Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dokumentární
  • Krimi

Deníček (14)

1st Annual Platinum Screen Awards

2011 Platinum Screen Awards

 

Best Actor in a Leading Role

Ryan Gosling (Drive)

 

Best Actor in a Supporting Role

George Clooney (The Ides Of March)

 

Best Actress in a Leading Role

Tilda Swinton (We Need to Talk About Kevin

 

Best Actress in a Supporting Role

Viola Davis (The Help

 

Best Cinematography, Cut & Visual Design

Newton Thomas Sigel (Drive

 

Best Costume Design and Makeup

Eiko Ishioka; N. Skarlatos, A. Chartier & A. Morot (Immortals

 

Best Art Direction

Rick Carter, Lee Sandales (War Horse)

 

Best Original Score

Henry Jackman (Winnie the Pooh

 

Best Original Song

-unawarded-

 

Best Adapted Screenplay

John Logan (Hugo)

 

Best Original Screenplay

Brit Marling, Mike Cahill (Another Earth

 

Best Direction

Nicolas Winding Refn (Drive)


Best Picture

Drive 

1st Annual Platinum Screen Awards

Šťastný čínský nový rok!

恭喜发财,万事如意,身体健康,阖家欢乐。龙年快乐 ! 

Šťastný čínský nový rok!

Uděleno 500. hodnocení

Po více než 5 letech od registrace jsem konečně dosáhl plnohodnotného členství na ČSFD! Chvíli to trvalo, než jsem požadovaný počet hodnocení udělil, ale když jsem nechtěl hodnotit filmy zpětně, nějaký rok si to muset vybralo. Na každý pád děkuji správcům databáze a přeji sobě i jim vše dobré nejen do roku 2012, ale i do všech následujících.

Golden Globe Awards

Taky tak strašně zbožňujete skutečnost, že nominace a ceny dostávají snímky, které vlastně skoro nikdo neviděl? Hlavně Zlaté glóby už mají v podstatě jen marketingový význam pro producenty. Tuhle degradaci sami hlasující novináři umocňují tím, že kašlou na snímky uvedené v průběhu roku a ve zběsilé honbě za novinkami protěžují snímky, které mají ještě v živé paměti ze speciálních projekcí. Stojí za to tyhle ceny vůbec sledovat?

Golden Globe Awards

O lidských právech

Často slýcháváme o porušování lidských práv v dnešním světě. Chápeme ale co se vlastně za frází "porušovat lidská práva" skrývá?

 

Zásadním problémem u lidských práv zůstává fakt, že jsou obtížně definovatelná. Z lingvistického hlediska je můžeme chápat jako práva lidí, která vyplývají z jejich lidské podstaty. Právní pohled se příliš neliší. Dalo by se říci, že se jedná o práva, která si lidé nárokují. Ani jeden přístup nám ale oblast nijak uchopitelně nevymezuje, protože nijak nezužuje interval hodnot mezi nulou a vším.

 

Pochopitelně nejsem prvním, kdo se nad tímto problémem zamyslel. Aby byla lidská práva právně definována, byla v prosinci 1948 přijata Všeobecná deklarace lidských práv. Jejích 30 článků dalo lidským právům konkrétnější podobu. Znamená to však, že když použijeme sousloví "lidská práva," myslíme vždy totéž, co vyjmenovala Všeobecná deklarace lidských práv?

 

Právě proto, že lidská práva bývají nejčastěji zmiňována v kontextu mezinárodní politiky, bývají využívána často v politickém smyslu. Zkrátka je stále více cítit vazba mezi lidskými právy a demokracií, přesněji řečeno demokratismem. Právě posun významu "lidská práva" k pojmu "politická lidská práva" mne mrzí nejvíce. De facto tak došlo ke zúžení pojmu lidská práva jen na poltickou část lidských práv, přičemž jsou to podle mého názoru především společenská práva, která tvoří jejich stěžejní část.

 

Spojené státy s nebývalou kritikou a téměř s posměchem přijaly v roce 2010 zprávu na stav lidských práv v jejich zemi, kterou vydala Informační kancelář Státní rady Čínské lidové republiky (国务院新闻办公室) . Předesílám, že zde nechci nijak hájit čínskou stranu v oblasti lidských práv. Tato zpráva možná vznikla jako určitý druh politické odvety, přesto nabízí podrobné informace o stavu lidských práv ve Spojených státech, byť tendenčním tónem. Spojené státy pochopitelně do určité míry porušují lidská práva. Dle uváděných informací je do určité míry porušován např. čl. 3 (každý má právo na život, svobodu a osobní bezpečnost), čl. 23 (každý má nárok na stejný plat za stejnou práci a každý pracující má právo na spravedlivou a uspokojivou odměnu) či čl. 25 (každý má právo na takovou životní úroveň, která by byla s to zajistit jeho zdraví a blahobyt i zdraví a blahobyt jeho rodiny, počítajíc v to zejména výživu, šatstvo, byt a lékařskou péči, jakož i nezbytná sociální opatření). Zmiňovány jsou i další známé problémy, a sice kriminalita, situace ve věznicích, relativní chudoba atd.

 

Myšlenka, kterou chci vyjádřit, je následující: na Zemi jsou v podstatě, až na pár výjimek, do různé míry všude porušována lidská práva. Ani Česká republika  na 100 % neplní všech 30 článků. Demokracie nemusí být zárukou dodržování všech lidských práv. Důležité je vnímat lidská práva v celém širokém rozsahu, neomezovat se pouze na jejich politickou část. Bylo by nanejvýš tragické, kdyby se z nich stal pouze vyprázdněný politický termín. Nemluvme nadále o lidských právech obecně, ale o jednotlivých bodech konkrétně. A nebuďme pokrytci. Problém lidských práv je zkrátka celosvětový. Tím, že americká strana odmítá závěry čínské strany, to je jako by říkala, že bílý kůň není kůň (白馬非馬). To, že někdo na nepříjemný problém upozorní, není chyba. Je to přeci impuls k tomu věc vyřešit. Jak věděli staročínští filosofové: se státem, jehož panovník není schopen přijmout kritiku, to půjde s kopce. Proto buďme přístupní kritice a především: bojujme za lidská práva i tady u nás.

O lidských právech

Academy Award for Best Picture

Cena za nejlepší snímek v mém chápání oceňuje film, který je nejlepší po všech jeho stránkách. V tomto ohledu mám subjektivně dost ulehčenou situaci, protože takové hodnocení je mým běžným základem pro udělování hvězdiček. Toto hodnocení v sobě zahrnuje filmové i technické prvky (v poměru 50:50) a jeho výstupem je číselné skóre. Stačilo se tedy již jen podívat, který z nominovaných nejvyššího skóre dosáhl. Na pátém místě skončil film 127 Hours (79 %), o příčku výše se umístil snímek True Grit (81 %). Třetí místo získal technicky nejdokonaleji natočený snímek roku The King's Speech (84 %), který těsně zaostal za filmem Black Swan (85 %). A konečně nejvyšší ocenění a nejvyšší skóre získal... Nolanův trhák Inception (89 %), který je pro mne po celkové stránce nejlepším snímkem ze všech nominovaných, byť v jednotlivých kategoriích na špičku vždy nedosáhl. Kdybych však nebyl omezen nominacemi, udělil bych první místo snímku Blue Valentine, který doposud jako jediný film z roku 2010 překonal hranici 90 % a získal plné hodnocení 5*.

Academy Award for Best Picture

Academy Award for Best Director

Výběr nejlepšího režiséra je v mém případě spíše paběrkováním z předložených nominací. Když přeskočím svoje první a druhé místo, hodnotil jsem na podobné úrovni Aronofského režii filmu Black Swan a Hooperovu režii snímku The King's Speech. Vzhledem k vypravěčské úrovni a lepšímu celkovému výsledku (tj. i celkovému hodnocení snímku) dávám přednost Darrenu Aronofskému. K ostatním nominacím: bratři Coenové si tuto poctu za snímek True Grit určitě zaslouží; u Davida Finchera za The Social Network už o tom tak přesvědčen nejsem a David O. Russell se snímkem The Fighter je pro mne jasným outsiderem. Celkově jsem v této kategorii necítil takovou konkurenci, jako například mezi muži-herci. Ani jeden z nominovaných režisérů ode mne nezískal v dílčím hodnocení 5*.

Academy Award for Best Director

Academy Award for Best Actor

Mezi muži panuje veliká konkurence. Je škoda, že nominován nebyl Ryan Gosling za Blue Valentine, protože se mi líbil víc než Michelle Williams, která nominaci získala. V konkurenci se však neprosadil. Každopádně ho odteď budu pozorně sledovat, protože dospívá ve velkého herce. I když vynikající výkony předvedli všichni nominovaní, výběr nejlepšího se u mne změnil v dilema výběru mezi Colinem Firthem za roli ve filmu The King's Speech a Jeffem Bridgesem za roli ve snímku True Grit. Když odhlédnu od skutečnosti, že jsme byli svědky stejného duelu i v loňském roce, a budu hodnotit ryze výkony v těchto filmech, tak vybírám Jeffa Bridgese. I když cítím, že oba se svých úloh zhostili nanejvýš mistrovsky a na stejné nejvyšší úrovni, musím uznat, že zatímco Firthův výkon bych ohodnotil jako "perfektní", tak pro Bridgesův výkon mám pouze přívlastek "ukrutný". A to je ten jediný maličký rozdíl, kterým u mě Bridges vítězí.

Academy Award for Best Actor

Academy Award for Best Actress

Mezi nominovanými herečkami mám poměrně jasno. Vybírám Natalie Portman za roli ve filmu Black Swan. Výborná je také Nicole Kidman ve filmu Rabbit Hole. Je to jediná nominace pro tento snímek a je dobře, že její výkon nezapadl, protože u mě obsaila druhé místo a nominaci získala zcela po právu. Je možná trochu škoda, že se do pětky nevešla Julianne Moore za The Kids Are All Right. Líbila se mi víc, než Annette Bening. V mojí pětce by mohly být obě.

Academy Award for Best Actress

Academy Award for Best Supporting Actor

V obou mužských kategoriích cítím letos větší konkurenci než u žen. Takže popořadě. Chápu, že někoho mohl zaujmout Christian Bale ve filmu The Fighter, ale mně se nijak zvlášť nelíbil a nepřesvědčil mě. John Hawkes ve Winter's Bone podává dobrý a pozoruhodný výkon, jeho nominace omylem není. Jeremy Renner je nejvýraznější postavou z celého Affleckova snímku The Town a pokud měl film získat některou z nominací na Oskara, měl ji dostat především Renner. Možná ale doplatí na to, že působí jako osamocený voják v poli, protože v The Town mu nikdo není schopen sekundovat a ani nic moc dalšího film nenabízí. Dvojici mých favoritů tvoří zbylí dva nominovaní, a sice Geoffrey Rush za roli ve filmu The King's Speech a Mark Ruffalo za The Kids Are All Right. Každopádně rozhodování v tomhle případě pro mě nebylo zase až tak těžké, protože Mark Ruffalo mě po subjektivní stránce dostal daleko víc a vzpomínky na jeho výkon jsou v mém případě daleko intenzivnější než u všech ostatních. I kdybych nebyl svázán nominacemi, byl by mojí jasnou volbou.

Academy Award for Best Supporting Actor

Academy Award for Best Supporting Actress

V kategorii nejlepší herečka ve vedlejší roli u mě na celé čáře vítězí Helena Bonham Carter za snímek The King's Speech. Z nabídky mne ještě zaujala Hailee Steinfeld ve snímku True Grit. Škoda, že se v nominacích neobjevily třeba Mila Kunis za výkon ve filmu Black Swan či Mia Wasikowska za The Kids Are All Right. Na výsledku by to ale nic nezměnilo.

Academy Award for Best Supporting Actress

83rd Academy Awards Ballot

Dnes, ve stejný den, kdy budou vyhlášeny filmové ceny udělované Academy of Motion Picture Arts and Sciences, představím svoje favority, jak bylo předem avizováno. Vybíral jsem z oficiálních nominací v 6 hlavních kategoriích.

ČSFD Oscars

Hlasujte v ČSFD Oskarech!

První zápis

Vítejte všichni, kdo jste se proklikali až na tuhle stránku! Vzhledem ke skutečnosti, že se na nových stránkách objevila tahle vychytávka, jsem se rozhodl ji také začít využívat.Čas od času sem něco málo přihodím a aspoň si nezaneřádím hlavní stránku. No a hned příští týden se tu objeví moji favoriti na Oskary.

 

Jinak bych všechny, co si toho ještě nevšimli, chtěl upozornit na nové odkazy doplnění informací. Jestli na disku sušíte nějaké obrázky, neváhejte a nahoďte je! Už jsem to testoval a funguje to skvěle.

 

Ale hlavně mějte se fajn a zas někdy tady na viděnou!