady jdou naprosto opačně a vyšetřování jsou více či méně spojena s nějakými válečnými okolnostmi. Sympatická je také hlavní postava detektiva, který není excentrikem se zvláštními intuitvními a dedkučními schopnsotmi ani frajírkovským policajtem sahajícím každou chvíli po pistoli. Je obyčejným policistou (nepředstavujte si pod tím ale žoviláního poldu z amerických filmů), ovšem noblesně vystupujícím, takovým, který nepateticky hájí myšlenky vlastenectví a smyslu pro spravedlnost. Nadstandartně se povedly i obě dabingové verze, takže je jen na vás, zda dáte v hlavní roli přednost Vladislavu Benešovi nebo Jiřímu Štěpničkovi. Pro mě spolu s Monkem nejlepší detektivní seriál současnosti.

Můj přítel Monk

Můj přítel Monk (2002)

S Vraždami v Midsomeru nejlepší detektivní seriál současnosti. Monka beru jako něco mezi Herculem a Columbem. Ted Levine si nasadil tupé a vytvořil jappovskou postavu. A taky mám rád jeho bratra Johna Turtura :).

Hercule Poirot

Hercule Poirot (1989)

Agathu i Hercula miluji, seriál se snažím v televizi nikdy nevynechat. Je to Suchetova životní role, i když předtím s Ustinovem zkusil i Jappa. Ani Hugh Fraser, Philip Jackson a Pauline Moranová jako Poirotovi nejnližší spolupracovníci za ním nezaostávají. Nové díly bez nich právě tak dobré nebyly. Nechápu proč Prima předabovala svůj skvělý dabing jeho slabým odvarem. Petr Kostka mi s Poirotem opravdu hodně splynul, ale Jaromír Meduna je pan dabér a sám přiznal, že se snažil přiblížit způsobu dabingu pana Kostky a dá se na to koukat. Kapitána Hastingse geniálně daboval Ondřej Vetchý, který byl kvůli stáří postavy v novějších dílech vystřídán Miroslavem Středou. Bohužel Vladislav Beneš v novém dabingu mi připadá matný a jeho "Dobré nebe!" se vůbec nevyrovná Vetchého "Dobrý Bože!". Stanislava Fišera jako Jappa nahradil Jiří Čapka, u kterého to je jako s Medunou: slušné, ale originál nepřekoná. Jediným pozitivem je předabování některých vedlejších rolí a slečny Lemmonové, kdy Kateřinu Vlkovou nahradila Zuzana Skalická. Ostatně o celé té dabingové kauze si můžete přečíst tady.

M*A*S*H

M*A*S*H (1972)

Původně prvotřídní situační komedie se vyvinula přes trochu stagnující období (po Henrym a před Charlesem) v takzvaný Dramedy a tvůrci se pustili do námětů a experimentů, které jim původně studio nedovolilo (jediný vážnější díl prvních sérií Někdy kulku uslyšíš málem neprošel na obrazovky). Trochu mě ovšem mrzí výměna postav. Wayne Rogers (Trapper) odešel, protože mu připadalo, že jeho postava je napsaná pouze jako nahrávač Alanu Aldovi, což je pravda. U B.J. si to tvůrci uvědomili a zaměřili se i na jeho problémy. Přesto Trapper bude vždycky mému srdci kapku bližší. Mnohem víc mě mrzelo zmizení Henryho Blakea. McLean Stevenson byl komediální talent, jeho popularita rostla, přesto se cítil podobně jako Rogers a odešel zkusit vlastní seriál. Těch měl nakonec několik, ale žádný se nesetkal s větším úspěchem. Plukovník Potter mi většinou nevadí, ale v jistých chvílích mě rozčiluje jeho přílišná bodrost a paličatost (V díle Uzdravte je mi zvedlo mandle, jak vyhodil Charlesovi jeho gramofon.). Jedinou příjemnou změnou byl Charles Emerson Winchester III. Frank Burns byl proti němu jednosměrná postava, ale věrnější předloze než film. Charles je rozmanitější, není to černobílý blb a záporák, někdy jsem s ním dokonce soucítil. Také je škoda, že některé vedlejší postavy, co se objevovaly na začátku seriálu, později vymyzely (Plynař John, kapitán Jones, zubař Kaplan...), stejně jako kapitán Duke Forrest, třetí "kecálek z Bažiny" z Hookerovy knihy. Vadou na kráse je i trochu zvláštní vývoj Margaret - z největší fúrie tábora se stává nejlepší kamarádka pánského osazenstva. Nejlepší díly pro mě: Kupec korejský, Big Mac, Vojín Charles Jehně, Drahý Sigmunde,Sny, atd. Úplně nejradši mám asi ale díl Kam kráčíte, kapitáne Chandlere?, o vojákovi, který si myslí, že je Ježíš Kristus.