Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (360)

plakát

Naprostí cizinci (2016) 

Tak já to ještě nehodnotil... Rychle to napravit:-) Tenhle film byl jedním z největších překvapení mé divácké dráhy: a už množství jeho filmových předělávek a divadelních dramatizací ukazuje, jak skvěle napadnutý byl (a je). Ono to vysoce aktuální a všech se týkající téma je samo o sobě eso v rukávu, v té době navíc snad dosud nebylo filmem zpracované (aspoň já o tom nevím). K tomu skvělé herecké výkony party sympaťáků (ať se v příběhu vybarví jejich postavy jakkoli), brilantní (to není klišé!) scenáristický nápad - a na miniprostoru vzniká úžasný kus filmu. Bravo, i po letech stále Bravo.

plakát

#annaismissing (2023) 

Myslím, že tenhle patří mezi filmy, které je moc dobře, že vznikly, už kvůli jejich tématu a poselství. Naše společnost se rapidně mění, a málo se o tom 1) točí, 2) povídá, 3) učí a vychovává. Tenhle film zaceluje Mezery - už proto palec hore. Otevírá otázky, kterým se dneska prostě nevyhnem.  No a umělecky vzato: dobrý příběh, jen místy překombinovaný (jen proto, aby diváka opakovaně překvapoval); herecky mladší generace přehrává tu starší (jen kolegyně z advokátky to dorovnává; a je fakt, že Marek Němec to měl hodně náročné - a jeho výkon je pořád slušný, i když ne skvělý); no a SKVĚLÝ střih a kamera - na tenhle film se krásně kouká, a digielementy zapracovává možná ne originálně, ale rozhodně elegantně a přehledně. Film má i díky nim solidní dynamiku, což pomáhá, když je zrovna příběh dýchavičný nebo přeplácaný (viz nahoře). Celkově - moc fajn dojem, jsem rád, že tohle vzniklo.

plakát

Skleněný pokoj (2019) 

Budíček! Máte tu podceněný film. Tenhle kousek dokázal zkombinovat lyriku s epikou, poctu nádhernému kusu architektury (a jeho staviteli) s empatickým vhledem do života jeho stavebníků (tedy majitelů) v poryvech 20. století - a s dobrým filmovým řemeslem. To je vám snad málo? P.S.: Abych byl objektivní - maskéři si mohli dát trochu víc práce s hrdinkami ve starší fázi jejich životů. To je ale jen malá vada na kráse.

plakát

Zkáza Dejvického divadla (2019) (seriál) 

Po zhlédnutí jsem v klidu: pokud (dokud) zůstanou DD i naše společnost takové, jaké jsou teď, zkáza Dejvickému nehrozí - protože společnost a náš život odráží krásně, věrně a přitom kouzelně. A mají smysl pro humor - i když nesní žádného psa. Jo vlastně - skoro jsem zapomněl: zahráno i natočeno šikovně. To ale, věřte nevěřte, není to nejdůležitější; a co byste taky od DejDivu jiného čekali, že.

plakát

Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti (2016) 

Tři a 1/2 * - i přes některé ohrané prvky a postupy tohohle teen-fantasy žánru se film díky osobitým hercům, suchému humoru a burtonovskému šmrncu vyšvihl, získal charisma a odlišil se: a to se v téhle tematické škatuli počítá.

plakát

Mechanik zabiják: Vzkříšení (2016) 

Když uděláte plytkou, klišovitou variaci na stokrát obehrané téma (vlastně témata - obehraná ale všechna), nepomůže vám ani Statham. Malus - konečně film, který střídá exotické lokace ještě bezdůvodněji než bondovky.

plakát

Vražda v Orient expresu (2017) 

Slabší 3 *. Ctí to poirotovského ducha a hezky se na to kouká, ovšem taky to působí trochu překotným dojmem a jakoby (snad i kvůli tomu) často chyběla logická návaznost mezi jednotlivými částmi děje. Co je plus, hlavní tvůrce a herec sice vůbec nevypadá tak, jak bychom si Hercula představovali, kupodivu vás ale jeho variace brzy přestane bít do očí a naopak začne působit jako příjemné osvěžení.

plakát

Čtvrtá hvězda (2014) (seriál) 

Tomu říkám Poetika (i když ne pro každého). Postavy nemusí být do hloubky prokreslené, prostředí se může opakovat a zápletky nemusí být vždycky geniální - když máte fajný herecký kolektiv, smysl pro humor a originální pohled na věc, máte to v kapse. Šikulové! Zas po nějaké době jsem se u seriálu hlasitě zasmál; zda sedí IV.* i vám, to musíte objevit sami.

plakát

Medvídek (2007) 

Slušné 3 * : napřed jsem chtěl dát jen 2, pak jsem si uvědomil, že je to asi jen ublížená chlapskost. I když s ústředním mottem filmu (i přesto) úplně nesouhlasím, charaktery postav a jejich vztahy jsou vystižené dobře, uvěřitelně - a to je silná měna.

plakát

Brooklyn (2015) 

Nenápadný, přitom šikovně zahraný i natočený kus o důležitém fenoménu (nejen) irské národní historie. Líbilo se mi, že postavy jsou navíc skutečně silné, ,,charakterní", jak se říká - a to i když jsou zahrané skromně, civilně. No a přiznávám, mám slabost pro Saoirse Ronan... hoď kamenem, kdo's bez viny.