Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Sci-Fi

Oblíbené filmy (10)

Tenkrát na Západě

Tenkrát na Západě (1968)

Obecně lze říci, že umělecké dílo má obsah a formu. Leoneho opus je dílo, jež výrazně vyniká formou - technickou, řemeslnou stránkou - ačkoli jeho obsah není špatný. Ba naopak, je taktéž perfektní a v jistém ohledu výjimečný (začátek konce divokého západu), přesto však hraje prim právě způsob, jakým se tento báječný příběh servíruje. Při prvním zhlédnutí snad každého musí nechat jen v nevěřícném opojení - jakto ale? Vždyť bylo všechno tak zdlouhavé! Člověk by až mohl říci, že film zdánlivě působí, jakoby byl poskládaný z vcelku nezávislých scén. A myslím, že není daleko od pravdy, skutečně takhle podle mne vznikal, jako jednotlivé, v zárodku nesouvisející Leonovy obrazy v mysli, pospojované třeba právě pomocí hudby, jak je známo. Při dalším zhlédnutí totiž člověku dochází, jak je snímek neskutečně promyšlený. Každá scéna, pečlivě a precizně budovaná, trpělivá, dovedená neomylnou, sebejistou rukou do jednotlivých grandiózních závěrů, mísících příběhové posuny i zvraty s virtuózní řemeslnou prací i hudbou, schopnou obstát i jako takovou ve vší konkurenci. Každý s mistrným citem pořízený záběr, geniálně kombinovaný s pohybem postav na scéně, každý tón Morriconeho eufonie vás musí nechat v extázi. Neskutečný snímek, který mi dává celkem pravděpodobnou a hrdou odpověď na onu otázku, který film je nej. Nikdo snad nikdy neodvyprávěl příběh na plátně tak jako zde.____Trochu mne mrzí, že se dnes u některých lidí nesetkávám s valným přijetím (rozdíl v tempu oproti Usainovským blockbusterům i Nolanovkám), ačkoli v tom určitě také hraje roli mládí a míra (ne)sečtělosti.

Princezna Mononoke

Princezna Mononoke (1997)

Strhující umělecké dílo. Tak, jak moc nemám rád anime, tak moc miluju tenhle animák, který rozhodně není jen pro děti. Jediná místa, která mě vytrhávala z transu a mému vkusu vadila, byla právě ta, která byla viditelně určena pro malé diváky... Námět, téma, vyprávění, postavy, hudba, emoce, animace až po jednotlivé režijní prvky. Vše fungující stoprocentně, včetně zimomriavek.

Život Briana

Život Briana (1979)

Za zlatého bludišťáka: Odhalte v komentářích TUPÉ věřící. :-)

Seznamte se, Joe Black

Seznamte se, Joe Black (1998)

Jeden z doposud nejlepších spisovatelů jednou napsal, že kniha je tak dobrá, kolik je v ní života, bez ohledu na žánr (nápověda - dají-li vám nalinkovaný papír, pište napříč :P). Myslím, že je to pravda, ne však celá; myslím, že to platí pro obsahovou stránku díla. Určitě něco obdobného platí i u filmu. Tomu, kdo je ochoten naslouchat, tenhle snímek nabízí opravdu mnoho, dokonce bych řekl, že všechno skutečně důležité v životě každého člověka. Je to takový Malý princ mezi filmy. Po druhém, třetím a možná i dalším zhlédnutí můžete spatřit něco nového, co jste dosud opomíjeli. Výborně zahrané, hudba vyčnívá i jako samostatné dílo (jako také v Tenkrát na západě) - trefná a úžasná, a režisér se taky tu a tam zaskví s kvalitní technickou, řemeslnou stránkou díla (např. hned úvodní scéna). Pro mne asi největší melancholická bomba, je holt třeba se na to koukat ve správném rozpoložení.

Temný rytíř

Temný rytíř (2008)

95%. Svý mouchy to má. Především akční scény, samotné nasnímání a sestříhání rvaček. Na ty Nolan nikdy machr nebyl. Naopak to ale vyniká vším, v čem machr je. Neuvěřitelné tempo už od začátku, grády a napětí. A jedna geniální scéna za druhou (hlavně výslech Good cop, Bad cop). Od první třetiny do konce raketové tempo v podstatě nepoleví, podtrhuje ho vedle perfektního scénáře i perfektně sladěná hudba. Postavy parádně vykreslené, jejich herci taktéž... s již mnohokrát vyzdvihnutým zlatým hřebem v podobě Ledgerova Jokera. Skvěle napsaná postava ve strhujícím podání, jaké jsem jinde neviděl... nikdy jsem se z hereckého výkonu nesmál nadšením.