Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Akční
  • Animovaný

Oblíbení režiséři (10)

Václav Vorlíček

Jakmile se dal dohromady s Macourkem, byla to vždy výborná podívaná. Václav Vorlíček se narodil v Praze 3. června 1930 a zejména v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století, přinesl našemu filmu nenapodobitelné skvosty.

Vittorio De Sica

MANŽELSTVÍ PO ITALSKU, VČERA, DNES A ZÍTRA, HON NA LIŠKU, herecké role v trilogii CHLÉB, LÁSKA ..... a další a nemám co dodat. Jeden z nejlepších režisérů italské komedie se narodil 7. července 1902 v italské Sóně. Dětství, poté prožil v Neapoli. Začínal jako úředník, ale vztah k filmu pro něj byl silnější. Za což můžeme dnes být rádi.

Mario Monicelli

Další z vynikajících italských režisérů Mario Monicelli, se narodil 15. května 1915 ve Viareggiu. Vystudoval filozofickou fakultu a již v době studií koketoval s filmem. Jeho snímky VELKÁ VÁLKA, BOCCACIO '70, CASANOVA '70, MARKÝZ DEL GRILLO, trilogie MOJI PŘÁTELÉ a další a další snímky patří k tomu nejlepšímu, co nám kdy italská komedie mohla poskytnout. Zemřel 29. listopadu 2010.

Sergio Martino

Sergio Martino se narodil 19. července 1938 a jeho dědečkem byl italský režisér Gennaro Righelli. Sergio byl velice plodný režisér a zkusil snad všechny žánry. Jeho snímky a zejména komedie jsou výborné. Mezi režisérské skvosty, ho ale zajisté řadí jeho giallo snímky.

Luigi Comencini

Byl jedním z těch co dávali příležitosti začínajícím hercům jako byli Gassman, Mastroianni či Tognazzi, kteří se později stali ikonami italského filmu. Comenciniho charakterizuje výrok římského starosty Waltera Veltroniho, který popsal Comenciniho po jeho smrti jako jednoho z velkých a nezapomenutelných režisérů v dějinách filmu a na jeho adresu uvedl : „Milovali jsme ho, víc než cokoli jiného, pro jeho jemný, intenzivní pohled na svět dětství".

Neri Parenti

Mistr bláznivých italských komedií. Tam kde ho Villaggio neměl, to prostě nebylo ono. Neri Parenti se narodil ve Florencii 26.4.1950. Vystudoval politologii a u filmu začal jako žák režiséra Pasquala Festa Campanileho (28.7.1927-25.2.1986). Byl jeho pomocníkem u všech filmů v období let 1972-1979. V roce 1979 Parenti uvádí svoji první komedii JOHN TRAVOLTO... DA UN INSOLITO DESTINO (ironická imitace HOREČKY SOBOTNÍ NOCI). Poté již začíná dlouhodobá spolupráce s Paolem Villaggiem.

Ladislav Smoljak

Mezi mojí desítkou nemůže samozřejmě chybět mistr inteligentního humoru.

Sergio Corbucci

Známý byl Sergio Corbucci tím, že v akčních scénách svých filmů používal „ruční kameru". A kdo by neznal snímky jako SUDÁ A LICHÁ, ZLOČIN A LA NEAPOL či western DJANGO. Sergio Corbucci se narodil v Římě 6. prosince 1927. Vystudoval ekonomii a obchod a po dokončení vysokoškolského studia pracoval jako filmový novinář. Psal také jako kritik do deníku americké vojenské správy Stars and Stripes. Sergio Corbucci zemřel v rodném Římě 1.prosince 1990 (některé prameny uvádějí 2.12.) v nedožitých 63 letech na srdeční infarkt.