Reklama

Reklama

Zmenšování

  • USA Downsizing (více)
Trailer 3

Proces zvaný celulární miniaturizace vyvinuli norští vědci jako jeden z léků na hrozící přelidnění planety. Malí lidé míň snědí a zaberou míň místa, to dá rozum. A aby do tohoto programu vstupovali lidé houfně a s nadšením, provázejí ho gigantické ekonomické výhody a trvalý pobyt v mini-milionářském ráji Leisureland. Vidina zbohatnutí do programu přivede i Paula Safranka (Matt Damon) a jeho ženu Audrey (Kristen Wiig). Bezdětní čtyřicátníci s nudnou prací a neútulným bytem stejně nevidí lepší životní perspektivu. Po absolvování vstupního pohovoru následuje nutná úprava (všechen tělesný porost a plomby musí pryč) a pak už narkóza a samotná miniaturizace. Když se deseticentimetrový Paul probudí „na druhé straně“, dozví se, že Audrey nakonec vycouvala. Bohatého, ale opuštěného Paula naštěstí nenechají dlouho truchlit jeho noví „přátelé“, srbský playboy Dušan (Christoph Waltz) a jednonohá vietnamská disidentka (Hong Chau). S nimi toho prožije během pár týdnů víc než za celý svůj dosavadní život a uvědomí si, že i v malém světě lze prožít velké věci. (CinemArt)

(více)

Videa (15)

Trailer 3

Recenze (485)

Davies182 

všechny recenze uživatele

Tomuhle "důležitému filmu" vládne jedno slovo, a tím je rozporuplnost. První hodina mě přikovala k ději, ale asi jsem čekal mnohem napínavější, a možná i strašidelnější zápletku (těch možností, co se k tomu všude nabízelo!), nikoli jen neotřelou variaci na další oscarovou romanci... Nepředvídatelný konec sice trochu napravuje reputaci, a celkově divák nemá šanci uhodnout, kam se narace posune v následujících minutách, zklamání z nenaplněného potenciálu ale bohužel jako nejsilnější pocit přetrvává i dlouho po titulcích. 7/10 a jak říkám: udělat z toho drsnější (thriller, horor) verzi Co je malý, to je hezký, slintal bych blahem. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Príjemné prekvapenie. Scenár nie je vôbec zlý, pričom obsahuje aj pár zaujímavých nápadov. Len škoda, že sa niektoré z nich hlbšie a zaujímavejšie nerozobrali. Páčilo sa mi aj formálne vyznenie snímku - bola tu taká príjemná, pohodová atmosféra. Aj vďaka nej tu jednotlivé postavičky pôsobili milo a celkom zaujímavo, i keď sa tu herci po hereckej stránke od práce nepretrhli. No vždy sa tu našlo niečo, čo v ich podaní aspoň pobavilo, či už nejaký ich skutok, alebo nejaká konkrétna situácia. Vlastne sa to celé z určitého uhlu pohľadu dá brať aj ako jemná spoločenská satira na súčasné pálčivé problémy (hlavne ekonomické, ekologické, imigrantské...). Spokojnosť. Slabší nadpriemer. 70/100 ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

„ROZUMÍTE, ŽE Z VLASTNÍ VŮLE PROJDETE TRVALÝM A NEVRATNÝM LÉKAŘSKÝM ZÁKROKEM, BĚŽNĚ NAZÝVANÝM "ZMENŠENÍ"? A ŽE PO ZÁKROKU BUDE MÍT VAŠE TĚLO ZHRUBA 0,0364 PROCENT STÁVAJÍCÍ VELIKOSTI A OBJEMU?...“ /// Na počátku je objev. (Kurva to by bylo!) Pak… film. Taková pohodovka, ve který jde o život v lepším světě. (Kdo by nechtěl žít v lepším světě, že?) Postupně do toho implementujou humor (aspoň trochu…) a zachráněj to před úpadkem. Škoda, že přepálili dýlku. Ten dlouhej mentorující závěr o lidech a konci světa… slovy Ngoc Lan Tran: „Tím vy to zabít!“ A tak ze všech pocitů zůstane v mysli jen jedna otázka – PROČ? Žádný to poselství – jestli tady teda nějaký je, mě nebere… i když – co vidíte vy, když se ohlídnete? /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Neznám film s Vietnamkou v hlavní roli. 2.) Jedu Wolkera (Jiřího): Stanu se menším a ještě menším, až budu nejmenším na celém světě. Po ránu na louce v létě po kvítku natáhnu se nejmenším.. (pokračuj vole…) 3.) Thx za titule „espectro“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Nezmenšuj se potenciálně zajímavá látko, koukej (vy)růst. A ne, nápad se pořád zmenšoval a zmenšoval, až se stal docela nepatrným trpaslíčkem. Po zajímavé úvodní půlhodince se z filmu stal roztahaný útvar, vykazující nestabilní dramaturgii, režijní neschopnost a synonymum pro nudnou podívanou. Stalo se tak přesně po zmenšovací proceduře, kterou absolvoval maník s podezřele česky znějícím jménem - Paul Safranek. No jo, film vyházel za třicet minut dokonce i svoje nejpůsobivější trikové sekvence. Takže po dalších zbývajících(!) hrozivých 90 minut nejen tápal, jak dál pokračovat, i triků značně ubylo, takže neberte to jako chybu filmu, ale zbytek filmu mně fakt Matt Damon a spol. nepřipadal, že měří jen 10 cm. Byli to normální lidé pohybující se v normálních kulisách. Tudíž sekvenci s trpaslíky/staviteli z Ať žijí duchové, kde si trikaři v plenkách dovedně vyhráli s perspektivou, stále řadím nad jakýkoliv trikový vjem z tohoto filmu. Téma se úplně rozplizlo na břečku. Režisér absolutně v koncích tahal z rektu Aťky Janouškové eso v podobě Christoph Waltze, no jo, jenže k čemu zde vlastně posloužil? Chlap, co miluje mejdany, přátelí se s démonickým Udo Kierem a nechává si po bujarém mejdle uklízet kvartýr. Jasně, má i obchodní kontakty, zajedeme i do Norska, kde se zmenšování zrodilo. Ty vole, tahle sekvence je vůbec nejhorší. Jen to filmu přidalo nadpočetné minuty. Co závěr? Asi ztratili scénář, závěr je mimořádně úchvatně nevydařený. Film disponuje zajímavou eko myšlenkou. Jenže v průběhu je zmenšený svět představován liknavou formou, mně bylo kupříkladu vzhledem k nezajímavému průběhu úplně fuk to, jaké nové ekonomické možnosti skýtal trpasličí život. Damon byl celkem gut volba, jenže pak mu tam hodili beznohou hočiminku, na kterou herecky nestačil. Zbytek filmu držela málo známá herecká akvizice Honch Chau coby vietnamská disidentka, kterou zmenšili za trest. Z většiny nápadů se vůbec nic nevytěžilo. A to nebyly jen tak ledajaké nápady, byly to originální idee. Dost dobře si nedovedu představit jít na tenhle film do kina, to muselo být hrozně úmorné. Vždyť to nemá žádný pořádný děj. Pravda, Alexander Payne nikdy netočil zajímavé filmy, tentokrát to ale mohl kreativně prubnout. Nestalo se. Chválím tedy nekomerční pojetí, skvělý úvod filmu, který navnadil, a také několik experimentálních poloh snímku, které provázejí příjemné emoční výlevy. To jsou ale jen zcela zanedbatelné faktory, které nepokryjí celkovou nefunkčnost, nezajímavost a neskutečnou zdlouhavost ambiciozně vyhlížejícího filmu. 3/10 ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Naprosto promarněný potenciál. Úvodní, nejzajímavější půlhodina, nabízí čistě nedějovou expozici a upřímně, nebylo na ní možné téměř nic zkazit. V momentě, kdy by se měl začít rozjíždět nějaký dramatický, filmový příběh, přichází na řadu scenáristické tápání a sled nezajímavých podzápletek, které ke své existenci absolutně nepotřebují nějaké zmenšování. Na jeden nápad je tak našroubovaný 2 a čtvrt hodiny dlouhý (ne)děj, který svůj jediný, ucházející dramatický konflikt přináší až pár minut před koncem. Zajímavý nápad, nezajímavý příběh. 4/10 ()

Galerie (41)

Zajímavosti (11)

  • Natáčení probíhalo v Ontariu, Torontu (Kanada), v Omaze, v Los Angeles (USA) a v Trollfjordenu (Norsko). (PaTeXx)
  • Scéna, při které se Paul Safranek (Matt Damon) kochá pohledem na naplňování džbánu z Absolut Vodky, byla z filmu vystřižena. (SLOTH)

Reklama

Reklama