Bratři
Válečný / Drama
Dánsko, 2004, 117 min
Susanne BierHudba:
Johan SöderqvistPlakáty
Michael a Jannik jsou bratři. Michael si vybudoval slušnou kariéru v armádě, má hezkou ženu, dvě roztomilé dcerky. Jannik je černá ovce. Vrací se z vězení, právě když jeho bratr odjíždí do Afganistánu. Michael záhy padne do zajetí. Po čase je osvobozen a vrací se domů. Má však tajemství, se kterým se nedokáže vyrovnat a kvůli kterému se promění k nepoznání. (lenuse)
kleopatra
Brothers mezi "životabudiče" rozhodně nepatří a když, tak jen máte-li pocit, že se vám děje něco špatného, protože tenhle film o domů přivezené válečné zkušenosti má schopnost z toho rychle vyléčit - třeba jednou z nejdrásavějších scén z válečného zajetí nebo otázkou: "Víš, co jsem musel udělat, abych se k tobě mohl vrátit?"(2.2.2006)
KevSpa
Hodně plytké, přehnaně sentimentální a místy nechtěně směšné... snímku, jenž se příliš okatě snaží o hlubší psychologii postav a zoufale se mu to nedaří, nepomohou ani dobří herci.(1.7.2005)
Marigold
Hybrid mezi "dogmatickým" naturalismem a klasickým melodramatem. Z toho prvního ruční kamera a snaha být pečlivým pozorovatelem dění, z toho druhého učesaný děj a působivá hudba. Někdy obě složky existují v utěšené symbióze, jindy jakoby jedna podkopávala druhou – Bratři pak nejsou ani dostatečně sžíraví, ani dostatečně dojemní. Přesto jim nelze upřít solidní hloubku a řemeslnou dotaženost. A závěr je velice inteligentní a působivý.(7.2.2010)
AngelAngie
1) Neměla jsem nejmenší tušení, že je Connie Dánka... 2) Ulrich mě posadil na prdel už v Rodinné oslavě, takže jsem byla natěšená jako malé dítě 3) Suzanne Bier je jedna z nejlepších režisérek, které znám 4) Ten film je vtahující až to bolí a plný počet jsem mu neudělila pouze za kameru, jinak tleskám!(10.11.2009)
║Rozpočet $-miliónov║Tržby USA $389,220║Tržby Celosvetovo $489,706║(22.12.2008)
Shit
Stejně dobrý jako americkej remake.(29.9.2011)
Shushika
Kazdy dobry film vzbuyzuje rozporuplne reakce. Bratri nejsou vyjimkou. Podle me jeden z nej filmu festivalu ve Varech roc. 2005. Osobne mi to nepripadalo ani plytke (co hlubsiho jeste, nez pocit viny je?], ani sentimentalni, natoz smesne...naopak nebyvale civilni a jemne. Susanne Bier rulezzzz!(3.7.2005)
H34D
Zpočátku nenápadné a nevýrazné rodinné drama, ala ticho před bouří, se později pozvolna překlopí do ryze emocionální, ale stále velmi realistické roviny, ve které jen užasle a útrpně sledujeme dobře rozpracované charaktery, jak se vypořádávají s přetěžkou životní situací. Herci hrají velice přirozeně a dodávají svým postavám dosti reálné vyznění, avšak kamera, která svými rychlými pohyby a začerněnými okraji (!) měla nejspíš působit intenzivně, sugestivně a přiblížit divákovi pocit uvěřitelnosti, u mě dostahuje dokonce opačného efektu. Je naprosto neumělecká, místy až křečovitá, stahuje na sebe pozornost a já si občas připadal, jako kdybych se díval na amatérské domácí video. A to je dost špatné, protože tento film si právě zakládá na tom, abyste mu bezmezně věřili a prožívali jej... Je to na vás. 7/10(27.6.2009)
molotov
Nejemocionálnější film, co jsem ve Varech letos viděl. V žádném případě to není plytké a ani chvíli ne směšné.(6.7.2005)
castor
Místy hodně nepříjemná lekce přirozenosti.. Pokud jsem americké verzi (2009) vyčítal uhlazenost a absenci odvahy, tak tady je vše dávkované poměrně s rozvahou a hlavně pořádným realismem. Postdogmatický dánský zástupce představuje dva bratry, Michaela a Jannika. Ten poté, co je jeho milovaný bratr prohlášen během blízkovýchodní mise za mrtvého, dostává příležitost dokázat, že je schopen změnit se k lepšímu, a nebýt brán jen jako nezodpovědný rváč a vymetač barů. Chopí se role toho, jenž se musí o Michaelovu rodinu (sympatická manželka a dvě rozkošné dcerky) postarat. Takže občas něco přitluče.. anebo někoho políbí.. jenže válka si bere jen některé oběti. Ruční kamera je v permanentním pohybu, příznačné je i začernání okrajů, což diváka nutí soustředit se na to podstatné, co se děje ve středu plátna. Susanne Bier pumpuje do každé druhé scény výtečné nápady a od prvních záběrů skvostně buduje atmosféru. Divákovi nedává vydechnout ani herecká práce. Trojice hlavních představitelů naplno využívá výborný scénář, který jejich postavám vtisknul neuvěřitelný ranec přirozenosti. Asi každý bude znát hlavně dánskou krásku Connie Nielsen (Gladiátor), jejíž vnitřní síla je z plátna cítit. Pár chyb jsem přesto našel, hlavní byla ale v tom, že jsem remake viděl dřív, než originál a byl jsem do jisté míry ovlivněn tím, že mě máloco překvapilo!! Moje chyba..(17.11.2010)
akisha
Dost drásavé, naléhavé a ke konci výborná gradace děje. Parádní Ulrich Thomsen, skvělá Connie Nielsen a fajn pohodář Nikolaj Lie Kaas. Navíc scénář psal Anders Thomas Jensen, co víc si můžu přát!(18.11.2011)
Legas
Pěkně "ručkou" natočené home video, jehož největší slabinou je, že nemá žádný závěr. Super tragický film, v němž se na konci nikdo neoběsí, nikdo nikoho nezastřelí, ale ani se nikdo neponaučí, nic se nedá dopořádku. Film končí někde v půli děje, který šlo uzavřít, ale nestalo se tak. Bratři obsahují několik velmi silných momentů, ale také spoustu hluchých míst, kdy jsem se vysloveně nudil. Bonus navíc: pěkná hudba.(13.12.2006)
francis
Je lepší bejt živej, nebo umřít? Sakra, odpovědět na tuhle otázku někdy není tak jednoduchý, jak by se mohlo zdát.(7.12.2006)
Payushka
Realistický vzhled napomáhá především emocionálně vypjatým scénám. Budete zděšeni u brutálního zmlácení vojáka, budete cítit nenávist i soucit zároveň u vyšinutého maniakálního výstupu Thomsena, zamrazí vás při scéně švagra a švagrové, kteří jsou jen pár centimetrů od sebe a chtějí, ale také nechtějí se políbit. Takové "srdíčko" americké verzi, která je bohužel celkem zapomenutelná, chybělo. Po dánských Bratrech prostě nejde jen tak vypnout a tvářit se, že všechno je v pořádku.(26.2.2011)
Tomco
Tak s odstupom pár dní mažem "horúcohlavý" komentár útočiaci na komentár KevSpa (z ktorého sa mi, ale aj tak ešte stále chce grcať). Je to krásny film. Connie Nielsen ma odrovnala svojim prirodzeným hereckým výkonom a zvodnosťou - zahrala to proste vynikajúco a ešte stihla byť aj moc sexy. Aj tak ale absolutórium pre Nikolaja Lie Kaasa - výkon ešte o triedu strhujúcejší, ako ten Nielsenovej. K tomu silná látka, u mňa obrovská spokojnosť, dojatie a plnohodnotný zážitok. 100%(12.10.2008)
Slarque
Skandinávská kinematografie je v současnosti ve skvělé kondici a jedním z důkazů tohoto tvrzení je i tento vynikající film. Příběh obou bratrů zcela změní válka v Afghánistánu a Connie Nielsen, která se zmítá mezi nimi, takovouhle roli v Hollywoodu už dlouho (pokuď vůbec) nedostala. Ať už to beru jako zvláštní love story, či psychologické drama o následcích války, v každém případě je to prvotřídní kvalita.(8.7.2005)
Ant
Po takových nadšených ohlasech mě čekalo zklámání. Celý děj byl hrozně nezáživný a ani herci mě nijak zvlášť nezaujali(až na Connie Nielsen). Palec nahoru za vhodně zvolenou minimalistickou hudbu. Téma filmu je sice silné, ale dalo by se z něj vytřískat mnohem víc. Hollywoodskému remakeu se proto vůbec nebráním.(10.7.2009)
Ampi
Nenápadný, ale velmi kvalitní film, který vás přinutí přemyšlet o hodnotě lásky, cti, života svého i jiných. Možná je to povoláním, které mám a měl jsem v době zhlednutí tohoto film jsem se pokusil zamyslet, co bych dělal já? Dále herecké výkony dobré. Ani nejsem moc zvědavý na americký remake. Film jsem viděl Cinestaru Pardubice v rámci filmových láhůdek.(22.2.2008)
Gazy
Páni, Bratři mě překvapivě dosti uhranuli. Není to film, u kterého by si člověk od začátku do konce říkal jak je to celé geniální, nebo se podobně před obrazovkou rozplýval, to ne, ten film má prostě obrovskou vnitřní sílu, která přebíjí i některé nedostatky. Trochu mi vadilo použití ruční kamery, ale jinak už nemůžu vytknout prakticky nic. Naopak vyzdvihnout si zaslouží herecké výkony v čele s Ulrichem Thomsenem, který zvládá obě polohy své postavy s velkým přehledem. Jsem velice zvědav jak si s totuhle látkou poradí pánové v Americe.(1.6.2008)
Silence
Jeden z nejrealističtějších a nejpůsobivějších filmových zážitků.(24.10.2006)
| V kinech ČR od: | 27.04.2006 |
|---|