Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Oblíbené filmy (10)

Asterix a Obelix: Mise Kleopatra

Asterix a Obelix: Mise Kleopatra (2002)

Naprosto geniální dílo od ultimátního krále komedie, mistra Chabata, s nenahraditelně fenomenálním českým dabingem. Co slovo to perla, co dialog to sonet, co záběr to klenot. Absolutní továrna na nesmrtelné hlášky.

RRRrrrr !!!

RRRrrrr !!! (2004)

Možná vůbec nejlepší komedie všech dob! Předpokládám, že rozděluje obecenstvo na dva tábory - na ty kteří ji bezmezně obdivují a milují (jako já) a ti kteří ji nemohou přijít na jméno

Beowulf

Beowulf (2007)

Jeden z mých nejoblíbenějších eposů se dočkal důstojného filmového zpracování, což se dá považovat skoro za zázrak. Na soudobé poměry se film docela drží předlohy, má nádherně tajemnou atmosféru, vynikající scénář, na němž je poznat ruka zkušeného spisovatele a taky skvělé "obsazení". Kéž by se alespoň takto dobrého zpracování dočkala i má oblíbená Ilias (když Odysseus už se dočkal brilantního zpracování od Končalovskijho) a chudák Homér nemusel rotovat v hrobě po shlédnutí Tróje. Co se týče animace, asi právě tomuto řešení lze vděčit za to, že se dílo povedlo. Postavy jsou místy trochu prkené, ale to je detail.

Barbar Conan

Barbar Conan (1982)

Člověk musí dlouho váhat, co říct o filmu, který hrál v jeho životě tak významnou roli... film Conan dosahuje takřka mytologických rozměrů...a mýtus považuju za nejvyšší formu příběhu vůbec. Dílo nadupané archetypy, prodchnuté fatalismem a prostou leč nezměrně silnou pohanskou filozofií kultury hanby. Díky Conanovi prostě vím, co je v životě nejlepší (a není to otevřená step, pádící kůň ani sokol na předloktí).

Odysseus

Odysseus (1997)

Končalovskij stvořil nádherné, kouzelné dílo, které dělá čest své předloze, což je ve filmovém průmyslu jev tak zvláštní, že je ho na světě méně než berylia. Ani s nevelkým rozpočtem nic nevypadá lacině. Končalovskij citlivě a brilantně vytváří uvěřitelné a krásné prostředí a postavy. Stejně tak casting je naprosto bezchybný. Assante je prostě boží a výrazná je také postava Erica Robertse, ale i ostatní jsou přesně na svých místech. Film jsem viděl nesčetněkrát a nikdy mi ani nevadila dlouhá stopáž. Zakončím to krásným citátem: "Provinili jste se tím, že jste mi chtěli ukrást můj svět. Svět, který jsem postavil těmato rukama, svou krví a svým potem. Sdílel jsem jej se ženou, která mi porodila syna... a nikdy...nikdy odtud neodejdu...."

Noc v Roxbury

Noc v Roxbury (1998)

Devadesátá léta byla dekádou zvláštní infantilnosti, naivity a optimismu a tato brilantní parodie ukazuje to nejlepší z této nádherné doby, která zůstane navždy v mém srdci stejně jako film samotný. Scénář i hercké výkony jsou prostě vycizelované k dokonalosti - co věta, to perla, co výraz, to tisíc slov... pro někoho brak, pro mě zhmotněná genialita... "Co je to za hnus?" "Skvělej koktejl, srovná mi inzulín a hormony a dosáhnu fyzického vrcholu" "Barbaro, přines kameru, Doug dosáhne vrcholu!"

Tarzan

Tarzan (1984)

Jednoduše překrásný film a jeden z mých nejoblíbenějších už od dětství. Nesmírně dojemný, citlivý a perfektně zpracovaný. Obrovskou zásluhu má brilantně fenomenální Scottova hudba, která pro mě patří k nejlepším na poli filmové muziky. Lambert naprosto exceluje, jeho uhrančivý pohled a srdcervoucí pokřik je něco, co nikdy nevymažu z mysli. Dokonalost.

Tristan a Isolda

Tristan a Isolda (2006)

Jeden z mojich nejoblíbenějších filmů. Překrásná hudba, excelující Franco, skvělý Sewell, ale především nádherný příběh inspirovaný pro mě možná nejlepším milostným příběhem všech dob - kde se sere nějaký Romeo a Julie. Původního děje se sice drží jen opravdu velmi volně, ale tentokrát mi to nevadí, protože podstatu, cit a atmosféru vystihuje film dokonale.