Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (2 955)

plakát

Bez polevy (2024) 

Inteligentní snídaňová komedie s obsazením a produkcí, kterou by mohl lecjaký blockbuster závidět. Trochu mi to připomínalo časy, kdy se kolem Mela Brookse motali Marty Feldman, Gene Wilder nebo třeba Dom DeLuise. Jenom ta poleva opravdu chyběla, protože některé věci dokáží pochopit pouze fanoušci výstupů pana režiséroscénáristy.

plakát

Něco jako líbánky (2024) 

Béčková romantická komedie je žánrový šuplík, v kterém jsou si většinou všechny kousky podobné jako vejce vejci. Má ho ráda – nemá ho ráda – má ho ráda – the END. V tomto případě jsou jenom herci lehce snědší než Petra Hřebíčková nebo Jiří Langmajer.

plakát

Přišla v noci (2023) 

Noční přepadovka prodavačky z legendárního Kurvahošigutntag je pro mne tuzemským filmem roku…..a dost možná nejenom tohoto. Základem je originalita. Dal bych jako další příklad třeba Vlastníky (r.2019) nebo dejme tomu Pelíšky (r.1999)……je to prostě na první pohled jiné, než současná česká komedie. Stejně tak mne bavilo, že neokoukaní byli i zvolení herci….. Simona Peková to dokonce „odskákala“ Českým lvem. Bavila mne zápletka, bavila mne její presentace, bavily mne postavy, bavila mne černost humoru i jeho další barvy, bavila mne dramatičnost i absurdita situace….zkrátka mne to bavilo. Sice moc nerozumím zdejšímu označení „horor“……ale to už by jsme se zabývali prkotinami.

plakát

Kniha přežití (2010) 

Postapokalyptické akční podobenství???? Výprava, herci, atmosféra…..dejme tomu…..ale příběh byl za mne až moc jednoduchý. Kniha přežití má oscarové Denzela Washingtona s Gary Oldmanem, krásnou Milu Kunis, štědrý rozpočet, ostříleného kameramana, atraktivní kulisy, režisérskou dvojici, která „maturovala“ na mysteriózním thrilleru Z pekla (r.2001)…..ale nemá dostatečně silný nosný příběh.

plakát

Zmenšování (2017) 

Alexander Payne se nám snaží sdělit něco hlubšího (dokonce mám pocit, že i vím co) a tak žánr sci-fi je v tomto případě jenom kulisou, s kterou se navíc nepracuju moc šikovně. Především v druhé půli začíná Downsizing lapat po dechu a z prvotního nápadu se časem stane zdlouhavé kavárenské kázání…..navíc až příliš okaté. Škoda, Payne umí lépe.

plakát

Tlustý pradědeček (1984) (TV film) 

Několik generací tuzemských herců ve studiové pohádce pro pamětníky na motivy Josefa Čapka. Takový malý Československý televizní western, kterak prostorově výraznější senior kovboje (loupežníky) přechytračil. I když se před (vlastně i za) kamerou sešla slušná společnost, nejde o žádnou díru do světa dětské zábavy. Písničky jalové, někteří herci nevyužiti, zápletka tak na poloviční čas a do toho Kokotička, která by v dnešní přecitlivělé době, jen těžko prošla. Archív České televize disponuje spoustou kvalitnějších televizních pohádek, ale na druhou stranu je fajn, že se jich dříve točilo tolik a je kam stále kam šáhnout.

plakát

Jak zničit vlastní mužstvo (1977) (TV film) 

V první řadě mne zaujala zápletka…..kriminálka, která se motá kolem užívání nedovolených přípravků ve vrcholovém sportu…..pro mne milé zjištění, že se podobná témata točila v letech, kdy jsem ještě nebyl na světě.  Jinak by se dalo říct typická Československá televizní detektivka. Moc to nekomplikovat, víc toho namluvit než „naběhat“, zahrát to jako Gregory Peck na prknech Národního divadla…..vždyť to znáte.

plakát

Bestie (2022) 

Islandský režisér Baltasar Kormákur opravuje Vémolovo „lvi žerou první“ na „první žere Idris Elba“. Africký black and black survival, který moc nápaditosti nepobral a když si to ke konci rozdá Elba se Simbou 1v1, tak pochopíte, že všechno co jste za ty léta pochytili z National Geographic, byl jen jeden velký blábol :D :D :D

plakát

Kuličky (2008) 

Prací na celovečerním filmu doposavad nepolíbená Olga Dabrowská nelichotivě staví ve čtyřech generačních povídkách, dle úsloví „za vším hledej ženu“, něžné pohlaví do rolí muži manipulujících loutkohereček. Pohled genderově nevyvážený, pohled odvážný, pohled jedním směrem. Z mé strany určitě nic zásadního proti. Všichni víme, kdo je oním pověstným krkem, který otáčí hlavou………..po filmařské stránce však nic světoborného. Každopádně uvidíme, na koho začínající režisérka ukáže prstem příště……kuráž jí zřejmě nechybí.

plakát

Srdce na dlani (2022) 

Martin Horský zavřel běžecký úbor zpátky do šatníku a rozhodl vyrazit od ulic hledat lásku se srdcem na dlani. Hledal naivně, hledal kýčovitě, hledal tak trochu na jistotu……..ale znáte ho kluka ušatýho, pozitivního…….nakonec jí našel všem……i psům. Našel lásku pozdního věku (Polívka st. - Balzerová), našel lásku přitaženou za vlasy (Polívka ml.- Svarinská), našel lásku zakázanou (Vaněk – Čermák), našel lásku upřímnou (Taclík – utopenci), našel lásku, která dostala druhou šanci (Ruml – Pindrmanová), našel lásku na krátkých nožkách (Váleček – Šalina) i lásku první a druhou (Jenda Čadil and his girlfriend). Teď už snad jenom přát samotnému Martinu Horskému, aby sám našel lásku, například k jinému filmovému žánru. Ne, že by to dělal vyloženě špatně, ale znáte to……tak dlouho se chodí s mladým Polívkou pro vodu, až se………..