Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Zajímavosti k filmům (16)

Statečné srdce

Statečné srdce (1995)

V ústřední melodii a dalších skladbách soundtracku jsou využívány irské dudy (Uilleann pipes), nikoli typické skotské dudy (Great Highland bagpipe).

Kalvárie

Kalvárie (2014)

Námět se do značné míry podobá knize „Řeznickej kluk“ od spisovatele Patricka McCabea, kde je však děj popisován z pohledu samotného násilníka - řezníka, který byl v dětství zneužíván knězem.

Excalibur

Excalibur (1981)

Plátové zbroje, které rytíři ve filmu nosí, víceméně odpovídají období pozdního středověku (konec 15. století) - tedy době, kdy žil autor knihy a předlohy "Artušova smrt" Thomas Mallory - nikoli době přelomu 5. a 6. století, kdy se legenda odehrává.

Návštěvníci

Návštěvníci (1993)

V úvodní části odehrávající se v roce 1123 jsou bojovníci, včetně Godefroye (Jean Reno), vesměs oděni do plátových zbrojí z mnohem pozdější doby (min. pol. 14. století).

Madagaskar 3

Madagaskar 3 (2012)

Písnička "Afro Circus" je postavena na slavné melodii českého skladatele Julia Fučíka "Vjezd gladiatorů" (op. 68).

Příběh rytíře

Příběh rytíře (2001)

Ve scénách, kdy William (Heath Ledger) trénuje dovednosti na turnaje, jsou použity některé skutečné, dobové metody výcviku, které dokládají iluminace ze 14. století.

Asterix a Obelix ve službách Jejího Veličenstva

Asterix a Obelix ve službách Jejího Veličenstva (2012)

Viking Brkoslav je naučen dokonalému gentlemanství, čehož se drží. Ve scéně na útesu však společně s ostatními vikingy běží, přestože je ve filmu mnohokrát zmíněno, že gentleman nikdy neběhá.

Vikingové

Vikingové (2013) (seriál)

Postava Bjorna (Nathan O'Toole), syna Ragnara (Travis Fimmel), nosí účes typický pro Normany ze severní Francie z 11. století. V době, kdy se seriál odehrává, tento sestřih ještě zdaleka nebyl v módě.

Vikingové - Série 2

Vikingové - Série 2 (2014) (série)

Ve 2. sérii má být jedna postava ukřižována ve Wessexu na rozkaz tamějšího biskupa. Ukřižování však zakázal císař Konstantin I., význačný propagátor křesťanství, již ve 4. století a od té doby neexistují žádné zprávy o ukřižování v Evropě.

Vikingové

Vikingové (2013) (seriál)

V seriálu jsou Járlové líčení takřka jako neomezení vládci. Na konci 8. století v době začátku vikingských nájezdů však mezi těmito lidmi přetrvávala "vojenská demokracie", která byla feudálním typem vlády nahrazena až mnohem později během pokřesťanštění.

Vikingové - Série 2

Vikingové - Série 2 (2014) (série)

Ve 2. sérii se objevuje reálná historická postava krále Egberta (Sean Tracy), který je v seriálu viděn velmi často v lázni, a to i při řešení státních záležitostí. To je i historicky potvrzený fakt, Egbert přijímal v lázni i důležité návštěvy. Byl také vynikající plavec.

Vikingové - Oko za oko

Vikingové - Oko za oko (2014) (epizoda)

Ve Wessexském paláci si Ragnar (Travis Fimmel) prohlíží sochy. Na otázku, kdo je vytvořil, mu jeden Sas odpovídá, že obři, kteří tam žili v minulosti. Sasové, kteří přišli do Anglie, skutečně považovali opuštěné pozůstatky rozvinutého římského osídlení - pro ně těžko pochopitelného - za dílo obrů z dávné minulosti.

Cesta do pravěku

Cesta do pravěku (1955)

V jedné z variant „gaučových scén“ v úvodních titulcích seriálu Simpsonovi (od r. 1989) prochází Homer celou evolucí. V období pravěku se pak také mihne scéna soupeřících dinosaurů – připomínajících stegosaura a ceratosaura –, která je velmi podobná slavné scéně z Cesty do pravěku, a to do jisté míry i hudebně.

Reklama