Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Poslední recenze (24)

plakát

Rango (2011) 

Na zpomalenej let v terárku při instrumentální Ave Maria mi nestačí horní mez stupnice. Jinak se mi to ale moc nelíbilo, hlavně postavy jsou takový divně odtažitý, samý "realisticky" vyvedený hlodavci atp. - jak kdyby Švankmajera pustili dělat zvířecí animák. Ještě že tam je aspoň ta oranžová rybka. Výtvarně, animačně pětihvězdičkový (občas teď v pátek koukam na pořad Mistři českého animovaného filmu - ty by asi koukali) ale zbylý fluidum ať už westernový, nebo předevšim to nedětský mi přijde, že má takovou divnou pachuť.

plakát

Srbský film (2010) 

Kdybych byl mladší, napsal bych, že Srbský film je totální šit a ten, kdo ho natočil je vypatlanej kretén a hotovo – z nějakého úhlu pohledu to tak určitě je, ale na stejnou věc často bývá víc úhlů pohledu a mě teď bude zajímat jiný. Nedávno jsem zaslechl, že podle Alfonse Muchy by umění mělo být hlavně o kráse. S pojmem „umění“ se člověk často setkává jako s něčím, co by asi mělo mít objektivní váhu – „odborníci teď určí, jestli má dílo uměleckou hodnotu“. Ani s názorem Muchy ani s objektivizací umění nesouhlasim. Pojem „umění“ mi dlouho docela vadil a přišel zbytečný - něco je považováno za vznešené umění a to ostatní je brak a kýč - nevěřim, že ta hodnota jde určit objektivně. Pro někoho je něco velké umění a pro mě to přitom nemá žádnou cenu – a co je pravda, kdo jí má? a je v takovém případě vůbec pravda jen jedna? těžko. Zároveň mi ale přišlo, že něco jako „umění“ by existovat mohlo a možná mělo. Co by to ale mělo být? A co když by umění byl umělý výtvor, který člověka dělá lepším? - kultivuje jeho přirozenost, bližší (asi) k animalitě, k sobecké a zbytečné agresi, bezohlednosti, lenosti, snaze jít za vlastním přepychem přes poškozování životů jiných atd. Pak by ten pojem měl asi cenu, a v lidské společnosti možná docela velkou. Jenže každý člověk je jiný, má jinou historii, povahu atd. - co někoho ovlivní pozitivně, jiného může ovlivnit negativně – proto by takové „umění“ muselo být subjektivní. Stejný výtvor by pak opravdu pro někoho byl uměním a pro jiného bezcenou trapárnou. Mohlo by pak být umění jen o kráse? - podle mě ne, i když to není příjemné. Muselo by být složené z krásy (cca dobra) proto, aby se jí člověk naučil poznávat a i z ošklivosti (cca zla) pro to samé a navíc proto, aby člověk poznal, že krása je lepší a pochopil jak snadno může být zničená/nepřítomná – a to často jen kvůli něčemu, co je možné nazvat „nízkost“. Krása a ošklivost by tedy byla také subjektivní (minimálně do určité míry). Myslim, že díky médiím už jsem viděl hodně „ošklivosti“ - reálné i fiktivní, viděl jsem záběry z koncentračních táborů, masové hroby, vraždy, mučení, popravy – a teď jsem viděl i Srbský film. Podle úvahy, kterou jsem nastínil by pro mě tenhle film musel být jednoznačně uměním, a tím i něčím, co má vysokou cenu. Ta představa se mi sice dost příčí, ale zatím v té úvaze nevidím chybu. Dal bych potom 4*, ale vůbec se mi nechce.

plakát

Vítejte v KLDR! (2008) 

Nějak jsem nepochopil ty nenávistný útoky o bandě buranů a debilů na zájezdu - daleko víc na mě takhle působí tyhle komentáře, než ty výletníci. Mně to přijde jako zajímavej dokument a myslim, že nabízí to, co dokumenty nabízí - nějakej časoprostorovej výsek reality, pozorovaný z určitýho úhlu pohledu. Osobně mě tam kromě skeletu stavby hotelu Rugyong nejvíc zaujalo to fluidum totalitní kultury - pomníky, propagandistický plakáty, sbory zpívajících dětí a ta hudba! (připomínající konce filmů z Jackie Chanem) - že tam tohle "žije"/je aktivní a neni to jen v nějaký knížce o historii - je to možný autenticky vnímat (jako nějaká výprava z budoucnosti ála "Zabil jsem Einsteina, pánové!"). Zaujaly mě i ty výjevy jako "čistě náhodou je tady sbor" (zpívající něco jako "Ó náš velký Kim Čong-Ile"), v knihovně jen dva vojáci, protože normální lidi se přece připravujou na den volna; rozhovor se studentama, který kladou zahraničním turistům snad všichni otázku "jak se vám líbí zdejší počasí" a jako jeden z vrcholů vnímam akci s povinnou úklonou před sochou Kim Ir-Sena a to, že problémy by odnesly hlavně průvodci. To všechno mi navíc nebrání v úvaze, že (pravděpodobně) jde o jedno z míst světa, kde se to vlivem pár lidí, co se dostali k moci a drží se tam nějak nepovedlo a lidi se tam (pravděpodobně) nemají "moc dobře", i když by mohli - což je škoda a smutný. Je mi celkem jedno, jestli to někomu přijde jako moc banální úvaha nebo to považuje za zbytečnej přínos - mně to na jeden malej dokumentární film přijde docela dobrý. a Lá la lá la Kim Čong ÍÍÍL..... :)

Poslední hodnocení (390)

Chappie (2015)

13.03.2015

Bod zlomu (1991)

16.02.2015

Velká šestka (2014)

27.01.2015

Renoir (2012)

02.04.2013

Spring Breakers (2012)

02.04.2013

Smrtonosná past: Opět v akci (2013)

02.04.2013

Gangster Squad – Lovci mafie (2013)

02.04.2013

Jack Reacher: Poslední výstřel (2012)

02.04.2013

Pí a jeho život (2012)

02.04.2013

Reklama