Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Horor
  • Dobrodružný

Oblíbené filmy (7)

Na samotě u lesa

Na samotě u lesa (1976)

Dokonalost. Dnešní scénáristi by se mohli učit ze staré školy. Naprosto přesně sedící dialogy, vtip a jakási neidentfikovatelná roztomilost je jesných pět hvězd. Hlášky z tohoto filmu používám téměř denně (a to dokonce i v běžném životě!). Kemr byl prostě geniální. Propojení s Cimrmanem je ve scénáři zřetelné a filmu to prospívá. VIDÍTE? NEKOUSNE!:-D

Klub rváčů

Klub rváčů (1999)

Už ve fenomenálním thrilleru Sedm Brad Pitt ukázal, že není tupý playboy, ale vynikající umělec. V tomhle snímku tomu nasadil korunu a zarazil do země všechny hlasy, které tvrdily, že je to jen hezounek hodící se do reklamy. Jeho projev je prostě geniální, přestože Norton hraje minimálně na stejné úrovni. Nic podobného v subžánru "nespavost a problémy s ní spojené" už nikdy nepřišlo a troufám si odhadovat, že ani nepřijde. Skvělý zážitek po každé projekci. Klobouček...

Braindead - Živí mrtví

Braindead - Živí mrtví (1992)

No jo, jak je to snadné, když se to umí. Jackson ve své rané fázi udělal radost nejednomu fandovi podobných filmů, jako je právě Braindead. Opravdová perla svého žánru, nadsazená, oddechová a vtipná. Podobný (ale stejně o mnoho slabší) pocit jsem zažil až o mnoho let později u Dawn of the dead. Jednoznačně pochvala. Docela bych si přál, aby po letech zkušeností v branži a po těch obřích projektech zkusil natočit dvojku:-)

Od soumraku do úsvitu

Od soumraku do úsvitu (1996)

Trefné a padnoucí jako kůl zaražený do vybledlého těla odporného upíra. Proč vyhazovat balíky peněz za nabubřelé efekty a trávit spoustu času s IT odborníky, když můžete vzít pár kamarádů, několik bas teplého mexického piva, kameru, dodávku superkřišťálově čistého černého humoru a vyrazit si pobavit se do pouště a bokem natočit prvotřídní podívanou. Způsob, jakým Rodriguez příběh zpracoval, je prostě geniální. Je to akční, zábavné, nadmíru vtipné, a hlavně nekompromisní. Nekompromisní vůči divákovi, kterého přibije do křesla a baví celou stopáž. Scénáristicky je to dokonalé, každá věta nebo část dialogu není jen pro vyplnění času, ale slouží pro královské pobavení. Clooneyho životní role, kdy mu nemůžete nefandit od začátku filmu s vyšinutým Tarantinem v zádech, který nejdříve střílí, a pak se teprve ptá. Do toho partička komiksově laděných pánů v čele se Savinim a Trejem. Tady se povedlo úplně všechno. "Co to tam bylo, cvoci?" - Vypadali tak? Takhle vypadaj cvoci? Byli to upíři. Cvoci nevybuchnou, když na ně svítí sluníčko, ať jsou sebecvokatější." Takhle vytříbený kousek už v rámci subžánru upírská gangsterka nepřijde. A ani nechci.

Vánoční prázdniny

Vánoční prázdniny (1989)

Nejlepší vánošní film, který nebyl dosud překonán. Spousta vtipných scén, parádní hudba a z celého filmu čiší optimismus. Chevy Chase v podstatě před Vánočními prázdninami ani po nich nenatočil nic kloudného, ale touhle rolí se stal alespoň pro mě nesmrtelným. Natočeno s lehkostí, režisér vsadil na jednoduchost, přímočarý příběh a hlavně na individuální herecké výkony. K tomu geniální český dabing (všichni víme který-neplést!). Jeden z mých nejoblíbenějších filmů, který vídám minimálně 2x ročně už dobrých 13 let a pořád mě baví.

Armáda temnot

Armáda temnot (1992)

Jo jo, tenhle film jsem jako kluk sjížděl na VHS dokola a dokola. A s každým shlédnutím to bylo lepší a lepší:-) Bruce Campbell přesně sedí na "vyvoleného", který však nemá nejmenší zájem být vyvolený. Jeho sarkasmus je odrazem celého filmu, který si kromě sebe samého dělá legraci z celého subžánru. Neřadil bych to úplně do trilogie Evil dead, protože předchozí dva díly nemají s komedií až tolik společného, ale Armáda temnot určitě. Oproti kOCOUROVI bych já tvrdil, že tohle je vrchol celé trilogie:-)