Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Pohádka
  • Animovaný
  • Fantasy

Oblíbené filmy (10)

Biutiful

Biutiful (2010)

Film naturalisticky odhalující skrytou tvář Barcelony. Město nablýskané, voňavé, radostné a atraktivní ve fimlu ukáže svou druhou tvář a představí drsnou realitu obyvatel, kteří neměli to štěstí moci si dovolit bydlet na Las Ramblas... Na příběh umírajícího otce v podání excelujícího Javiera Bardema (olpravdu strhující výkon!) se jako nitky navazují další příběhy, které v jiné alternativě představují mozaiku, tolik příznačnou pro Iňárritova díla. Jako divák jsem nevěděla, jestli mě má více zasáhnout Uxbalova situace osobní, rodinná, "pracovní" nebo spirituální. Příval emocí vrcholí v závěru, kdy ani husí kůže člověku nestačí. Která scéna se mi ale vryla do paměti, to byl pohled na duše mrtvých v továrně pod stropem. Dodnes mi z toho jde mráz po zádech... A na barcelonskou pláž bych se už jen tak koupat nešla... 95%

S čerty nejsou žerty

S čerty nejsou žerty (1984)

Nejlepší česká pohádka všech dob. Nechybí v ní nic, co ve správné pohádce má být - souboj dobra se zlem (ale uvěřitelně rafinovaným, nikoli prostoduchým!), čerti (a Karel Heřmánek v živnotní roli Knížete pekel!), humor (hlášky, které zlidověly...), dobrý konec, i trochu toho otevřeného konce pro dětskou představivost (Angelína - byla to pro ni druhá šance nebo trest?)...a skvělí Vladimír Dlouhý a Ondřej Vetchý jako sympatičtí správňáci, kteří ale občas něco spletou, stejně tak jako Vitkor Preiss a Jaroslava Kretschmerová. V téhle pohádce nebylo malých rolích ani špatných herců, ale nesmím zapomenout zmínit ještě kaprála Petra Nárožného a krále Josefa Kemra. Báječné, tleskám...a sleduji každý rok znovu a znovu s nadšením.

Revival

Revival (2013)

Mé počáteční skeptické očekávání film přebil a spolehlivě odeslal do věčných lovišť. V první řadě kvituji s povděkem herecké obsazení. Čtveřice hlavních hrdinů má okouzlující charisma a všichni pánové dávají svým postavám jendoznačný ráz a charakter, který nenásilně střídá momenty zábavné s těmi jímavými. Překvapil i Richard Genzer a jeho podání prospěchářského producenta. Námět filmu se zdá být prostý, ale ve scénáři je umně rozpracován a děj není tak předvídatelný, jak by se zprvu mohlo zdát. Co potěší diváka velmi, jsou pak dialogy. O "hlášky" není nouze a jistě brzy některé zlidoví. Filmu je často vytýkán product placement. Ačkoliv jsem na to jindy poměrně háklivá, musím říct, že tady mě to nijak moc nerušilo ani neuráželo. Není to absurdní dialog o prášcích pro prostatiky "a la Ordinace", všechno logicky zapadá do příběhu. Co je ale nejdůležitější, Revival dokáže diváka upřímně rozesmát. Bez trapnosti. Věc v českých komediích poslední doby poměrně nevídaná. Možná je v tom kalkul. Tvůrci hledali, jak diváka pobavit. Ale jelikož film nikdy nebyl prezentován nijak jinak, není mu to na škodu. Tvořím-li komedii, hledám vtipné prvky. A tohle se Revivalu povedlo. 80%.