foto

Ladislav Smoljak

  • nar. 9.12.1931
    Praha, Československo
  • zem. 6.6.2010 (78 let)
    Kladno, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Český "Albert Einstein" se narodil 9. prosince 1931 v Praze. Tento filmový a divadelní režisér, scénárista a herec složil maturitu v roce 1952, téhož roku se také neúspěšně hlásil na DAMU, obor režie. Byl ovšem přijat na Vysokou školu pedagogickou obor matematika- fyzika, kterou v roce 1957 opustil s titulem promovaný pedagog. V následujících několika letech se věnoval učitelskému zaměstnání v různých vzdělávacích institucích.

Působil také jako publicista a externí recenzent pro časopisy Kultura a Kulturní tvorba a kulturní recenzent časopisu Mladý svět. V tomto období, přesně roku 1966 zakládá se svým kamarádem Zdeňkem Svěrákem a Jiřím Šebánkem Divadlo Járy Cimrmana. Dnes již legendární a ve střední Evropě ojedinělé přes 40 let působící autorské divadlo, objevuje pro český národ génia, kterému by se mohl vyrovnat snad jedině Leonardo da Vinci a to ještě těžko – Járu Cimrmana. Dnes připravují se svým souborem již patnáctou hru, která bude podle jejich slov poslední.

Smoljak se poprvé před televizní kamerou jako herec objevil v roce 1968 ve filmu Zločin v šantánu a o dva roky později 1970 Pane vy jste vdova. Poté už přišly na svět filmy, na kterých se sám podílel většinou jako režisér a scénárista společně se Svěrákem. 1974 Jáchyme hod ho do stroje, 1976 Marečku podejte mi pero a Na samotě u lesa, 1978 komedie o stěhování Kulový blesk, 1980 film o natáčení muzikálu Trhák a komedie Vrchní prchni. U těchto filmu působil většinou jako asistent režiséra, protože mu režim nedovolil se na filmech plně podílet. Ovšem tři filmy s cimrmanovskou tématikou 1983 Jára Cimrman ležící spící, 1984 Rozpuštěný a vypuštění, kvůli kterému se dostal do menší rozepře se Zdeňkem Svěrákem, když ho neobsadil do hlavní role a 1987 Nejistá sezona. V menších rolích se také objevuje ve všech filmech Zdenka Svěráka.

Ladislav Smoljak je držitelem ceny Dřevený Andrej za roli MacHeat, ve hře V. Havla Žebrácká opera.

- "srstek" -

Scenáristická filmografie

2010 České nebe: Cimrmanův dramatický kšaft (divadelní záznam) - divadelní hra
2006 Cimrman v říši hudby (divadelní záznam) - divadelní hra
Dlouhý, široký a krátkozraký (divadelní záznam) - divadelní hra
2004 Afrika aneb Češi mezi lidožravci (divadelní záznam) - divadelní hra
2001 Švestka (divadelní záznam) - divadelní hra
1997 Akt (divadelní záznam) - divadelní hra
Blaník (divadelní záznam) - divadelní hra
Hospoda Na mýtince (divadelní záznam) - divadelní hra
Němý Bobeš aneb Český Tarzan (divadelní záznam) - divadelní hra
Vražda v salónním coupé (divadelní záznam) - divadelní hra
Vyšetřování ztráty třídní knihy (divadelní záznam) - divadelní hra
Záskok (divadelní záznam) - divadelní hra
1990 Tvrdý chleba (TV film)
1987 Nejistá sezóna
1986 Přepadení (TV film)
1984 Rozpuštěný a vypuštěný - scénář, divadelní hra
1983 Inzerát (TV film)
Jára Cimrman ležící, spící
1980 Trhák
1978 Kulový blesk
1976 „Marečku, podejte mi pero!“
Na samotě u lesa
1974 Jáchyme, hoď ho do stroje!

Režijní filmografie

2010 České nebe: Cimrmanův dramatický kšaft (divadelní záznam)
2007 40 let Divadla Járy Cimrmana aneb Ze hry do hry (divadelní záznam)
2006 Cimrman v říši hudby (divadelní záznam)
Dlouhý, široký a krátkozraký (divadelní záznam)
Dobytí severního pólu (divadelní záznam)
2004 Afrika aneb Češi mezi lidožravci (divadelní záznam)
2001 Švestka (divadelní záznam)
2000 Hymna aneb Urfidlovačka (divadelní záznam)
Víkend s Krauzovou (divadelní záznam)
1997 Akt (divadelní záznam)
Blaník (divadelní záznam)
Hospoda Na mýtince (divadelní záznam)
Lijavec (divadelní záznam)
Němý Bobeš aneb Český Tarzan (divadelní záznam)
Posel z Liptákova (divadelní záznam)
Vražda v salónním coupé (divadelní záznam)
Vyšetřování ztráty třídní knihy (divadelní záznam)
Záskok (divadelní záznam)
1996 Dvě z policejní brašny (TV film)
1992 Ať ten kůň mlčí! (TV film)
Osvětová přednáška v Suché Vrbici (TV film)
1991 Pražský student (TV seriál)
1990 Motýl na anténě (TV film)
Tvrdý chleba (TV film)
1987 Nejistá sezóna
1984 Rozpuštěný a vypuštěný
1983 Inzerát (TV film)
Jára Cimrman ležící, spící
1980 Vrchní, prchni
1978 Kulový blesk
1976 Dveře (TV film)
1959 Ukradený měsíc (divadelní záznam)

Dokumentární

2011 Inventura Febia - Jiří Suchý a Jiří Menzel (TV film)
2000 Záskok aneb Cimrman v Národním divadle (TV film)

TV pořady

1993 GEN - Galerie elity národa (TV pořad)
1989 Svobodné divadlo (TV pořad)
1988 Hodina zpěvu (TV pořad)
Veselé příhody z natáčení (TV pořad)

Herecká filmografie

2010 České nebe: Cimrmanův dramatický kšaft (divadelní záznam)
2007 40 let Divadla Járy Cimrmana aneb Ze hry do hry (divadelní záznam)
2006 Cimrman v říši hudby (divadelní záznam)
Dobytí severního pólu (divadelní záznam)
Vratné lahve
2001 Švestka (divadelní záznam)
2000 Hymna aneb Urfidlovačka (divadelní záznam)
Tři příležitosti k smíchu (TV film)
1997 Akt (divadelní záznam)
Blaník (divadelní záznam)
Hospoda Na mýtince (divadelní záznam)
Němý Bobeš aneb Český Tarzan (divadelní záznam)
Posel z Liptákova (divadelní záznam)
Vražda v salónním coupé (divadelní záznam)
Vyšetřování ztráty třídní knihy (divadelní záznam)
1996 Kolja
1994 Akumulátor 1
1993 Nesmrtelná teta
1991 Cimrman sobě (TV film)
Pražský student (TV seriál)
1990 Wette, Die (TV film)
1987 Nejistá sezóna
1984 Co je vám, doktore?
Rozpuštěný a vypuštěný
1983 Jára Cimrman ležící, spící
Svatební cesta do Jiljí (TV film)
1981 Loutka, přítel člověka
1980 Trhák
Vrchní, prchni
1978 Kulový blesk
1976 „Marečku, podejte mi pero!“
Na samotě u lesa
To byla svatba, strýčku! (TV film)
1974 Jáchyme, hoď ho do stroje!
1972 Homolka a tobolka
1970 „Pane, vy jste vdova!“
1968 Zločin v šantánu

Dokumentární

2011 Legendy: Tajemství Ladislava Smoljaka (TV film) - a.z.
Příběhy slavných: Všeuměl (TV film) - a.z.
2010 Český mír
Komici na jedničku (TV seriál)
2009 Jiří z Poděbrad (TV film)
2008 Anatomie gagu (studentský film)
Toulky s Ladislavem Smoljakem (TV seriál)
2007 Občan Havel
2006 Svoboda pod bodem mrazu aneb Perpetuum mobile Eskymo Welzl (TV film)
Zdeněk Podskalský - bonviván i skeptik (TV film)
2005 Jára Cimrman (TV film)
2004 Tatínek
2003 Hudební toulky s Ladislavem Smoljakem (TV seriál)
2002 Příběhy slavných (TV seriál)
2000 Záskok aneb Cimrman v Národním divadle (TV film)
1996 A znovu Žebrácká opera

TV pořady

2010 Zas je tady silvestr (TV pořad) - a.z.
2008 TOP STAR magazín (TV pořad)
2007 Život je kabaret (TV pořad)
2002 Tváře českého filmu (TV pořad)
2000 Krásný ztráty (TV pořad)
P.F. (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
Prima jízda (TV pořad)
1997 Cimrmani (TV pořad)
Úsměvy (TV pořad)
1990 Hovory H ještě po dvaceti letech (TV pořad)
1988 Veselé příhody z natáčení (TV pořad)
1975 Kabaret U dobré pohody (TV pořad)
1974 Ráčte vstúpiť (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(4 056)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace