Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Sci-Fi
  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Akční

Oblíbené seriály (10)

Columbo

Columbo (1971)

Ne všechny epizody jsou dokonalé, ty horší však zachraňuje právě úžasná postava ošuntělého detektiva v baloňáku. Každý díl je prakticky o jeho střetech s pachatelem, který ho obvykle podceňuje aby v závěru pouze uznale nastavil ruce pro želízka po geniálním usvědčení. Takže vlastně pořád o tom stejném, jak mi to vadí jinde tak tady ne. Vlastně bych byl zklamán kdyby se šablona změnila:D

Pat a Mat

Pat a Mat (1979)

Celá slavná československá animovaná tvorba mě jako dítě minula, výjimkou je právě seriál o dvou nešicích. Řekl bych že tehdá se jim smáli vedle dětí i dospělí domácí kutilové. Mno já teď jako dospělý pociťují i jistou úctu nad jejich, byť pouze teoretickými, znalostmi . Troufl bych si říci že bych se svými vrstevníky dopadal mnohem hůře, naštěstí na internetu už jsou dneska návody na všelicos...no ale to jsem zase odbočil. Pro mě je prostě tento seriál rozhodně nejzábavnější čs animák. Neřikám že neztratil trochu kouzla a že všechny díly jsou na jedničku, rozhodně by se však s touhle značkou mělo dobře zacházet, zvláště ve světle novodobých tragikomických dětských seriálů z ciziny.

Profesionálové

Profesionálové (1977)

Už od úvodní melodie jsem zase v dětství kdy se sepnutýma rukama symbolizujících zbraň postupně překonávám jednotlivá patra paneláku. Bojím se že tohle nebude na poli kriminálek nikdy překonáno. Londýn 70. let je nepřekonatelným settingem pro kriminální seriál, tři hlavní představitelé jsou tou nejstylizovanější trojkou frajerů a každá epizoda je ve strhujícím tempu. Svým způsobem vlastně i Profesionály nenávidím, protože nastavili tu laťku tak nepřekonatelně vysoko. Každý další kriminální seriál byl tak nutně srovnáván a následně odvrhnut.

Na zdraví

Na zdraví (1982)

Přestavte si takovou kombinaci seriálů Přátelé a Hospoda. Základní linka se zezačátku soustředí na pnutí Sama a Diany, no tato linie se stává dost únavnou, i když má specifické sladkobolné kouzlo. Diana někdy v půlce odejde a hodně pomůže i příchod Frasiera, který si tak vyslouží samostatný seriál. Ale nejdůležitější je opravdu ta atmosféra začouzeného domáckého baru a žvanění zkrachovalých existencí z doby, kdy ještě Amerika byla v pořádku :)

Simpsonovi

Simpsonovi (1989)

Dlouho jsem se v dětství tomuto komediálnímu seriálu vyhejbal. Přišel mi zkažený, vrstevníci pořád Simpsonovi tak jsem si říkal haha nějaká pubertální revolta. No potom jsem shlédl asi dvě epizody a bylo po ohrnování nosu. Simpsonovi jsou podle mě seriálem, který překonal řadu předsudků české společnosti ohledně koukatelnosti animovaných seriálů dospělými lidmi. Je to jeden z mála seriálů kde upřednostňuji český dabing oproti originálu. Ve světě zase seriál spojuje lidi mnoha kultur, ras i vyznání. Amíci jsou podle mně díky tomu lépe bráni a sami se berou díky seriálu trochu méně vážně. Je to prostě celosvětový seriálový fenomén 90.let, bez kterých by svět nebyl takový jaký je. Bez legrace.

Hercule Poirot

Hercule Poirot (1989)

Jako Columbo i Hercule Poirot má své zákonitosti. Sice nevíme kdo je odzačátku vrah , ale na konci třeba téměř vždy dojde k setkání všech zúčastněných a geniální detektiv svým skoro monologem odhalí všechna tajemství. Strašně se mi líbí doba do které je děj zasazen a hudební motiv je takový, jak má být. Moc se mi taky líbí český dabing. Trošku problém je s některými epizodami. První série je paradoxně slabší, obětuje charakterý a zápletky kvůli kratší stopáži. Další epizody zase působí příliš překombinovaně. Někdy mi prostě z toho šla hlava kolem a trochu to šustilo papírem. No a poslední díly už ubírají na atmosféře a přidávají na emocích. Ale ty nenudné díly zdaleka převažují. Další zajímavostí je postupnost dílů, který nemá žádnou logiku, opravdu jde o jednotlivé případy chronologicky a kvalitativně promíchané.

Mr. Bean

Mr. Bean (1990)

Britská postavička je fenoménem, který zatlačil prázdno po němých groteskách. A sympatičtější oslavu nerdovství asi těžko pohledat, stejně tak se tu však oslavuje i poťouchlost, škodolibost a jiné nepříliš kladné vlastnosti. Otevřená je však otázka, co, nebo spíš kdo přijde po něm? Všechny díly jsem viděl aspoň pětkrát, filmy s klesající tendencí kvality už jsem taky viděl všechny...

Království

Království (1994)

Jednoznačně nejgeniálnější seriál který jsem viděl, nechápu proč ho nedávali na jedničce v hlavním vysílacím čase. Pokud si něco zaslouží absolutorium je to tento počin. Nejdřív jsem se řehtal jak pominutej, nerudný primář je ještě o stupeň výš než Sovák z chalupářů. Potom se ale přitvrdí a skončil jsem přikovanej do pohovky. Závěr každého dílu dokonale navnadí na ten další. http://www.youtube.com/watch?v=-WVP0MXIIdU

Krajní meze

Krajní meze (1995)

Krajní meze fungují vedle poněkud magičtějšího a komornějšího Divadla Raye Bradburyho jako nejlepší scifi seriál z jednoduchého důvodu. Uzavřené příběhy. Něco co z ní dneska skoro jako sprosté slovo má tu výhodu, že špatnou zápletku nebo špatné postavy můžete bez výčitek přeskočit a zapomenout. V dalším díle budou jiné. V mnoha dílech skvěle funguje napětí, obavy, psychologie postav nebo překvapivá zápletka. Vynikající charismatický dabing R. Lukavského z intra a outra. Přesto zdaleka nejsem nadšen kvalitou všech dílů, bohužel i ty horší díly se bez problému vyrovnají produkci regulérních áčkových filmových výtvorů. Myslím že král, byť jednooký, si plný počet hvězdiček zaslouží.

Vraždy v Midsomeru

Vraždy v Midsomeru (1997)

Ani se mi nechce věřit že už je to 15 let kdy se začal tento detektivní seriál vysílat. Fakt, že je i tak nejmladší z mých oblíbených seriálů, je poněkud depresivní. Pro mě je to veskrze moderní seriál, takový, který měl ukázat východisko pro nástupce jak překonat mamuty jako je Columbo či Hercule Poirot. Díly celkově geniality starších detektivek nedosahují, děj se nakonec posunuje dalšími vraždami. Lehká karikatura anglického venkova a jejích obyvatel, jedinečný charakteristický hudební motiv a příjemně civilní komisař Barnaby si mě však zcela podmanily. Nejradši mám samozřejmě ty nejstarší díly ještě se seržantem Troyem, což byl sympatický tydýt. Bez Barnabyho si to nemůžu vůbec představit, tak jsem zvědavej...taky si řikám kdy si na producenty došlápnou multikulturalisti.