Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Krimi
  • Drama
  • Komedie
  • Pohádka
  • Dobrodružný

Recenze (519)

plakát

Atomic Age (2012) 

Můj první film půjčený na alza.cz (před nákupem dvd, jsem se chtěla podívat, co to je). Inu (naštěstí pro mě jsem tak učinila, jednalo by se o zbytečně vyhozený peníze na amazon.fr), tak to prostě vypadá, když se tuhle road-movie dvou kamarádů (per pedes) rozhodne sledovat někdo, komu není vůbec určená. Pozitivum: Niels Schneider v rolích, kde si na nic nehraje, bývá obvykle dobrej, tady byl rovněž, tak aspoň to jsem dokázala ocenit...

plakát

Augustus, první císař římský (2003) (TV film) 

Je to tak na 2.5, mám pocit, že mohl Augustus vykládát Julince ještě tu o Popelce a pak by to bylo dokonalý... Ale vážně, když vezmu, že to bylo viděno z pohledu Octaviana, tak to zas tak velký nesmysl nebyl. Z hlediska faktů to vyšlo s Římem tak plus mínus stejně (sice vůbec nechápu, co to na začátku nacvičovali s tím Pompeiem ale jinak budiž, blbiny jsou totiž obsaženy v obou), z hlediska zábavnosti a pohledu na každodenní život to vyhrál Řím na celé čáře. Taky samotný Octavianus Augustus byl rozhodně podstatně reálněji vylíčen tam. Ani hezká tvář ve druhé sérii totiž nemohla zakrýt jeho studené srdce a jaký byl neřád :-). Ale zase třeba Atii bych spíše věřila zdejšímu podání. Na to, aby člověk uvěřil všemu ostatnímu, na mě bylo příliš mnoho ušlechtilýho jednání (...aquadukty a Řím z mramoru a vůbec...). Takový příliš černobílý na to, aby to bylo reálný. Ale, jak už jsem napsala na úvod, byl to Augustův pohled na věc. Tak snad si ještě prohlídnu nějakou Kleopatru, pak to všechno sprůměruji nebo spíše vypočtu medián a dostanu z toho, jak to asi skutečně mohlo být. :-))

plakát

Barbaři (2020) (seriál) 

Pro cheruského prince Hermanna nebo chcete-li Gaia Iulia Arminia mám odjakživa slabost. Takže nebýt nesmyslů typu, že jezdecký meč znamenal povýšení do šlechtického stavu, dala jsem za příběh mladíka uvízlého mezi dvěma světy i pět hvězdiček. Germáni mluví německy, Římané latinsky a byť jsem z mého oblíbeného jazyka ostudně postřehla pouze notoricky profláknutá slova jako semper, genua, hodie a lupus/lupa a sem tam nějaký sloveso jako putavi, dodalo to i tak seriálu lesku a mě touhu zhlédnout to celé naráz. Škoda, že jsme se nedočkali dalších osudů Ariho/Arminia a památné Augustovy věty, když se dozvěděl o porážce římských legií v Teutoburském lese, když už jsme se v jednom z dílů dozvěděli, jak málo stačilo, aby k ní vůbec nedošlo. Tak málo jako u všech ostatních dějinných milníků, např. bitvy u Actia. Ale historickým seriálům z produkce Netflixu hodlám rozhodně i dále věnovat pozornost.

plakát

Bathory (2008) 

Film už jsem viděla cca potřetí (první zhlédnutí před lety v kině, byť do něj jinak příliš nechodím). Samotná myšlenka filmu nebyla špatná a spousta věcí, jež nám byla předložena, se mohla stát právě tak, jak v něm bylo naznačeno. Přesto si neumím představit, jak dlouhé by musely být prsty palatína Thurza, aby bez Habsburkova přispění dokázal odstranit Erszebet (Alžbětu) z cesty. A putička Czorbová jako hlavní intrikánka a travička taky nebyla tím pravým ořechovým. A o Carravagiovi ani nemluvě, jak by se, proboha, dostal do uherského zajetí? Kde by to do jeho života chtěli vměstnat? Navíc jako spousta spolukomentátorů ani já nevím, jaký že žánr přesně film měl být. Snad historická komedie s hororovými prvky? Historický film s prvky komedie? Každopádně Polívka s Mádlem byli děs běs, Lucie Vondráčková standard (takže taky děs běs) ale manželská dvojice Bathory - Nadasdy (Anna Friel a Vincent Regan) tyhle nectnosti vyrovnala, takže jsem filmu po třetím zhlédnutí, zralé úvaze a zhlédnutí jeho konkurenta přidala hvězdičku, ač naprosto souhlasím s hodnocením verbalovým (napsaným u konkurenta). A co se týče závěrečné věty palatina Thurza adresované faráři Ponicenovi, když přijde ohlásit Alžbětinu smrt (myslím, že ve skutečnosti byl Ponicenus katolík a ne protestant jako ve filmu) ohledně svých citů k ní, tak to by teda nikoho ani ve snu nenapadlo ... ;-))

plakát

Ben Hur (2010) (TV film) 

Skončila pro ten den olympiáda, a proto vyvstala otázka, co bychom jako mohli dělat... A tak jsme se podívali na tohle. Nebyla to úplná katastrofa a hlavní hrdina se fakt snažil, ač mi čímsi připomínal Brada Pitta, ale Gaius Antonius se fakt těžko mohl stát nástupcem Pontia Piláta V Judeji v roce 30 po Kr.... No, nic, šanci pro druhý díl to ale dostane.

plakát

Ben Hur (1959) 

Ta čtvrtá hvězdička je za hudbu Miklóse Rózsy. A jednu jsem snímku dala vzhledem k tomu, že je technicky téměř dokonalý. Tady bych ale skončila s klady filmu, protože... Narozdíl od Quo vadis, na němž si to MGM nazkoušelo, možná použilo i některé interiéry nebo exteriéry, dokonce zcela jistě obsadilo i některé herce (tedy spíše herečky, při Ben Hurově pobytu v Říme se tam totiž mihla Eunice), mě příběh židovského knížete Ben Hura vůbec nechytl, což je asi chyba předlohy, ale dobrý film (s jedenácti Oskary...), by měl umět zahladit i takové věci...Byly tam sice některé silné momenty, ale celkově se příběh až neskutečně vlekl, tudíž mě nudil a závěr jsem málem vůbec nedokoukala. Oproti Quo vadis, i tomu polskýmu, nějak mnoho zázraků - ten Ben Hur jako Žid v senátorské tóze byl jedním z nich...Heston, jo dobrý herecký výkon, ale mě upoutat a na takřka čtyři hodiny ke compu připoutat, prostě nedokázal a ty lidi, co to kdysi museli sledovat v kině, opravdu upřímně lituju. Závod kvadrig, moc fajn, ale moc dlouhý a Ježíšův příběh by to celé vhodně doplnil (to prolínání s příběhem knížete Judy mně naopak přišlo hezký), kdyby např. ten závěr nebyl až tak přehnaně hollywoodský (to musí stačit, ať neudělám spoiler).

plakát

Bible - Starý zákon: Jákob (1994) (TV film) 

Opět celkem věrně natočeno dle Bible, jenže Jákob se tak nějak, stejně jako Mojžíš, moc vlekl (chyběly zvraty jako např. v Josefovi) a snad ničím mě nezaujal (krom toho, že už zas tam byl Sean Bean jako Ezau, jsa poslední dobou taky téměř ve všem).

plakát

Bible - Starý zákon: Josef (1995) (TV film) 

V tomhle dílu o Josefovi jsem (mimo jiného) přišla na to, že ti, z nichž se podle legend (myšleno Bible) zrodil izraelský národ byli pěkný mrchy - myslím tím Jákobovy syny... Vyvraždí půl města, využijí přitom jisté indispozice obránců města ale Jákob jim jen řekne tytyty, zachovali jste se špatně, ale musíme odejít, aby se proti nám nespojili přátelé města, kde jsme vraždili a nedali nám, co proto, jak si zasloužíme. Kde je pak nějaká spravedlnost? No, hlavně, že jsou vyvolený národ. Ti bratři se mi furt neskutečně pletli, podle obličeje jsem je nikdy (s výjimkou Rácheliných synů Josefa a Benjamina, kteří ovšem nebyli mrchy :-)) nepoznala. Hezky natočený, hlavně jsem spokojená s částí, jež se odehrává v Egyptě a (u mě dost nezvykle) s krásnou hudbou...

plakát

Bible - Starý zákon: Mojžíš (1995) (TV film) 

Pokračuju hodnocením dalšího dílu série...Mojžíš mě zaujal, minimálně tím, že se v něm sešli představitelé detektivů Agathy Christie - David Suchet a Geraldine McEvan (tedy Poirot a slečna Marplová) jako sourozenci Mojžíše. Kingsley se mi tak nějak pro tu roli nehodil, byl lepší jako Potifar v Josefovi, zvlášť jako mladý Mojžíš byl teda šílený. Totéž platí i pro Merenptaha (Christopher Lee - vůbec jsem ho nepoznala až z titulků), kde jsem měla problém s věkem (ono to celkově se vším podle Bible je po stránce času trochu uletěné). Nechci se teď nikoho dotknout, ale buď znali v dřívějších letech recept na dlouhověkost nebo počítali jarní, letní, zimní a podzimní narozeniny a nebo je třeba brát Starý zákon jen jako jedno velké podobenství. Docela mě pobavilo, jak měli natřít dveře krví beránka, aby Bůh poznal, že to jsou dveře Hebrejů... (dost zbytečný u Boha Vševědoucího a Všemohoucího). No, za nic z toho nemohou filmaři. Ty trápení a rozepře na cestě z Egypta byly napopak natočeny celkem vkusně, v některém ze zpracování (možná v Deseti přikázáních), to bylo natočeno tak drasticky, že jsem musela utéci. Příjemné setkání s konečně ryze kladnou ženskou postavou - Siphora, která chápe Mojžíšovo poslání... A znalci Starého zákona by mi snad odpověděli, zda se už nikdy víc nepotkali poté, co se Mojžíš vrátil do Egypta, aby vyvedl svůj lid?

plakát

Biblické příběhy: Abrahám (1993) (TV film) 

Celá série se tak nějak pohybuje na pomezí mezi 3 a 4 hvězdičkama. Na čtyři jsou ty lepší (Abrahám, Josef, David, Ester) o málo více než třemi pak hodnotím dva díly (Jákob a Mojžíš), zbytek (Samson a Dalila,Šalamoun, Jeremiáš) je na čistokrevné tři. Vida a pak, že nesleduju fantasy... ;-) Abrahám byl natočen hezky a věrně dle Bible, provázela ho nádherná hudba Ennia Morriconeho, a líbil se mi i samotný příběh (jako jeden z mála, jež vycházejí ze Starého zákona), až na to, že jsem seznala, že Sára byla žárlivá stará rašple... A Agar nebo Hagar vyhnala celkem nespravedlivě... Pěkně se zde, během příběhu i na samotném na konci ukázalo, že Bůh měl (zase jednou mnohem) víc rozumu než ostatní...