Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Animovaný
  • Komedie
  • Dobrodružný
  • Akční

Oblíbené filmy (10)

Syn jitřní hvězdy

Syn jitřní hvězdy (1991)

Nejlepší film o daném tématu a jelikož mám ráda, jak to téma, tak i tenhle způsob filmu, je mým nejoblíbenějším. Líbí se mi, jak si divák na základě konfrontace dvou subjektivních názorů může udělat názor objektivní. Oceňuji zejména podobu herců se skutečnými postavami, aniž by to snižovalo kvalitu hereckého obsazení (myslím, že Gary Cole zvládl svou úlohu lépe než Kevin Costner, který byl na hlavní roli v tomto snímku zvažován, zvláštní pozornost si zaslouží i David Strathairn). Naprosto souhlasím s Jere, i co se kvalitní hudby týče.

Bratři

Bratři (2004)

Snad jediný film, který splnil má očekávání. Šla jsem na něj s otázkou, jak bude autorka řešit konflikt mezi zodpovědným "slušňákem" a lehkomyslným "pohodářem". A odpověd zní: Stejně jako já! Na první pohled jsem se do tohoto filmu zamilovala, právě proto, že není ani trochu semtimentální a téma není zpracováno prvoplánově a lacině. Ad Legas: "Super tragický film, v němž se na konci nikdo neoběsí, nikdo nikoho nezastřelí, ale ani se nikdo neponaučí, nic se nedá dopořádku." Vynikající definice. Tak takhle, přátelé, takhle vypadá skutečný život:-).

Lekce temnoty

Lekce temnoty (1992)

Když se řekne nejlepší film všech dob, kdo ví proč, vybavím si tenhle (a po něm Jdi a dívej se a Tenkrát na Západě). Vlastně proč, kdo ví, každý, kdo ho viděl, ví.

Poslední jednorožec

Poslední jednorožec (1982)

Jedna z nejlepších adaptací, která plně vystihuje podsatu knihy. Navíc je nádherný po výtvarné stránce a skvěle naanimován. Vyrůstala jsem na něm, takže do značné míry formoval můj vkus.

Jih proti Severu

Jih proti Severu (1939)

Má nejoblíbenější kniha. Navíc je to snad jediné zfilmování knihy, kterému nelze nic vytknout, nezkresluje atmosféru ani děj (byť mnohé vynechává) a obsazení velmi dobře naplňuje čtenářovy představy. I bez znalosti předlohy film skvěle funguje a na to, že vzikl koncem 30. let, stalé má divákovi co nabídnout a ani po technické stránce nebudí rozpaky. Samozřejmě, pokud vám nevadí romantika a patetické obrazy, které si v současnosti může dovolit jen Peter Jackson.

Dva na koni, jeden na oslu

Dva na koni, jeden na oslu (1986)

Tohoto filmu se taky musím zastat. Jednak jsem na něm vyrostla ("Tak, tak synu, uč se lháti, budeš jednat sa pány."), jednam má dobré herecké obsazení (Psí noha je fenomén, ale nejradši mám stejně Píšťalku "Já vždycky jenom hlídám."), hudební vložky mě nijak neruší. A taky mám ráda Daňka a jeho způsob sdělování životních pravd (třeba: "Není pravda, že člověk nemůže nic, může přinejmenším sprostě nadávat.").

Pro pár dolarů navíc

Pro pár dolarů navíc (1965)

Hodný, zlý a ošklivý je lepší (ale to v porovnání s prakticky čímkoliv), ale Pro pár dolarů navíc mám radši.

Hornblower - Žabáci a Langusty

Hornblower - Žabáci a Langusty (1999)

Zástupce za všechny (v mém top 10). Prostě konečně někdo vyhověl mému fanatismu po 18. století, zvláště, jde-li o vojáky a námořníky. C. S. Forester je geniální (četl celou řadu dobových knih a časopisů o námořnictví a je to vidět). Nezapomenutelné obsazení. A jestli někomu na Horatiovi vadí, že je "dokonalý, všechno umí, všechno přežije, všichni ho milují, atp." tak to se mi na něm opravdu líbí, zvlášť v kontrastu s tím, jak věčně nespokojený je sám se sebou. A že nikdo takový není? Jistě, moc jich není, ale jsou (znám dva).

Rivalové

Rivalové (2013)

Je těžké přesvědčit někoho, koho motorsport nezajímá, že je to vážně jeden z nejlepších filmů poslední dekády (ne-li vůbec nejlepší). Naštěstí to není můj případ.